Skip to main content

Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στην Κυπριακή ΑΟΖ, λέει ο CEO της ENI

Στασιμότητα επικρατεί, τις τελευταίες ημέρες, στον θαλάσσιο χώρο της Κύπρου με τον CEO της ΕΝΙ να λέει ότι η κατάσταση «δεν είναι υπό τον έλεγχο μας».

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον θαλάσσιο χώρο της Κύπρου μετά την παρεμπόδιση του ερευνητικού μας πλοίου «δεν είναι υπό τον έλεγχό μας», αλλά αποτελεί διπλωματικό ζήτημα, δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής πετρελαϊκής εταιρείας ENI, Κλαούντιο Ντεσκάλτσι.

Ο κ. Ντεσκάλτσι σημειώνει, με δηλώσεις του στο Reuters, ότι οι γεωτρήσεις στο θαλάσσιο οικόπεδο 3 της Κύπρου διεξάγονται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Τονίζει μάλιστα πως Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Τουρκία και Κύπρος βρίσκονται σε συζητήσεις για το θέμα.

Η τοποθέτηση του CEO της ιταλικής εταιρείας έρχεται την ώρα που το αδιέξοδο στην κυπριακή ΑΟΖ παραμένει και, όπως όλα δείχνουν, δύσκολα υπάρχει περίπτωση να επιτραπεί στο γεωτρύπανο «Saipem 12000» να μετακινηθεί προς το οικόπεδο 3, όπου είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν ερευνητικές γεωτρήσεις.

Το «Saipem 12000» κλείνει σήμερα μία εβδομάδα κατά την οποία παραμένει σχεδόν ακινητοποιημένο στα όρια του οικοπέδου 3, το οποίο παραμένει δεσμευμένο για τουρκική άσκηση έως τις 22 Φεβρουαρίου.