Skip to main content

Αντιδράσεις από την απόφαση να επιδοτούν οι δήμοι τα νοσοκομεία

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με ανακοίνωσή του ζητά εξηγήσεις για την τροπολογία που προωθεί το υπουργείο Υγείας για τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων

Σάλο έχει προκαλέσει η νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Υγείας, η οποία προβλέπει τη δυνατότητα να μπορούν να χρηματοδοτούν οι Δήμοι από τους προϋπολογισμούς τους τις δημόσιες δομές υγείας.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με ανακοίνωσή του ζητά εξηγήσεις για την τροπολογία που προβλέπει ότι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α' και Β' βαθμού θα επιχορηγούν με κονδύλια από τον προϋπολογισμό τους λειτουργικές ανάγκες των δημόσιων νοσοκομείων.

«Μέσα από τη ρύθμιση αυτή, η Κυβέρνηση επιχειρεί να μεταφέρει στους Δήμους και στις Διοικητικές Περιφέρειες μέρος του κόστους λειτουργίας των δομών δημόσιας υγείας» σχολιάζει ο ΙΣΑ.

Όπως σημειώνει ο Ιατρικός Σύλλογος υπάρχουν πολλά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν, όπως:

ποιοι ζήτησαν να τους δοθεί η δυνατότητα να μπορούν να χρηματοδοτούν από τους προϋπολογισμούς τους δημόσιες δομές υγείας, πόσα είναι τα κενά σήμερα σε ιατρικό προσωπικό στις μονάδες υγείας των νησιωτικών και δυσπρόσιτων δήμων, καθώς και τι προβλέπει ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την κάλυψη των κενών αυτών και γιατί ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός δεν προχώρησε σε διάλογο και δημόσια διαβούλευση με τους φορείς πριν καταθέσει τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση;

Η ΚΕΔΕ εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στη ρύθμιση που προωθεί η Κυβέρνηση, τονίζοντας με ανακοίνωσή της ότι η τροπολογία επιχειρείται να περάσει «στα κρυφά», καθώς δεν προηγήθηκε δημόσιος διάλογος και διαβούλευση με την Αυτοδιοίκηση, αλλά ούτε έστω και τυπική ενημέρωσή της για το βάρος που της ανατίθεται.

Για το θέμα αυτό θα υπάρξει αύριο το μεσημέρι κοινή συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος στα γραφεία της ΚΕΔΕ.