Skip to main content

Ανησυχία ΟΗΕ για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στο Αν. Αιγαίο

Όπως αναφέρει, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο και τη Λέρο, που έχουν δεχθεί τον μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων

Έκκληση για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων στα νησιά του Αν. Αιγαίου απευθύνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα στο Μέγαρο των Εθνών (Palais des Nations) στη Γενεύη, εκφράζοντας την ανησυχία της για την επιδεινούμενη κατάσταση.

Σε σχετική ανακοίνωση, η εκπρόσωπος Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας Σεσίλ Πουιγί, αναφέρει, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ότι ο αριθμός των νέων αφίξεων, που αυξήθηκε τον Αύγουστο, ασκεί πίεση στις υπερπλήρεις δομές υποδοχής και παρεμποδίζει τις προσπάθειες για τη βελτίωση των συνθηκών.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο και τη Λέρο, που έχουν δεχθεί τον μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά, αναφέρει ο οργανισμός. Οι περισσότεροι από τους μισούς νεοαφιχθέντες προέρχονται από τη Συρία και το Ιράκ, που μαστίζονται από τις συγκρούσεις. Τον Αύγουστο σημειώθηκαν 3.695 αφίξεις, σε σύγκριση με τις 2.249 του Ιουλίου.

Αν και έχει σημειωθεί πρόοδος μέχρι σήμερα, ο ΟΗΕ ζητά πιο δυναμική δράση, προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες στους χώρους υποδοχής. Καλεί επίσης για την επείγουσα αποστολή επιπλέον προσωπικού, ιδίως για την παροχή δημόσιων υπηρεσιών υγείας, ψυχοκοινωνικής στήριξης και προστασίας για τα ασυνόδευτα παιδιά.

Πολλοί από τους ανθρώπους μένουν στα νησιά εδώ και μήνες και οι συνθήκες διαβίωσής τους έχουν επηρεάσει την ψυχική και σωματική τους υγεία.