Skip to main content

Ανησυχητική αύξηση του ελλείμματος στην Ιταλία

Εντυπωσιακή άνοδο παρουσίασε το έλλειμμα της Ιταλίας το 2009 φθάνοντας στο 5,2% του ΑΕΠ, έναντι 2,7% το 2008, ποσοστό αποτελεί τη χειρότερη επίδοση από το 1996 μέχρι σήμερα,
Εντυπωσιακή άνοδο παρουσίασε το έλλειμμα της Ιταλίας το 2009 φθάνοντας στο 5,2% του ΑΕΠ, έναντι 2,7% το 2008, ποσοστό αποτελεί τη χειρότερη επίδοση από το 1996 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα το Eθνικό Iνστιτούτo Στατιστικής της Ιταλίας.

Μόνη ελπιδοφόρα εξαίρεση αποτελούν τα στοιχεία που αφορούν αποκλειστικά το τέταρτο τρίμηνο, κατά το οποίο η σχέση ελλείμματος-ΑΕΠ ήταν 4,5%.

Σε ό,τι αφορά στα έσοδα για τα κρατικά ταμεία, το Eθνικό Iνστιτούτo Στατιστικής αναφέρει ότι το 2009, σε σχέση με το 2008, παρατηρήθηκε μείωση ύψους 2%.

Ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν σχολίασε τα νέα αυτά στοιχεία, ωστόσο στενοί του συνεργάτες υπενθυμίζουν ότι στις προβλέψεις της η κυβέρνηση του «Καβαλιέρε» είχε ήδη κάνει αναφορά στην αρνητική εικόνα που παρουσίασε σήμερα το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής.

Πολλοί σχολιαστές διερωτώνται, όμως, πώς θα μπορέσει ο Ιταλός πρωθυπουργός να υλοποιήσει τη φορολογική μεταρρύθμιση, την οποία ανακοίνωσε χθες, αν προηγουμένως δεν περιορισθούν αισθητά οι δαπάνες του Δημοσίου και δεν μπει η χώρα σε τροχιά ουσιαστικής οικονομικής ανάκαμψης.