Skip to main content

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα στη Συρία

Παρά τις προσπάθειες του Λευκού Οίκου να σχετικοποιήσει τις απειλές Τραμπ για πλήγμα στη Συρία, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά

Σκηνικό πολέμου, που φέρνει στη μνήμη τις ημέρες που προηγήθηκαν της εισβολής στο Ιράκ πριν 15 χρόνια, θυμίζει η Εγγύς Ανατολή με επίκεντρο τη Συρία. Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, μέσω twitter, ανέβασε χθες το πολεμικό θερμόμετρο και απευθυνόμενος στη Μόσχα εξήγγειλε επιθέσεις εναντίον συριακών στρατιωτικών στόχων στη Συρία. Σήμερα ωστόσο άφησε, με νέα ανάρτηση στο twitter, ανοιχτό το πότε και αν λάβει χώρα στρατιωτικό πλήγμα.

Από την πλευρά του ο ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν σε ομιλία του στη Μόσχα έκανε λόγο για χαοτική κατάσταση διεθνώς, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να επικρατήσει η σύνεση και να οδηγηθούν οι διεθνείς σχέσεις σε εποικοδομητική πορεία. Το κλίμα αποφόρτισε στη συνέχεια η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς σημειώνοντας ότι η χρήση πυραύλων δεν είναι η μόνη επιλογή του προέδρου Τραμπ.

Την ίδια στιγμή ο σύριος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασάντ προειδοποίησε ότι τυχόν ανάληψη δράσης από τη Δύση θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση την περιοχή, ενώ και ο γγ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση στα μόνιμα μέλη του Συμβούλιου Ασφαλείας να μην αφήσουν την κατάσταση στη Συρία να βγει εκτός ελέγχου.

Η Γαλλία έχει αποδείξεις για τη χρήση χημικών από τον Ασάντ

Στο Βερολίνο η καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, μετά από συνάντηση με τον δανό ομόλογό της, ότι η Γερμανία δεν θα συμμετάσχει σε ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία. Δήλωσε ωστόσο ότι: «Στηρίζουμε όμως κάθε πρωτοβουλία για να καταστεί σαφές ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η χρήση χημικών όπλων». Από την πλευρά του ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατέστησε σαφές στον τηλεοπτικό σταθμό TF1 ότι η Γαλλία έχει στα χέρια της αποδείξεις για τη χρήση χημικών στη Συρία.

Στη Μεγάλη Βρετανία, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι προτίθεται να ζητήσει, όπως δείχνουν την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου για συμμετοχή της χώρας σε στρατιωτικό πλήγμα στο πλευρό των ΗΠΑ. Σε δηλώσεις του ο υπουργός Brexit Ντέιβις Ντέιβις ανέφερε ότι ακόμη δεν υπάρχει σχετική απόφαση και ότι το Λονδίνο θα πρέπει να σταθμίσει με προσοχή τα επόμενα βήματα.

Και μέσα σε αυτήν την διπλωματική κινητικότητα η Τουρκία, χώρα εμπλεκόμενη στο συριακό λόγω εισβολής στη βόρεια Συρία και την κατάληψη της πόλης Αφρίν, προτίθεται να διαδραματίσει ρόλο διαμεσολαβητικό. Όπως μεταδίδει από την Κων/πολη ο Ανδρέας Ρομπόπουλος η Άγκυρα υιοθετεί ένα διαμεσολαβητικό ρόλο παρά την διάσταση απόψεων που έχει με την Ουάσιγκτον για τους Κούρδους της Συρίας, αλλά και με την Μόσχα για την επόμενη μέρα στο Αφρίν. Η είδηση που μονοπωλεί τον τουρκικό Τύπο προκύπτει από τις δηλώσεις του προέδρου της ρωσικής επιτροπής άμυνας, του απόστρατου στρατηγού Βλαντίμιρ Σαμανόφ, ο οποίος δήλωσε ότι η Τουρκία είναι διαμεσολαβητής στην κρίση που έφερε αντιμέτωπη την Μόσχα με την Ουάσιγκτον. Ο κ. Σαμανόφ δήλωσε ότι ο διάλογος ξεκίνησε μεταξύ των αρχηγών των γενικών επιτελείων Τουρκίας-Ρωσίας και πως χρησιμοποιούνται οι δίαυλοι επικοινωνίας του ΝΑΤΟ.

Η Άγκυρα ακροβατεί σε τεντωμένο σκοινί μεταξύ Κρεμλίνου και Λευκού Οίκου

Ο τούρκος πρόεδρος είχε μάλιστα χθες νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο Τραμπ, ενώ σήμερα ο Ταγίπ Ερντογάν προγραμματίζει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλ. Πούτιν. Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου σημειώνεται πάντως ότι οι Τραμπ και Ερντογάν συζήτησαν το θέμα της Συρίας και τόνισαν ότι θα έχουν στενή επικοινωνία σε σχέση με την κρίση στην περιοχή.

Η Άγκυρα ακροβατεί σε τεντωμένο σκοινί μεταξύ Κρεμλίνου και Λευκού Οίκου, με τις HΠΑ άκρως ενοχλημένες από την επικύρωση της αγοράς των S400 και την Μόσχα να τονίζει εμμέσως με τις δηλώσεις Λαβρόφ ότι η συγκατάθεση της στις επιχειρήσεις στο Αφρίν δεν σημαίνει και συγκατάθεση παράδοσής της στους αντικαθεστωτικούς.

Σε δηλώσεις του πάντως ο πρόεδρος Ερντογάν εξέφρασε την ανησυχία του για το «μπρα ντε φερ» ορισμένων χωρών με τη Συρία. Διαβεβαίωσε δε ότι η χώρα του θα διατηρήσει τις στρατιωτικές της δυνάμεις στην περιοχή του Αφρίν μέχρις ότου εκλείψουν όλοι οι κίνδυνοι.

Σε στρατιωτικό επίπεδο τώρα, οι Ρώσοι ζεσταίνουν τις μηχανές τους για κάθε ενδεχόμενο, ακόμη και για το χειρότερο. Πολιτικοί παρατηρητές προειδοποιούν ότι μια μονομερή στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, εφόσον δεν υπάρχει συμφωνία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σε ότι αφορά τα χημικά όπλα, που είναι και η αφορμή για το πολεμικό κλίμα, δεν υπάρχει ακόμη βεβαιότητα ότι τα χρησιμοποίησε όντως ο στρατός του Ασάντ.

Ειρήνη Αναστασοπούλου / Ανδρέας Ρομπόπουλος (Κων/πολη)

Πηγή: Deutsche Welle