Skip to main content

Άνοιξε ο κύκλος ενημερωτικών ημερίδων των ΠΕΔΚΜ και ΕΕΤΑΑ

Υπάλληλοι και στελέχη των δήμων ενημερώθηκαν για θέματα δημοσιονομικής διαχείρισης και των επικείμενων αλλαγών με βάση το δημόσιο λογιστικό.

Στο πρώτο επιμορφωτικό εγχείρημα, ενημερώνοντας δημοτικούς υπαλλήλους (Τεχνικών και Οικονομικών Υπηρεσιών) στελέχη Δήμων και Νομικών Προσώπων για θέματα δημοσίων συμβάσεων και δημοσιονομικών ελέγχων, προχώρησαν σήμερα η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ).

Το εγχείρημα αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο ενημερωτικών Ημερίδων, που άρχισαν σήμερα το πρωί από το Δήμο Νάουσας, όπου οι δημοτικοί υπάλληλοι ενημερώθηκαν για μια σειρά από θέματα ενδιαφέροντος δημοσιονομικής διαχείρισης και των επικείμενων αλλαγών με βάση το δημόσιο λογιστικό, αλλά και τις αλλαγές που θα επιφέρει ο «Κλεισθένης 1».

Κομβικό σημείο για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) είναι ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2019 καταργείται ο προληπτικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και οι ΟΤΑ θα αναλαμβάνουν την πλήρη οικονομική διαχείριση τους, γεγονός που θα προωθήσει στην πράξη την οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων.

Όπως τονίστηκε στη διάρκεια της συζήτησης, η αλλαγή αυτή αναμένεται να φέρει τα πάνω- κάτω στις οικονομικές υπηρεσίες των ΟΤΑ, καθώς ήδη το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο είναι πολύπλοκο και ασαφές, ενώ τροποποιείται συνεχώς.

Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Νάουσας, Νίκος Κουτσογιάννης, αναφέρθηκε στην σημερινή, πρώτη, εκδήλωση της ΠΕΔ-ΚΜ σε συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ και το Δήμο Νάουσας για την ενημέρωση του προσωπικού σε σχέση με τη λειτουργία των υπηρεσιών. «Στόχος είναι να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πολυδαίδαλο νομικό πλαίσιο, που όμως υποχρεώνει τους Δήμους να λειτουργούν και μάλιστα στα πλαίσια της νομιμότητας» σημείωσε.

Από την πλευρά του το στέλεχος της ΕΕΤΑΑ στο γραφείο Θεσσαλονίκης, Νίκος Τσίκρας, υπογράμμισε ότι οι ημερίδες διεξάγονται στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης της ΕΕΤΑΑ με την ΠΕΔ –ΚΜ, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθούν οι ημερίδες σε όλους τους Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας.

Στόχος να αντιμετωπιστούν τα αίτια των προβλημάτων των ΟΤΑ

Στη διάρκεια της Ημερίδας δημοτικοί υπάλληλοι και μέλη Νομικών Προσώπων ΟΤΑ, οι εκπρόσωποι του Λογιστηρίου του Κράτους, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αλλά και στελέχη της αυτοδιοίκησης, κλήθηκαν να δώσουν απαντήσεις σε μια σειρά ερωτημάτων και παρατηρήσεων που τέθηκαν σε σχέση με την ορθή διαχείριση των προμηθειών, των συμβάσεων έργων και την υλοποίηση δημοτικών έργων, προκειμένου να μην υπάρχουν συνέπειες με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.

Όπως τόνισαν οι ομιλητές, στόχος αυτών των ενημερωτικών ημερίδων της ΠΕΔ-ΚΜ και της ΕΕΤΑΑ, είναι να βρεθούν τα αίτια των προβλημάτων των Δήμων και να αντιμετωπιστούν, καθώς, όπως είπαν το Ελεγκτικό Συνέδριο είναι υποχρεωμένο να ασχολείται με τον έλεγχο των δαπανών των Δήμων, προκειμένου να αποτραπούν παθογένειες και στρεβλώσεις.

Στο Νόμο 4412/16, αναφέρθηκε ο γραμματέας Δήμου Κορδελιού Ευόσμου, Αθανάσιος Παζαρλόγλου. Επισήμανε ότι το προσωπικό των ΟΤΑ αντιμετωπίζει καθημερινά σοβαρά προβλήματα από τις συνεχείς αλλαγές της νομοθεσίας, που διέπει όλα τα ζητήματα δημοσιονομικού ελέγχου και δημοσίων συμβάσεων και υποστήριξε ότι η ικανοποίηση μιας τοπικής ανάγκης περνά από δρόμο με πολλά εμπόδια, γεγονός που συχνά προκαλεί καθυστερήσεις.

ΠΕΔ-ΚΜ: Επιμόρφωση προσωπικού σε ακόμη πέντε Δήμους

Η ΠΕΔ-ΚΜ σε συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ, θα συνεχίσει καθ΄ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους (2018), τις δράσεις επιμόρφωσης του ανθρώπινου δυναμικού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η επόμενη Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 2 Μαϊου στο Δήμο Πολυγύρου Χαλκιδικής.

Στόχος είναι η επιμόρφωση των δημοτικών υπαλλήλων, καθώς και των υπαλλήλων των δημοτικών νομικών προσώπων και επιχειρήσεων που χειρίζονται θέματα δημοσίων συμβάσεων και μεριμνούν για την ανταπόκριση των Δήμων και των Δημοτικών Νομικών Επιχειρήσεων στις απαιτήσεις των εκάστοτε διενεργούμενων δημοσιονομικών ελέγχων.

Η ειδοποιός διαφορά της σειράς αυτής των ημερίδων σε σχέση με προηγούμενες, είναι ότι κάθε μια από αυτές προγραμματίζεται και διεξάγεται στο επίπεδο ενός και μόνο Δήμου, ώστε να υπάρχει η ευχέρεια συμμετοχής όσο το δυνατόν περισσότερων αρμοδίων στελεχών του οικείου δήμου.