Skip to main content

Ανησυχούν οι πρυτάνεις για τις μειωμένες πιστώσεις προς τα ΑΕΙ

Στο ψήφισμά της, η Σύνοδος κάνει λόγο για «αδικαιολόγητη μείωση» στον τακτικό προϋπολογισμό των πανεπιστημίων για το 2017.

Την έντονη ανησυχία τους εξέφρασαν στην έκτακτη Σύνοδό τους οι πρυτάνεις, για τη διαφαινόμενη μείωση των τακτικών πιστώσεων των πανεπιστημίων και ζητούν συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς Παιδείας και Οικονομικών.

Στο ψήφισμά της, η Σύνοδος κάνει λόγο για «αδικαιολόγητη μείωση» στον τακτικό προϋπολογισμό των πανεπιστημίων για το 2017, την ίδια ώρα, που το υπουργείο έχει ανακοινώσει αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού για την Παιδεία.

«Είναι καθοριστικό να γίνει άμεσα σημαντική αύξηση των κονδυλίων για τις δαπάνες λειτουργίας, σίτισης και γενικότερα φοιτητικής μέριμνας, με προστασία από οποιεσδήποτε μελλοντικές περικοπές, ώστε τα Πανεπιστήμια να μπορούν να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες λειτουργίας τους» αναφέρεται στο ψήφισμα της Συνόδου.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, έντονος είναι ο προβληματισμός στους κόλπους των πρυτάνεων και για τη συνεχή νομοθετική δραστηριότητα, που δυσχεραίνει, αντί να διευκολύνει τον τρόπο διαχείρισης των πιστώσεων.

Ιδιαίτερα, σχετικά με τις εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, για τις αλλαγές στη λειτουργία των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ), οι πρυτάνεις χαιρετίζουν έναν «ευέλικτο ΕΛΚΕ, που, απαλλαγμένος από την υπέρμετρη γραφειοκρατία, θα διαχειρίζεται αποτελεσματικά τα ερευνητικά κονδύλια και θα υποστηρίζει μέλη ΔΕΠ και νέους ερευνητές στην απορρόφηση των ερευνητικών κονδυλίων».

Ωστόσο, διαπιστώνουν ότι «το αρχικό πλαίσιο λειτουργίας των ΕΛΚΕ γίνεται, με συνεχή νομοθετήματα, ολοένα και πιο ασφυκτικό, με διαφαινόμενη την αδυναμία λειτουργίας τους».