Skip to main content

Άγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι ψάχνουν για ελληνικά κόκκινα δάνεια

Μεγάλα ξένα funds αλλά και εξειδικευμένες τράπεζες συνωστίζονται, κυριολεκτικά, στους προθαλάμους των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων.

Ουρά σχηματίζουν πλέον οι ενδιαφερόμενοι για την εξαγορά κόκκινων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες. Μεγάλα ξένα funds αλλά και εξειδικευμένες τράπεζες συνωστίζονται, κυριολεκτικά, στους προθαλάμους των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων, επιχειρώντας να εξασφαλίσουν ένα κομμάτι της πίττας των περίπου 100 δισ.ευρώ. Σ' αυτό το ύψος υπολογίζεται το σύνολο των κόκκινων δανείων στη χώρα μας σήμερα κι από αυτά εκτιμάται ότι περίπου 50 δισ. θα πρέπει να έχουν πουληθεί μέσα στα επόμενα δύο, το πολύ τρία, χρόνια.

Το τελευταίο διάστημα έντονη κάνουν την παρουσία τους στη χώρα μας ισπανικά ονόματα του χώρου, που λόγω της τεχνογνωσίας τους ξέρουν πού και πώς θα πρέπει να χτυπήσουν. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ψωμί για όλους. Αμερικανούς, αλλά και ευρωπαίους. Παράδειγμα;

Όπως πληροφορείται η Voria.gr, η ιταλική τράπεζα doBank, που δραστηριοποιείται στο χώρο των κόκκινων δανείων μπαίνει και αυτή στην ελληνική αγορά. Σύμφωνα με πληροφορίες, πήρε πακέτο που αφορά σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συνολικού ύψους 2 δισ.ευρώ από μεγάλη συστημική τράπεζα της χώρας. Για την ιστορία και όχι μόνο, θα πρέπει να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο ότι μητρική της ιταλικής τράπεζας είναι το αμερικανικό fund Fortress. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Πολλά δις δολάρια αποθεματικό και άρα πολύ μεγάλες δυνατότητες και περιθώρια κινήσεων, κυρίως επεκτατικών.