Skip to main content

Άνοιξε ο Πύργος Τριγωνίου, τον Ιανουάριο το Γαλεριανό Συγκρότημα

Μέσα στην εβδομάδα θα βγει η προκήρυξη για την πρόσληψη επτά φυλάκων με σύμβαση πέντε μηνών για τον Πύργο της Αλύσεως και το Γαλεριανό Συγκρότημα.

Ανοιχτός είναι από σήμερα για το κοινό ο Πύργος της Αλύσεως (Πύργος Τριγωνίου), η επαναλειτουργία του οποίου αποτέλεσε πάγιο αίτημα πολιτών και φορέων.

Το μνημείο, που ήταν κλειστό για περίπου τέσσερα χρόνια, θα είναι ανοιχτό για τον μήνα Δεκέμβριο κάθε Δευτέρα από τις 10.00 έως τις 14.00 μέσω εξοικονόμησης φυλάκων από τα υπόλοιπα μνημεία της Θεσσαλονίκης που εκείνη την ημέρα παραμένουν κλειστά.

Η κίνηση αυτή έγινε με πρωτοβουλία της Εφορίας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.

Προκήρυξη για πρόσληψη φυλάκων

Σε κανονική λειτουργία ωστόσο θα τεθούν από τον Ιανουάριο τόσο ο Πύργος της Αλύσεως όσο και το Γαλεριανό συγκρότημα καθώς μέσα στην εβδομάδα θα βγει η προκήρυξη για την πρόσληψη επτά φυλάκων με σύμβαση πέντε μηνών για τα δύο μνημεία, όπως ανέφερε η Πολυξένη Αδάμ Βελένη, προϊστάμενη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης στη Voria.gr.

Η επαναλειτουργία και φύλαξη του Γαλεριανού συγκροτήματος συνέπεσε χρονικά με την κινητοποίηση ομάδων ενεργών πολιτών της Θεσσαλονίκης και τη συγκέντρωση περίπου 2.000 υπογραφών με αίτημα την προστασία και ανάδειξη του μνημείου που βρίσκεται στην πλατεία Ναυαρίνου.

Όπως σημειώνει η κ. Βελένη, οι υπογραφές δεν ήταν η αιτία της προκήρυξης για την πρόσληψη φυλάκων καθώς η έγκριση για τις συμβάσεις από το υπουργείο Πολιτισμού ήρθε ακριβώς την ίδια περίοδο με την προεργασία να έχει γίνει νωρίτερα.

«Από τη στιγμή που ανέλαβα αυτή τη θέση, έθεσε ως αίτημα και πίεσα για το άνοιγμα των δύο μνημείων ώστε να καταστούν αμφότερα επισκέψιμα», σημείωσε η κ. Βελένη.

Η ίδια μάλιστα πρόσθεσε ότι ένας μοχλός πίεσης αποτέλεσε το γεγονός ότι το Γαλεριανό συγκρότημα συγκαταλέγεται μέσα στα μνημεία που είναι επισκέψιμα με την αγορά ενιαίου εισιτηρίου στην πόλη. «Δεχόμασταν συνεχώς παράπονα επειδή το Γαλεριανό συκγρότημα ήταν κλειστό παρότι ήταν μέσα στα μνημεία που επισκέπτεται κανείς με το ενιαίο εισιτήριο» σημείωσε η κ. Βελένη

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι καθώς η αναστήλωση του μνημείου συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το πιθανό κλείσιμό του (για δεύτερη φορά) ενέχει τον κίνδυνο κυρώσεων.

Στήριξη της πόλης

Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων ωστόσο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την περίοδο μετά το άνοιγμα του Γαλεριανού συγκροτήματος.

Όπως υπογραμμίζει η ίδια, τόσο οι ομάδες πολιτών που κινητοποιήθηκαν για την ανάδειξη του μνημείου όσο και η υπόλοιπη πόλη θα πρέπει να υποστηρίξει το μνημείο επισκεπτόμενοι αυτό.

Σύμφωνα με την κ. Βελένη, το υπουργείο «κοιτάζει» την επισκεψιμότητα κάθε μνημείου πριν την προκήρυξη θέσεων φυλάκων και την κατανομή τους στα διάφορα μνημεία της χώρας, άρα είναι σημαντικό το Γαλεριανό συγκρότημα να εμφανίσει το επόμενο πεντάμηνο ικανοποιητικά νούμερα.

Πάντως, ο Πύργος Τριγωνίου έκανε εντυπωσιακή «πρεμιέρα» καθώς μόνο σήμερα είχε περίπου 400 επισκέπτες, μεταξύ αυτών μαθητές τριών σχολείων από την Αττική.

Μετά την πεντάμηνη σύμβαση των φυλάκων, θα ακολουθήσει η κλασική προκήρυξη για επτάμηνη σύμβαση φυλάκων λόγω θερινής περιόδου.