Skip to main content

Ανοιχτά σήμερα τα καταστήματα στην αγορά της Θεσσαλονίκης

Τα καταστήματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα λειτουργήσουν σήμερα, τελευταία ημέρα της 81ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Ανοιχτά θα είναι σήμερα, τελευταία ημέρα της 81ης ΔΕΘ, τα καταστήματα στην αγορά της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο, τα καταστήματα που επιτρέπεται να λειτουργήσουν θα πρέπει:

α. να έχουν συνολική επιφάνεια εμβαδού, όπως αυτό αναγράφεται στο λογαριασμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, μέχρι διακόσια πενήντα (250) τετραγωνικά μέτρα,
β. να μην ανήκουν υπό οποιαδήποτε νομική σχέση σε αλυσίδα καταστημάτων, εξαιρουμένων των περιπτώσεων συμβάσεων δικαιόχρησης (franchise),
γ. να μην λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου "κατάστημα εντός καταστήματος" (shops−in−a−shop) και να μην βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα ("outlet"), εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά.

Το νόμιμο πλαίσιο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές είναι από τις 11:00 έως τις 20:00.
Σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο, οκτώ είναι οι Κυριακέ0ς, κατά τις οποίες επιτρέπεται (προαιρετικά) η λειτουργία όλων των εμπορικών καταστημάτων, σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Οι Κυριακές αυτές είναι:

Τέσσερις Κυριακές που αντιστοιχούν στην πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη των εκπτωτικών περιόδων.

Δύο Κυριακές πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων (Ν.4177/2013, άρθρο 16)

Η τελευταία Κυριακή του έτους (Ν. 4314/2014, άρθρο 108)

Η Κυριακή των Βαίων

Πέραν των παραπάνω επτά Κυριακών, κατά τις οποίες επιτρέπεται η λειτουργία σε όλες τις εμπορικές επιχειρήσεις, ο κατά τόπους Αντιπεριφερειάρχης ορίζει τις περιοχές, στις οποίες επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, υπό προϋποθέσεις:

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, κατόπιν συμφωνίας με τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 2835-7 Νοεμβρίου 2013, επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων προαιρετικά και άλλες Κυριακές, πέραν των υπό του νόμου προβλεπόμενων, ως εξής:

Α) Την τελευταία Κυριακή του έτους σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης

Β) Τις δύο Κυριακές λειτουργίας της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στην περιοχή του Δήμου Θεσσαλονίκης.