Skip to main content

Ανεπιθύμητος κηρύχθηκε από τους εκπαιδευτικούς ο Μηταφίδης

Eνοχλημένος από την απόφαση της Γ΄ΕΛΜΕ ο βουλευτής, ο οποίος υπηρέτησε την Ένωση από τη θέση του προέδρου ή του αντιπροέδρου για περίπου μια 20ετία.

Σε κλοιό διαδηλωτών θα βρεθεί σήμερα η κυβέρνηση με αφορμή τη διαδικτυακή κινητοποίηση των #παραιτηθείτε για την οποία σηκώθηκε πολύ σκόνη μετά και τις σπασμωδικές αντιδράσεις κυβερνητικών στελεχών με προεξάρχοντα τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη. Ωστόσο, τα κυβερνητικά στελέχη βρίσκονται εδώ και αρκετές εβδομάδες σε κλοιό διαδηλωτών όπως απέδειξαν και οι πρόσφατες αποδοκιμασίες σε βάρος του Γιώργου Κατρούγκαλου και του Παύλου Πολάκη στην Κρήτη.

Αποδοκιμασίες σε βάρος του είχε δεχθεί προ εβδομάδων και ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης. Συγκεκριμένα, είχε αποδοκιμαστεί κατά την επίσκεψή του στην αγορά της Θεσσαλονίκης αλλά και αργότερα, σε εκδήλωση στο Εργατικό Κέντρο για την επέτειο του Μάη του ’36. Εκείνο, ωστόσο, που δεν είναι γνωστό είναι ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έχει κηρυχθεί «ανεπιθύμητος» από τους πρώην συναδέλφους του εκπαιδευτικούς. Τη σχετική απόφαση έλαβε το δ.σ. της Γ’ ΕΛΜΕ στην οποία, μάλιστα, ο κ. Μηταφίδης διετέλεσε πρόεδρος επί σειρά ετών.

Συγκεκριμένα, η Γ’ ΕΛΜΕ με απόφασή της ανακήρυξε «ανεπιθύμητο» στα σχολεία της περιοχής ευθύνης της «όποιον βουλευτή ψήφισε αλλά και όποιον θα ψηφίσει νόμους που υποθηκεύουν τις ζωές μας», όπως αναφερόταν στην απόφαση. Το δ.σ. της Γ’ ΕΛΜΕ καλούσε ειδικότερα τον κ. Μηταφίδη, ως πρώην πρόεδρο της Ένωσης, «να καταψηφίσει το νομοσχέδιο που κατακρεουργεί τα ελάχιστα δικαιώματα που έχουν απομείνει και τα οποία υπεράσπιζε στους κοινούς αγώνες του κλάδου».

Κάτι τέτοιο βεβαίως δεν έγινε καθώς ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε τελικά το ασφαλιστικό νομοσχέδιο όπως και το πολυνομοσχέδιο που ακολούθησε.

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

Η στοχοποίηση του κ. Μηταφίδη από τους πρώην συναδέλφους του πυροδότησε αντιδράσεις από τις Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις (ΣΥΝΕΚ), τη συνδικαλιστική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στους εκπαιδευτικούς. Σε ανακοίνωση «συμπαράστασης στον Τριαντάφυλλο Μηταφίδη» όπως τιτλοφορούταν η ανακοίνωση της ΣΥΝΕΚ αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «δεν αξίζει τέτοιας απαξιωτικής αντιμετώπισης ούτε ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης ούτε και όσοι -ες από την παράταξη των ΣΥΝΕΚ και όχι μόνο από αυτή, επί χρόνια πάλεψαν και παλεύουν ακόμη, με λόγο και με πράξη, για το κίνημα γενικά και τους συναδέλφους γενικά και ειδικά και οι οποίοι σήμερα βρίσκονται στο στόχαστρο μιας γενικευμένης και ανήθικης επίθεσης.

Η πορεία του καθενός δεν διαγράφεται μόνο και μόνο επειδή το επιθυμούν τα ‘θολά και κρύα’ συνδικαλιστικά πρακτορεία και οι θαμώνες τους». Στην ίδια ανακοίνωση χαρακτηρίζεται «στίγμα» και «απαράδεκτη» η απόφαση του δ.σ. της Γ’ ΕΛΜΕ «που κηλιδώνει ανεπίτρεπτα όχι μόνο την τιμή του Τριαντάφυλλου αλλά συνολικά αυτή του κλάδου». Μάλιστα η ΣΥΝΕΚ ζητά «χωρίς άλλη καθυστέρηση η Γ’ ΕΛΜΕ να διορθώσει με ψήφισμά της» το λάθος, το οποίο ψήφισμα «να το υιοθετήσουν και οι υπόλοιπες ΕΛΜΕ της πόλης».

Σε γενική συνέλευση της Γ’ ΕΛΜΕ η οποία έγινε πριν από μερικές ημέρες ένα παλιό στέλεχος της Ένωσης κατέθεσε ένα τέτοιο ψήφισμα, για την ανάκληση της επίμαχης απόφασης του δ.σ. και την υπεράσπιση του κ. Μηταφίδη. Ωστόσο, το ψήφισμα ετέθη σε ψηφοφορία και έλαβε μόλις μία ψήφο, αυτού ο οποίος το είχε καταθέσει.

«Εμείς κάθε φορά που έρχεται προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο το οποίο θίγει τον κλάδο μας, πάντα στις αποφάσεις του δ.σ. βάζουμε αυτή την παράγραφο, στην οποία χαρακτηρίζεται ‘ανεπιθύμητος’ όποιος βουλευτής υπερψηφίσει τέτοια νομοσχέδια. Με τον κ. Μηταφίδη είχαμε την προσδοκία, ως πρώην πρόεδρος της Ένωσης να διαχωρίσει τη θέση του από τους άλλους και να καταψηφίσει. Η ειδική αναφορά μας σε αυτόν ήταν γιατί θέλαμε να εκφράσουμε την επιθυμία μας και την πίστη μας ότι δεν θα ψήφιζε το ασφαλιστικό. Δυστυχώς το υπερψήφισε», δήλωσε στη Voria ο πρόεδρος της Γ’ ΕΛΜΕ Χρήστος Λαθήρας. Διευκρινίζει, πάντως, ότι «εάν ο κ. Μηταφίδης έρθει στα σχολεία δεν θα τον πούμε ‘σήκω φύγε’. Άλλωστε, συνεργαζόμασταν στενά μαζί του ως τον περασμένο Αύγουστο. Μετά όμως την ψήφιση του τρίτου μνημονίου τα σπάσαμε».

Η θέση του Τρ. Μηταφίδη

Ερωτηθείς από τη Voria.gr ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να σχολιάσει την απόφαση της Γ’ ΕΛΜΕ. Ο κ. Μηταφίδης εμφανίστηκε σαφώς ενοχλημένος καθώς, όπως είπε, υπηρέτησε την Ένωση από τη θέση του προέδρου ή του αντιπροέδρου για περίπου μια εικοσαετία και έδωσε αγώνες υπερασπιζόμενος τα συμφέροντα των εκπαιδευτικών. «Ακόμη και στο ασφαλιστικό παλέψαμε να περάσει τροπολογία ώστε περίπου 1.700 συνάδελφοί μας οι οποίοι συνταξιοδοτούνται φέτος να βγουν με τον παλιό νόμο και το καταφέραμε», ανέφερε ο κ. Μηταφίδης. Όσον αφορά αυτή καθ’ αυτή την απόφαση της Γ’ ΕΛΜΕ είπε πως ελήφθη από μια αναιμική πλειοψηφία. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι έχει πολύ καιρό να επισκεφθεί κάποιο γυμνάσιο ή λύκειο και να συνομιλήσει με πρώην συναδέλφους του.

Σημειώνεται ότι στο 7μελες δ.σ. της Γ’ ΕΛΜΕ πλειοψηφούν οι «Παρεμβάσεις» (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) με τρεις έδρες, δύο έχει το ΠΑΜΕ και από μια ΔΑΚΕ και ΣΥΝΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ).

Σήμερα το απόγευμα συγκαλείται εκ νέου η γενική συνέλευση της Γ’ ΕΛΜΕ στην οποία, όμως, θα συζητηθούν τα φλέγοντα προβλήματα του κλάδου με αιχμή τις περικοπές στο ωράριο λειτουργίας των σχολείων, με τη συνεπακόλουθη απομάκρυνση περίπου 3.000 αναπληρωτών από γυμνάσια και λύκεια.