Skip to main content

Αντιδρά η δυτική Θεσσαλονίκη στη μεταφορά του Καλλιτεχνικού Σχολείου

Σφοδρή αντίδραση από τους έξι δημάρχους της περιοχής στην πρόθεση της κυβέρνησης να μετακομίσει το σχολείο από τους Αμπελόκηπους στο Παπάφειο

του Νίκου Ηλιάδη

Τη σφοδρή αντίδραση έξι δημάρχων της δυτικής Θεσσαλονίκης συναντά η πρόθεση της κυβέρνησης να μεταφέρει το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Αμπελοκήπων «Δημήτρης Χορν», από τους Αμπελόκηπους όπου στεγάζεται σήμερα, στο Παπάφειο. Πριν από μερικές ημέρες το πρωθυπουργικό γραφείο Θεσσαλονίκης απέστειλε σχετική πρόσκληση για συμμετοχή σε σύσκεψη με θέμα: «Μετεγκατάσταση Καλλιτεχνικού Σχολείου Θεσσαλονίκης». Στην πρόσκληση, η οποία φέρει την υπογραφή της διευθύντριας του πρωθυπουργικού γραφείου Κατερίνας Νοτοπούλου αναφέρεται το εξής: «Μετά την πρόσφατη απόφαση του δ.σ. του Παπαφείου Κέντρου Παιδαγωγικής Μέριμνας Θεσσαλονίκης ‘Ο Μελιτεύς’ στις 15/3/17 να φιλοξενήσει το Καλλιτεχνικό Σχολείο Θεσσαλονίκης στους χώρους του ιδρύματος, έπειτα από αίτημα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, παρακαλείσθε να παραβρεθείτε οι εκπρόσωποι των φορέων που πρέπει να συνεργαστείτε για την επίτευξη του εγχειρήματος σε συνάντηση στο γραφείο του πρωθυπουργού, τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου».

Αποδέκτες της πρόσκλησης είναι: η Θ. Φωτίου, αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύνης, ο Γ. Αγγελόπουλος, γενικός γραμματέας υπουργείου Παιδείας, εκπρόσωποι των δήμων Θεσσαλονίκης και Αμπελοκήπων Μενεμένης, ο Π. Ανανιάδης, περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, η προϊσταμένη της 4ης Εφορείας Νεοτέρων Μνημείων, εκπρόσωπος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης (Διεύθυνση Κοινωφελών Υπηρεσιών), η υπεύθυνη Καλλιτεχνικών Σχολείων του Υπουργείου Παιδείας Μ. Φραγκή, η διευθύντρια του Καλλιτεχνικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Καλλιτεχνικού Σχολείου και εκπρόσωπος του «Μελιτέα».

Από το περιεχόμενο της πρόσκλησης είναι σαφές ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει στη μετεγκατάσταση του σχολείου καθώς καλεί όλους τους εμπλεκόμενους να συνεργαστούν «για την επίτευξη του εγχειρήματος».

Η αντίδραση των δημάρχων

Η πρόσκληση προκάλεσε την οργή των δημάρχων της δυτικής Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, οι δήμαρχοι Αμπελοκήπων Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, Κορδελιού Ευόσμου Πέτρος Σούλας, Χαλκηδόνας Γιάννης Τσουκνιδάς, Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβότσης και Δέλτα Μίμης Φωτόπουλος απέστειλαν επιστολή προς την κ. Νοτοπούλου την οποία κοινοποίησαν και προς τον γ.γ. του υπουργείου Παιδείας κ. Αγγελόπουλο, τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης κ. Ανανιάδη και τον διευθυντή Β’θμιας εκπαίδευσης δυτικής Θεσσαλονίκης Π. Ματζιάρη.

Σε πολύ αυστηρό ύφος οι δήμαρχοι επισημαίνουν στην επιστολή τους τα ακόλουθα:

1. Το Καλλιτεχνικό Σχολείο φιλοξενεί σήμερα 277 μαθητές (157 στο γυμνάσιο και 120 στις λυκειακές τάξεις) από ολόκληρο το νομό Θεσσαλονίκης. Από αυτούς οι 167 κατοικούν στη δυτική Θεσσαλονίκη και οι υπόλοιποι 110 σε περιοχές της ανατολικής Θεσσαλονίκης. «Κατά συνέπεια σε περίπτωση μετεγκατάστασης του σχολείου στο κτήριο του Παπαφείου θα χρειαστεί να μεταφέρονται 167 μαθητές σε διπλάσια απόσταση από την κατοικία τους» αναφέρεται στην επιστολή των έξι δημάρχων οι οποίοι προειδοποιούν: «Ούτε εμείς οι δήμοι, ούτε οι γονείς, ούτε οι μαθητές που είναι οι περισσότεροι (60%) και κατοικούν δυτικά, δεν πρόκειται να αποδεχθούμε μια τέτοια ενδεχόμενη μετεγκατάσταση. Θεωρούμε απαράδεκτη τη συγκεκριμένη μετεγκατάσταση ακόμη και ως συζήτηση. Δεν την αποδεχόμαστε γιατί θεωρούμε ότι έτσι υποβαθμίζεται η δυτική Θεσσαλονίκη και αντιμετωπίζεται για μια ακόμη φορά με ταξική διάκριση και εχθρότητα».

Κατασκευή νέου σχολείου

2. Παράλληλα προτείνουν ως την πλέον ενδεδειγμένη λύση την κατασκευή νέου σχολείου σε οικόπεδο επί της οδού Μοναστηρίου, στη Μενεμένη, το οποίο ανήκει στο κράτος (στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας) και είναι χαρακτηρισμένο για σχολείο, έπειτα από σχετική τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου στην οποία προχώρησε ο δήμος Αμπελοκήπων Μενεμένης.

Συγκεκριμένα οι δήμαρχοι προτείνουν το οικόπεδο να αγοραστεί από τις «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» (πρώην ΟΣΚ) στο 50% της αξίας του, με καταβολή του τιμήματος σε δέκα εξαμηνιαίες δόσεις ή ακόμη και να υπάρξει τροπολογία ώστε το οικόπεδο να παραχωρηθεί προς χρήση στις «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» άνευ ανταλλάγματος.

Σε δηλώσεις του στη Voria.gr ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας κ. Κυρίζογλου τόνισε ότι «θεωρούμε απαράδεκτη τη συγκεκριμένη συζήτηση για μετεγκατάσταση του σχολείου διότι υποβαθμίζεται η δυτική Θεσσαλονίκη η οποία αντιμετωπίζεται με εχθρότητα. Ορθή λύση την οποία με πολύ κόπο προετοίμασε ο δήμος Αμπελοκήπων Μενεμένης είναι να κατασκευαστεί νέο διδακτήριο στο οικόπεδο που προτείνουμε. Όλες οι άλλες επιλογές δεν είναι προς το συμφέρον του δημοσίου, ούτε των μαθητών και δεν λύνουν οριστικά το πρόβλημα».