Skip to main content

Ανοίγει την Πέμπτη η μεγαλύτερη Agrotica όλων των εποχών

Περισσότεροι από 1.500 εκθέτες συγκεντρώνονται στην 26η Agrotica, σε 34.000 τμ, έναντι 30.929 τμ στη προηγούμενη διοργάνωση. Συμμετοχές από 41 χώρες.

Η Αgrotica του 2016 θα είναι η μεγαλύτερη και πιο επιτυχημένη στα 26 χρόνια διοργανώσεών της. Μάλιστα η μεγαλύτερη κλαδική έκθεση της ΔΕΘ - Helexpo,  είναι στις πέντε καλύτερες της Ευρώπης ενώ ελπίζεται ότι φέτος, θα ανεβεί στη 3η θέση.

Η 26η Agrotica, με εντυπωσιακά μεγέθη συμμετοχών αλλά και ποιοτικά, θα εγκαινιαστεί από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου,  μεθαύριο Πέμπτη, στις 7 μ.μ., σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή, καθώς οι αγροτικές κινητοποιήσεις γιγαντώνονται και αναμένεται, παράλληλα με τα εγκαίνια της "έκθεσης των αγροτών", να φτάσουν στο ζενίθ τους.

Τα στοιχεία της φετινής Αgrotica, παρουσίασαν ο πρόεδρος και ο δ/νων σύμβουλος της ΔΕΘ- Helexpo κ.κ. Τζήκας και Ποζρικίδης, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΘ κ. Λ. Λαζαρίδης και ο υπεύθυνος διοργάνωσης της Έκθεσης κ. Β. Σπύρου, ενώ την υποστήριξή τους στη διοργάνωση, παρά τα προβλήματα παραγωγικών και εμπορικών επιχειρήσεων, δήλωσαν οι εκπρόσωποι των εισαγωγέων και κατασκευαστών γεωργικών μηχανημάτων, κ.κ. Μπαλουκτσής και Κουτσοκώστας.

Η Agrotica σε αριθμούς

Για να φιλοξενηθεί η φετινή Agrotica, δεν έμεινε ούτε τετραγωνικό ελεύθερο στο εκθεσιακό κέντρο της Θεσσαλονίκης, μάλιστα μετά πολλά χρόνια χρησιμοποιείται και ο όροφος στο περίπτερο "7".  Η έκθεση αναπτύσσεται σε 34.000 τ.μ., έναντι 30.929 τ.μ στη προηγούμενη διοργάνωση.

Φέτος, οι εκθέτες εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τους 1.500, έναντι 1.349 εκθετών στην έκθεση του 2014. Οι ξένες συμμετοχές θα είναι 882 έναντι 817, ενώ προβλέπεται ότι εμπορικοί επισκέπτες θα έρθουν από περισσότερες από 30 χώρες, ενώ υπάρχει και το πρόγραμμα με τους hosted buyers, επισκεπτών που έρχονται για ραντεβού Β2Β, από Κύπρο, Ιράκ, Λίβανο, Ρωσία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία, Ουκρανία , Τουρκία, Αίγυπτο και Σερβία.

Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι η δυναμική επιστροφή στην Agrotica του υποκλάδου των εφοδίων (π.χ λιπάσματα, φάρμακα, σπόροι) όπως και η προβολή της Έκθεσης στις χώρες της Βαλκανικής.

Να σημειωθεί ότι στο διάστημα λειτουργίας της Agrotica , 28-31 Ιανουαρίου, υπολογίζεται να επισκεφθούν την Έκθεση πάνω από 125.000 άτομα. Όπως λέχθηκε, δεν υπάρχει δωμάτιο ξενοδοχείου ελεύθερο στη Θεσσαλονίκη και μέχρι τα όρια του νομού Πιερίας, ενώ για τη διευκόλυνση των εκθετών και επισκεπτών η ΔΕΘ εξασφάλισε χώρους στάθμευσης οχημάτων στο λιμάνι και στη περιοχή του ΑΠΘ, το Σαββατοκύριακο.

Πολλές είναι οι παράλληλες εκδηλώσεις που θα γίνουν κατά τη διάρκεια της Έκθεσης. Ξεχωρίζει το 6ο πανελλήνιο συνέδριο για την καλλιέργεια των οπωροκηπευτικών, εκδηλώσεις για τη Νέα ΚΑΠ και την κτηνοτροφία, τη μελισσοκομία, τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων, την έξυπνη γεωργία, την αξιοποίηση της βιομάζας κ.αλ.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα της 26ης Agrotica