Skip to main content

Άνω κάτω ο ΣΥΡΙΖΑ Σερρών για το οικογενειακό catering στους πρόσφυγες

Παρέμβαση από Μαξίμου για να σβήσει η φωτιά από τις βαρύτατες καταγγελίες βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ. Παραιτήθηκε ο Δ.Τάπας από τη ΝΕ και το έργο σίτισης.

Τη φωτιά που άναψε η βουλευτίνα Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Σταμπουλή με τις καταγγελίες της σχετικά με την ανάληψη του έργου από τοπικό στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος για τη σίτιση των προσφύγων στο Κέντρο Φιλοξενίας στις εγκαταστάσεις του πρώην γεωργικής σχολής στις Σέρρες, έσπευσε να σβήσει με πυροσβεστική παρέμβασή του το Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της Voria.gr έπειτα από πιέσεις κυβερνητικού στελέχους ο αρχικός ανάδοχος του έργου, Δημήτρης Τάπας παραιτήθηκε της σύμβασης η οποία υλοποιείται από τον δεύτερο ανάδοχο, που είναι εταιρεία με έδρα την Κόρινθο. Ο κ. Τάπας κατείχε τη θέση του αναπληρωτή συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής νομού Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ήταν και υπεύθυνος για το προσφυγικό.

Την περασμένη Πέμπτη η βουλευτίνα κα Σταμπουλή προέβη σε δημόσια καταγγελία αναφέροντας ότι τον έλεγχο για την ορθή υλοποίηση της σύμβασης που αφορά στη σίτιση των προσφύγων της οποίας ανάδοχος ήταν ο κ. Τάπας, έχει η κόρη του, η οποία είναι επικεφαλής του συγκεκριμένου κέντρου φιλοξενίας. «Η συντονίστρια του χώρου η κα Χρύσα Τάπα είναι κόρη του κ. Τάπα, δηλαδή η κα Τάπα που θα παραλαμβάνει τα τρόφιμα από τον πατέρα της και θα τα ελέγχει και υποτίθεται ότι θα πάρει και κάποια μέτρα εάν αυτά δεν είναι όπως πρέπει, είναι κόρη του προμηθευτή, δεν γίνονται αυτά τα πράγματα, αυτό είναι το ηθικά ασυμβίβαστο πέρα από την ιδιότητά του ως αναπληρωτής συντονιστής υπεύθυνος για το προσφυγικό, δεύτερο ηθικά ασυμβίβαστο, δεν γίνεται να συμβαίνουν αυτά», κατήγγειλε η κα Σταμπουλή.

Παρέμβαση Δ. Βίτσα

Σύμφωνα με έγκυρη κυβερνητική πηγή, έπειτα από αυτήν την καταγγελία κινητοποιήθηκε το Μέγαρο Μαξίμου το οποίο έδωσε εντολή να γίνει παρέμβαση ώστε να τεθεί εκτός του έργου της σίτισης ο κ. Τάπας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, την παρέμβαση προς τον ανάδοχο έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας ο οποίος ζήτησε από τον κ. Τάπα να αποσυρθεί από το διαγωνισμό, παρότι είχε ανακηρυχθεί ανάδοχος. Κατόπιν αυτών ο κ. Τάπας πράγματι παραιτήθηκε της σύμβασης και το έργο της σίτισης ανατέθηκε στον δεύτερο πλειοδότη. «Εγώ σήμερα (σ.σ. την περασμένη Πέμπτη) πήγα και παραιτήθηκα από αυτή τη διαδικασία σίτισης των προσφύγων. Έτσι, λοιπόν, θα το πάρει ο δεύτερος μειοδότης. Εγώ αποσύρθηκα έχοντας συναίσθηση και της ηθικής και της πολιτικής διάστασης» δήλωσε στις Τηλεπιλογές των Σερρών ο κ. Τάπας. Ωστόσο, αυτή η κίνησή του δεν στάθηκε ικανή για να σβήσει τη φωτιά που άναψε στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ το θέμα αυτό. Την ίδια μέρα η κα Σταμπουλή δήλωσε στον ίδιο σταθμό ότι «δεν θεωρώ πως η παραίτησή του αντισταθμίζει το ηθικό πλήγμα που επέφερε η πράξη του κ. Τάπα στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορούν να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα. Δεν είναι αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρώ ότι υπάρχει τεράστιο ηθικό θέμα και δεν θεωρώ ότι θα πρέπει να το χρεωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ συνολικά». Προηγουμένως, σύμφωνα με τον κ. Τάπα, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ κάποιων εκ των μελών της Ν.Ε. τα οποία, σύμφωνα πάντα με τον αναπληρωτή συντονιστή, απεφάνθησαν ότι «ο θόρυβος αυτός είναι αδικαιολόγητος».

Παραιτήθηκε και από το αξίωμα στη Ν.Ε.

Το γεγονός αμφισβήτησε πάντως η κα Σταμπουλή η οποία ζήτησε να γίνει ειδική συνεδρίαση της Ν.Ε. για το θέμα αυτό. Κατήγγειλε, μάλιστα, ότι «η ηγεσία της Ν.Ε. φροντίζει να συνεδριάζει μόνον όταν έχει εξασφαλισμένο ότι βρίσκομαι 600 χιλιόμετρα μακριά. Στη Ν.Ε. εγώ πήγα τελευταία φορά την Μ. Παρασκευή για να εκλέξουμε τον κ. Κοτρώνη συντονιστή και τον κ. Τάπα αναπληρωτή συντονιστή».

Δεδομένης της έκρυθμης κατάστασης που δημιουργήθηκε ο συντονιστής της Ν.Ε. Παναγιώτης Κοτρώνης συγκάλεσε συνεδρίαση η οποία ξεκίνησε στις 8 απόψε το βράδυ. Στο μεταξύ, την περασμένη Παρασκευή, μια ημέρα μετά την παραίτησή του από το έργο της σίτισης των προσφύγων ο κ. Τάπας παραιτήθηκε και από τη θέση του αναπληρωτή συντονιστή της Ν.Ε., παραίτηση η οποία έγινε δεκτή.  

Η Voria.gr επικοινώνησε με τον συντονιστή της Ν.Ε. λίγο πριν να αρχίσει η συνεδρίαση του οργάνου, αλλά ο κ. Κοτρώνης αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση. Η συνεδρίαση της Ν.Ε. αναμένεται να είναι πολύωρη.

Σύμφωνα με τοπικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ η συγκεκριμένη υπόθεση αναβίωσε τη σφοδρή κόντρα που υπάρχει μεταξύ της κας Σταμπουλή με την ηγεσία της Ν.Ε. η οποία έχει τις ρίζες της στην προεκλογική περίοδο του περασμένου Σεπτεμβρίου. Η σύγκρουση είχε ξεσπάσει με αφορμή την κατάρτιση του ψηφοδελτίου και ειδικότερα τη σειρά εκλογής των υποψηφίων, δεδομένου ότι δεν υπήρχε σταυρός προτίμησης.

Διευκρινήσεις από ΓΕΣ

Ανακοίνωση για την υπόθεση εξέδωσε το Γενικό Επιτελείο Στρατού. Σε αυτήν επισημαίνεται ότι μέχρι τις 19 Αυγούστου, η σίτιση των 420 προσφύγων που φιλοξενούνται στη δομή φιλοξενίας στην παλαιά Γεωργική σχολή Σερρών πραγματοποιείτο με μέριμνα του 10ου Συντάγματος Πεζικού. Την 20η Αυγούστου, με διαταγή του ΓΕΣ (αναρτητέα στο διαδίκτυο με ΑΔΑ: 66ΧΝ6-ΔΣ4 της 9ης Αυγούστου 2016), αναλήφθηκε η υποχρέωση της σίτισης μέχρι το τέλος Αυγούστου, από την εταιρεία catering CORINTHIAN PALACE CATERING A.E., μετά από έγκριση δέσμευσης πίστωσης 29.350 ευρώ και τη διενέργεια σχετικού διαγωνισμού.

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού διευκρινίζει περαιτέρω ότι με νεώτερη διαταγή του -αναρτητέα στο διαδίκτυο την 10η Αυγούστου, εγκρίθηκε η δέσμευση πίστωσης 88.050 ευρώ για τη σίτιση των προσφύγων από εταιρία catering, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Σημειώνεται όμως, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ότι η διενέργεια διαγωνιστικής διαδικασίας για την ανάδειξη αναδόχου για το υπόψη θέμα ακυρώθηκε, διότι από την 8η Αυγούστου 2016 δημοσιεύθηκε ο νέος νόμος 4412/16 (Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών) και εκδόθηκε νέα διαταγή για τη διενέργεια του διαγωνισμού, με βάση τη νέα νομοθεσία.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Στο θέμα παρενέβη σήμερα και η αντιπολίτευση. Ο συντονιστής Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας τη διερεύνηση της καταγγελίας Σταμπουλή. «Η κυβέρνηση οφείλει να εξασφαλίσει τη διαφάνεια και να προστατεύσει την εικόνα της χώρας, που πλήττεται από τέτοιου είδους μεροληπτικές παροχές με κομματικά κριτήρια και οσμή σκανδάλου. Το δήθεν ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς έχει ήδη καταρρεύσει. Δεν θα αφήσουμε μαζί του να καταρρεύσει η χώρα» τονίζει σε δήλωσή του ο κ. Κικίλιας.

Ο βουλευτής Σερρών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, Μιχάλης Τζελέπης κατέθεσε ερώτηση προς τους υπουργούς: Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα, Εσωτερικών, Παναγιώτη Κουρουμπλή στην οποία επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι: «Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνουν πλέον οι καταγγελίες  για την υπόθεση του διαγωνισμού σίτισης των προσφύγων που φιλοξενούνται στις Σέρρες. Μετά την πρώτη καταγγελία του Γραμματέα της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Σερρών ότι: «Ο ΣΥΡΙΖΑ Ν. Σερρών ζητάει εθελοντισμό από τους πολίτες, ενώ τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν συνάψει επαγγελματική σχέση είτε ως προμηθευτές είτε ως εργαζόμενοι στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων του Νομού Σερρών», έρχονται τώρα στο φως και άλλες καταγγελίες αναφορικά με την ανάθεση έργου σίτισης μεταναστών στο hotspot του Ν. Σερρών». Ο κ. Τζελέπης ρωτά, μεταξύ άλλων τους υπουργούς «εάν τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ Ν. Σερρών αντικαθιστά την κυβέρνηση ως προς την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης». Ακόμα, ζητά να τον ενημερώσουν οι αρμόδιοι υπουργοί για τους όρους της διαγωνιστικής διαδικασίας: το καθεστώς κάτω από ποιο διεξήχθη ο διαγωνισμός, τα κριτήρια με τα οποία πραγματοποιήθηκε η ανάθεση έργου σίτισης μεταναστών στις Σέρρες, τον αριθμό των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό και αν τελικά ο διαγωνισμός κοινοποιήθηκε στην Διαφάνεια. Τέλος, ο βουλευτής ζητά να μάθει τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που έγιναν οι προσλήψεις των εργαζομένων, «όταν η κόρη είναι η υπεύθυνη και ο πατέρας έχει αναλάβει το έργο σίτισης των μεταναστών».

Στο θέμα παρενέβη και ο επικεφαλής του Ποταμιού. Σε ανάρτησή του στο προσωπικό του προφίλ στο facebook ο Σταύρος Θεοδωράκης τονίζει ότι η δήλωση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτης Σταμπουλή αποτελεί επιβεβαίωση των καταγγελιών που είχε κάνει στη Βουλή για «πάρτι των “ημετέρων” στα hot spot και στους χώρους φιλοξενίας των προσφύγων και των μεταναστών. Ο κ. Θεοδωράκης καταλήγει αναφέροντας ότι το θέμα δεν είναι μόνο ηθικό αλλά, όπως σημειώνει, «υπάρχουν και μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στο “τραπέζι”. Ας ξεκινήσουμε από αυτό. Και μετά πάμε στα ηθικά με τα οποία το καθεστώς σας έχει χάσει επαφή».