Skip to main content

Άνοιγμα της Θεσσαλονίκης στην Κίνα μέσω... Λος Άντζελες

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Τουριστικών Πόλεων είναι ένας διεθνής τουριστικός οργανισμός που δημιουργήθηκε το 2012, με έδρα το Πεκίνο.

Στο Λος Άντζελες των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής θα βρεθεί τον Σεπτέμβριο ο αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων Σπύρος Πέγκας, για τη Διάσκεψη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Τουριστικών Πόλεων (World Tourism Cities Federation – WTCF).

Ο δήμος Θεσσαλονίκης δέχτηκε, ως μία από τις 58 πρώτες πόλεις-μέλη του διεθνή τουριστικού οργανισμού, πρόσκληση συμμετοχής στη φετινή Διάσκεψη, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 19-20 Σεπτεμβρίου 2017 στο Λος Άντζελες.

Υπενθυμίζεται ότι η Παγκόσμια Ομοσπονδία Τουριστικών Πόλεων είναι ένας διεθνής τουριστικός οργανισμός, που δημιουργήθηκε το 2012 με έδρα το Πεκίνο της Κίνας και στον οποίο συμμετέχουν πλέον 184 τουριστικές πόλεις - μέλη παγκοσμίως. Ο δήμος Θεσσαλονίκης εντάχθηκε το 2013, με σκοπό την αύξηση του τουρισμού και το άνοιγμα σε νέες τουριστικές αγορές.

Το θέμα της φετινής διάσκεψης, η οποία αποτελεί μια πλατφόρμα συνεργασίας και ανταλλαγής απόψεων, είναι «Οι επιπτώσεις της Παγκοσμιοποίησης στην Αστική Τουριστική Ανάπτυξη» κατά τη διάρκεια της οποίας θα αποφασιστεί η πόλη που θα υποδεχθεί τη Διάσκεψη του 2019.  



Σύμφωνα με τον κ. Πέγκα, «πολύ μεγάλο ποσοστό των τουριστικών παραγόντων που συμμετέχουν  στη Διάσκεψη είναι από την Κίνα και είναι πολύ σημαντικές οι σχέσεις και οι γνωριμίες που αναπτύσσονται». Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, «σημαντικό ρόλο στο συγκεκριμένο κομμάτι και το άνοιγμα στην κινεζική αγορά, αναμένεται να παίξει και η απευθείας πτήση Αθήνα – Πεκίνο». Υπενθυμίζεται ότι φέτος η Κίνα είναι η τιμώμενη χώρα στην 82η ΔΕΘ, τον Σεπτέμβριο.

Παράλληλα,  στις 23-26 Αυγούστου 2017 ο αρμόδιος αντιδήμαρχος θα μεταβεί στην Κοπεγχάγη της Δανίας, όπου θα συμμετάσχει σε debate στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Διάσκεψης για τη Διατροφή (World Food Summit).

Σύμφωνα με την εισήγηση του αντιδημάρχου, «σκοπός της διάσκεψης είναι η εύρεση τρόπων καθώς και η διασφάλιση συνθηκών και προϋποθέσεων από τους φορείς των πόλεων οι οποίοι θα οδηγήσουν τους πολίτες στην ασφαλή κατανάλωση τροφίμων και ταυτόχρονα θα εμπλέξουν διάφορους τοπικούς παραγωγικούς φορείς στην βελτίωση παραγωγής τροφίμων και στη δημιουργία συνεργειών και δικτύων προς ωφέλεια των πολιτών».

Συγχρόνως διεξάγεται στην Κοπεγχάγη το Φεστιβάλ Μαγειρικής και Γαστρονομίας (Cooking and Food Festival). Ο Δήμoς Θεσσαλονίκης διεξάγει το Thessaloniki Food Festival, υλοποιώντας μεταξύ άλλων γεύματα για κοινωφελή σκοπό. Μία από τις άμεσες προτεραιότητες του Δήμου είναι να αυξήσει το κοινωνικό μέρισμα, προάγοντας το συγκεκριμένο Φεστιβάλ, με σκοπό να εμπλακούν ακόμη περισσότεροι τοπικοί φορείς και επαγγελματίες.