Skip to main content

Φωτόπουλος: Αποτεφρωτήριο στη Σίνδο δεν θα γίνει, ας μη δοκιμάσουν

Σφοδρή αντίδραση του δημάρχου Δέλτα Μίμη Φωτόπουλου, για κατασκευή αποτεφρωτηρίου από το δήμο Θεσσαλονίκης, στη περιοχή της Σίνδου.

Την έντονη αντίδραση του δημάρχου Δέλτα έχουν προκαλέσει τα σχέδια του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, να αποκτηθεί χώρος στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου για τη δημιουργία αποτεφρωτηρίου.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης αν έχει λεφτά μπορεί να αγοράσει όχι ένα αλλά δέκα οικοπέδα. Αλλά αποτεφρωτήριο στη Σίνδο δεν θα γίνει, δηλώνει κατηγορηματικά ο δήμαρχος Δέλτα, Μίμη Φωτόπουλος, προαναγγέλοντας κινητοποιήσεις.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ «Πρακτορείο Fm» τονίζει ότι «εάν δεν ρωτηθούμε για πράγματα που αφορούν το δήμο μας, θα αντιδράσουμε. Ας μη δοκιμάσουν. Αυτό που θα πρέπει να λάβουν υπόψιν τους είναι πως όταν θεωρεί αυτός ότι είναι ο δυνατός και οι άλλοι ιθαγενείς στην περιοχή τους, τότε θα δείτε την αντίδραση». Και κατέληξε ότι θα έρθει η ώρα που θα ζητηθεί από τον δήμο Θεσσαλονίκης η άδεια περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου, θα συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης και μεταξύ των θεμάτων στην ημερήσια διάταξη είναι η αγορά οικοπέδου προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την εγκατάσταση και λειτουργία Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών.

Στον προϋπολογισμό του 2015, σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Οικονομικών Γιούλη Ρανέλλα, έχει προβλεφθεί για το σκοπό αυτό από το Αυτοτελές Τμήμα Διαχείρισης Κοιμητηρίων το ποσό των 400.000 ευρώ, ενώ οι όροι για τη διενέργεια δημοπρασίας αναμένεται να οριστικοποιηθούν στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής.

Σύμφωνα με την εισήγηση που θα έρθει προς συζήτηση «η εγκατάσταση και λειτουργία αποτεφρωτηρίων ως δραστηριότητα χαμηλής όχλησης δεν επιβαρύνει το περιβάλλον με θορύβους ή ρύπους, συμβάλλει στην αποσυμφόρηση των κοιμητηρίων και συντελεί στην προστασία του υδροφόρου ορίζοντα».

Μάλιστα ο δήμαρχος, Γιάννης Μπούταρης, έχει δηλώσει πως τα αέρια απόβλητα ενός αποτεφρωτηρίου είναι λιγότερο επικίνδυνα από ότι το τζάκι ενός σπιτιού, για να απαντήσει σήμερα ο κ.Φωτόπουλος «αφού λένε ότι δεν έχει περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αλλά όσο ένα τζάκι, ας το κρατήσουν στα ανατολικά της Θεσσαλονίκης, δεν χάθηκε ο κόσμος. Εμείς δεν θέλουμε άλλη επιβάρυνση, ούτε από ένα τζάκι».