Skip to main content

«Άνοιγμα» Μακρόν στη γαλλική Κεντροδεξιά

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών συγκλίνουν στο ότι ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν θα προχωρήσει στη σύνθεση μιας υπερκομματικής κυβέρνησης

«Αυτό που προτείνει ο Μακρόν δεν έχει ποτέ ξαναγίνει», δήλωσε ο νέος κεντροδεξιός πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, κατά την πρώτη τηλεοπτική του συνέντευξη.

«Άτομα προερχόμενα από τη δεξιά, την αριστερά και την κοινωνία των πολιτών μαζί, για τη δημιουργία μιας πλειοψηφίας, δεν έχει ποτέ άλλοτε τολμηθεί».

Διευκρίνισε δε, ότι «δεν πρόκειται για πολιτικό άνοιγμα, αλλά για μια λογική ανασύνθεσης και αναδόμησης του πολιτικού τοπίου». Ενός τοπίου απ’ όπου ακούγονται ήδη τριγμοί και αλαλαγμοί από τα κόμματα που κυριάρχησαν τα τελευταία 30 χρόνια.

Με ανάμεικτα συναισθήματα ο γαλλικός λαός παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στη χώρα.

Ένας στους τρεις υπέρ του Φιλίπ

Η συνήθεια της πόλωσης ανάμεσα σε δεξιά και αριστερά, που είχε ιδιαίτερα ενισχυθεί από το σύστημα της 5ης Δημοκρατίας, προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα στους πολίτες. Η ελπίδα όμως να ξεφύγει η χώρα από τον μαρασμό των τελευταίων χρόνων κάνει τουλάχιστον έναν στους τρεις Γάλλος να συμφωνεί με την επιλογή του Εντουάρ Φιλίπ.

Ο 46χρονος δήμαρχος της Χάβρης ξεκίνησε την πολιτική από την Αριστερά με τον Μισέλ Ροκάρ, πέρασε στη συνέχεια στη δεξιά με τον Αλαίν Ζυπέ, συμβάλλοντας στην ίδρυση του κόμματος UMP (Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα) το 2002. Το UMP ήταν ο πρόδρομος των σημερινών Ρεπουμπλικάνων.

Για την κυβέρνησή του, κριτήριο είναι πάνω απ’ όλα «η ικανότητα των ατόμων», όπως δήλωσε.

Ήδη με ανακοίνωσή τους 28 στελέχη των Ρεπουμπλικάνων καλούν το κόμμα να αποδεχθεί «την προτεινόμενη χείρα συνεργασίας του Μακρόν, βάζοντας το συμφέρον της χώρας πάνω από αυτό του κόμματος».

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Πηγή: Deutsche Welle