Skip to main content

Άνοιξε η γη: Εικόνες - σοκ από την καθίζηση στο ορυχείο του Αμυνταίου

Πρωτοφανής καταστροφή στο λιγνιτωρυχείο της ΔΕΗ - Ανυπολόγιστες οι ζημιές από την κατολίσθηση - Θάφτηκαν 25 εκατ. τόνοι λιγνίτη

Με τόπο ολέθρου, που βομβαρδιζόταν αδιάλειπτα, μοιάζει πλέον το λιγνιτωρυχείο Αμυνταίου, μετά την καταστροφική κατολίσθηση περισσότερων από 80 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων χώματος το Σάββατο, που προκάλεσε την εκκένωση ενός ολόκληρου χωριού, του οικισμού Αναργύρων, και ανυπολόγιστες ζημίες για τη ΔΕΗ, που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ.

Η εικόνα είναι πρωτοφανής για τη χώρα. Τουλάχιστον τρεις μήνες υπολογίζουν στελέχη της ΔΕΗ ότι θα χρειαστούν για να διατυπώσουν ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με το μέγεθος, ενώ ολόκληρη η φυσιογνωμία της περιοχής έχει αλλάξει, με μεγάλα ρήγματα να διατρέχουν χωράφια δίπλα από το ορυχείο.

Η κατολίσθηση χτύπησε ένα μέτωπο εξόρυξης που αγγίζει τα τρία χιλιόμετρα και, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, φαίνεται να έχει συμπαρασύρει περίπου 25 εκατ. τόνους λιγνίτη, δηλαδή το μεγαλύτερο και καλύτερο κοίτασμα του ορυχείου. Τους επόμενους μήνες, έπειτα από εντατικές έρευνες και τομές στα 3.500 στρέμματα που καταλαμβάνουν οι όγκοι χωμάτων της κατολίσθησης, θα είναι σε θέση να γνωρίζουν στη ΔΕΗ σε τι ποσότητες το κοίτασμα που είναι θαμμένο στην κατολίσθηση είναι αξιοποιήσιμο και προς εκμετάλλευση.

Για να γίνουν κατανοητά ορισμένα αριθμητικά μεγέθη που σχετίζονται με το ενδεχόμενο της οριστικής απώλειας του κοιτάσματος, σημειώνεται ότι η αξία του κοιτάσματος των 25 εκατ. τόνων σε τρέχουσες τιμές του ανταγωνισμού (20 ευρώ/τόνος) που δουλεύει το ορυχείο της ΔΕΗ, αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ χωρίς να έχει υπολογιστεί το κόστος της απώλειας του εξοπλισμού και αλλά τρέχοντα κόστη και δαπάνες που θα βαρύνουν την επιχείρηση.

Το ευτύχημα, φυσικά, είναι ότι, από την απίστευτη καθίζηση, δεν χάθηκαν ούτε κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές.

Δείτε αεροφωτογραφίες από το σημείο: