Skip to main content

Ανοδική τάση στη Wall Street-Σπάει το 8ήμερο πτωτικό σερί ο Dow Jones

Ο Dow Jones σημειώνει άνοδο περί τις 100 μονάδες, σπάζοντας το οκταήμερο πτωτικό σερί του. Τα πρόσημα στις διεθνείς αγορές ήταν εξαιρετικά ευμετάβλητα

Ανοδική εμφανίζεται η τάση στη Wall Street την Παρασκευή, πλην του τεχνολογικού Nasdaq, με τους επενδυτές να αφήνουν προς ώρας στην άκρη τους φόβους που προκαλεί η ένταση και οι πρόβες εμπορικού «πολέμου» μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, αλλά και της Ευρώπης.

Ωστόσο, οι βασικοί δείκτες φαίνεται ότι θα καταγράψουν εβδομαδιαίες απώλειες, λόγω των πρόσφατων ρευστοποιήσεων, όπως αναφέρεται στο capital.gr.

Ο Dow Jones σημειώνει άνοδο περί τις 100 μονάδες, σπάζοντας το οκταήμερο πτωτικό σερί του. Εάν ο βιομηχανικός δείκτης κινηθεί τελικώς αρνητικά και την Παρασκευή, θα πρόκειται για το μεγαλύτερο πτωτικό σερί του από το 1978.

Τα πρόσημα στις διεθνείς αγορές καθ΄ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας ήταν εξαιρετικά ευμετάβλητα, λόγω των ανησυχιών για το πού θα καταλήξει η αντιπαράθεση στο επίπεδο των δασμών.

Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από τον Εκπρόσωπο των ΗΠΑ για Ζητήματα Εμπορίου να συντάξει λίστα με κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα συνολικής αξίας 200 δισ. Δολαρίων για πιθανή επιβολή δασμών ύψους 10%, σε περίπτωση που η Κίνα δεν αλλάξει εμπορικές πρακτικές. Το Πεκίνο τόνισε ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα ανταπαντήσει με ανάλογα μέτρα.

Το πρακτορείο Bloomberg, ωστόσο, αναφέρει, επικαλούμενο πηγές με γνώση του ζητήματος, ότι ορισμένοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου καταβάλλουν προσπάθειες για επανέναρξη του διαλόγου με την Κίνα προς αποφυγή ενός γενικευμένου εμπορικού πολέμου.

Σημειώνεται ότι η Ε.Ε. ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να εφαρμόζει σήμερα Παρασκευή δασμούς σε αμερικανικές εισαγωγές αξίας 3,2 δισ. δολ.

Οι τραπεζικές μετοχές κινούνται με ελαφρά άνοδο, μετά την επιτυχή έκβαση των stress test της Fed την Πέμπτη. J.P. Morgan, Wells Fargo και Bank of America ηγούνται των κερδών του κλάδου.

Παράλληλα, στο επίκεντρο της προσοχής είναι και οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ και άλλοι σημαντικοί παραγωγοί αργού πετρελαίου αποφάσισαν να αυξήσουν ονομαστικά την ημερήσια παραγωγή κατά 1 εκατ. βαρέλια, χαλαρώνοντας τη συμφωνία μείωσής της την οποία έχουν συνάψει και είναι σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2017. Η πραγματική αύξηση αναμένεται μεταξύ 600.000 και 800.000 βαρελιών.

Οι αντιρρήσεις του Ιράν, αλλά και η αδυναμία της Βενεζουέλας να αυξήσει την παραγωγή της, λόγω της τραγικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η κρατική της πετρελαϊκή εταιρεία σε επίπεδο υποδομών, πάντως, συγκρατούν τις τιμές του "μαύρου χρυσού”.