Skip to main content

Ανεργία, μαύρη εργασία και «ημιάνεργοι» μαστίζουν τη Βόρεια Ελλάδα

Ανεργία, απλήρωτη εργασία, έλλειψη ελέγχων και συνολική απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων σκιαγραφούν την αγορά εργασίας στη Βόρεια Ελλάδα.

Με τα μελανότερα χρώματα περιέγραψαν οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους εργασίας των νομών της Βόρειας Ελλάδας, κατά τη σχετική συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα, ενόψει της 82ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Ανεργία, απλήρωτη εργασία, έλλειψη ελέγχων και συνολική απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί στρατιές «ημιανέργων», δηλαδή εργαζομένων που δουλεύουν με μισθούς ίσους με επιδόματα ανεργίας.

Όπως τονίστηκε, η ανεργία ξεπερνάει σε κάποιες περιοχές ακόμα και το 75%. Αναλυτικά, τα ποσοστά ανεργίας όπως δόθηκαν από τους προέδρους των Εργατικών Κέντρων: Θεσσαλονίκη:30%, Δράμα:40%, Καστοριά:50%, Καβάλα 30% (60% στους νέους), Φλώρινα:42% (75% στους νέους), Κατερίνη:50%, Έδεσσα:32%, Ξάνθη:45%, Σέρρες:33%, Χαλκιδική:14%-19%(το καλοκαιρινούς μήνες), Γιαννιτσά:36%, Έβρος:22%, Ημαθία:35%.

Θολό είναι το τοπίο και για τους εργαζόμενους στον κλάδο της βιομηχανίας, με τα εργοστάσια της ΕΒΖ, της ΕΛΒΟ και της χαλυβουργίας Hellenic Steel να υπολειτουργούν ή σε πολλές περιπτώσεις να μην λειτουργούν και καθόλου, στέλνοντας τους εργαζομένους σε καθεστώτα ομηρίας, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης. Παράλληλα, ο πρόεδρος έκανε λόγο και για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, που «ενώ διαθέτει τεράστια λιμνάζοντα κεφάλαια, πωλείται έναντι ευτελούς ποσού». Την πόλη πλήττουν επίσης η καλπάζουσα φοροδιαφυγή και η παραοικονομία, πρόσθεσε ο κ. Τσαραμπουλίδης.

Παράλληλα, η αγορά εργασίας πλήττεται κι από τη μεταφορά των επιχειρήσεων στα όμορα κράτη, όπου η φορολογία είναι χαμηλότερη. Μάλιστα, στον νομό Φλώρινας οι συνθήκες είναι τόσο δυσμενείς, ώστε οι κάτοικοι αναγκάζονται ακόμη και γιατρούς των να επισκέπτονται στη γείτονα χώρα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας, Κώστας Σιάκος.

Στην Κατερίνη, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η απλήρωτη εργασία, όπως τόνισε η Δέσποινα Κωνσταντίνου, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου. «Υπάρχουν καταγγελίες ότι εργοδότες ζητούν από τους υπαλλήλους τους να τους επιστρέψουν στο χέρι τα καταβληθέντα επιδόματα και δώρα, απειλώντας τους με απόλυση εάν δεν το κάνουν», είπε η ίδια. Ακόμη, έκανε λόγο για 200 εργαζόμενους των 15 σούπερ μάρκετ Καρυπίδη (πρώην Αρβανιτίδη) στον νομό Κατερίνης, που βιώνουν το καθεστώς ομηρίας της εργοδοσίας τους.

«Στον νομό Σερρών, οι νέοι κάτω των 25 ετών που εργάζονται σε καφέ και άλλες επιχειρήσεις δεν θέλουν ασφάλιση, προτιμούν να παίρνουν περισσότερα χρήματα στο χέρι», αναφέρει ο Άλκης Αλπιδόπουλος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σερρών ενώ ο Γενικός Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Χαλκιδικής, Χρήστος Ζαφειρούδας, μίλησε για την ανασφάλιστη εργασία στις ξενοδοχειακές και επισιτιστικές επιχειρήσεις του νομού. «Πώς να υπάρξει σωστός έλεγχος αφού δεν έχουμε ελεγκτές στον νομό μας και έρχονται από άλλες περιοχές;», ανέφερε.  

Κατά τη συνέντευξη Τύπου διανεμήθηκε ψήφισμα του τμήματος ΓΣΕΕ του Εργατικού Κέντρου Χαλκιδικής υπέρ της ανάπτυξης των μεταλλείων. Ο Γενικός Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Χαλκιδικής, Χρήστος Ζαφειρούδας τοποθετήθηκε υπέρ της επένδυσης, τονίζοντας πως «η κυβέρνηση κωλυσιεργεί και υπάρχει κίνδυνος μετά τα αποτελέσματα της διαιτησίας να αποχωρήσει ο επενδυτής, με αποτέλεσμα να χάσουν τις δουλειές τους περίπου 2.500 εργαζόμενοι».

Ο Οργανωτικός Γραμματέας της ΓΣΕΕ Βαγγέλης Μουτάφης, απηύθυνε κάλεσμα για μαζική, αγωνιστική και ειρηνική συμμετοχή στο Συλλαλητήριο το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017, στις 6 το απόγευμα στο άγαλμα του Βενιζέλου.