Skip to main content

Ανυποχώρητη στο θέμα εγγυήσεων και στρατευμάτων στην Κύπρο η Τουρκία

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι τα πράγματα πρέπει να γίνουν σωστά από την αρχή, αλλιώς μπορεί να υπάρξει υπερβολική επιδείνωση μακροπρόθεσμα.

Η Άγκυρα δεν κάνει βήμα πίσω από τη θέση της για διατήρηση των εγγυήσεων και των τουρκικών στρατευμάτων μετά την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Σε αποκλειστική συνέντευξη στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», με γραπτό ερωτηματολόγιο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είναι κατηγορηματικός για τη θέση αυτή της Άγκυρας και επικαλείται το παρελθόν και τα όσα διαδραματίσθηκαν, υποστηρίζοντας ότι «οι υφιστάμενες Συνθήκες Εγγύησης και Συμμαχίας παρέχουν ένα ισχυρό πλαίσιο για τη διασφάλιση της μελλοντικής σταθερότητας του νησιού». Επίσης, λέει πως «η συντριπτική πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων δεν θα δεχθεί μια διευθέτηση χωρίς τουρκικές εγγυήσεις». Μάλιστα, παραπέμπει σε δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν στα κατεχόμενα.

Σε ερώτηση εάν η Άγκυρα αποδέχεται μία συμφωνία στο Κυπριακό που θα προβλέπει αποχώρηση των στρατευμάτων και κατάργηση των εγγυήσεων, ο Τσαβούσογλου απαντά: «μία ουγκιά πρόληψης είναι καλύτερη από μία οκά θεραπείας». Συναφώς, προειδοποιεί πως «η Τουρκία θα επεμβαίνει όταν θα κρίνει πως αυτό επιβάλλεται».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι τα πράγματα πρέπει να γίνουν σωστά από την αρχή, διαφορετικά, προσθέτει, μπορεί να υπάρξει υπερβολική επιδείνωση μακροπρόθεσμα.

Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, «σε ένα μελλοντικό κράτος εταιρικής σχέσης, όσο θα είναι σεβαστή η συνταγματική τάξη και η πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων, δεν θα υπάρχει τίποτα που να φοβούνται οι Ελληνοκύπριοι από την Τουρκία».