Skip to main content

Αντιδράσεις για τη μετονομασία της οδού Αθ. Χρυσοχόου σε Αλμπέρτου Ναρ

Ενστάσεις για την αλλαγή της ονομασίας της οδού στην Ε΄ δημοτική κοινότητα διατυπώθηκαν από την οικογένεια του στρατηγού Αθανασίου Χρυσοχόου.

Εν μέσω αντιδράσεων και έντονων διαλόγων άναψε το πράσινο φως από το δημοτικό συμβούλιο για τη μετονομασία της οδού Αθανασίου Χρυσοχόου στην Ε΄ δημοτική κοινότητα σε οδό Αλμπέρτου Ναρ.

Το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, με λευκό από τους «Εντάξει» και παρών από τον ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο Κωνσταντίνο Ζέρβα.

Η απόφαση του δήμου βασίζεται στα στοιχεία από το Κέντρο Ιστορίας σύμφωνα με τα οποία ο Χρυσοχόου υπήρξε μάρτυρας υπεράσπισης του Μαξ Μέρτεν, συντονιστή της δίωξης και του Ολοκαυτώματος 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης.

Ενστάσεις για την αλλαγή της ονομασίας της οδού διατυπώθηκαν από την οικογένεια του στρατηγού, οι εκπρόσωποι της οποίας επέκριναν τον συντάκτη - Ιστορικό της έκθεσης του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης.

«Η πόλη οφείλει να τιμήσει τον Αλμπέρτο Ναρ, αλλά δεν μπορεί να γίνει με την σπίλωση του στρατηγού Αθανάσιου Χρυσοχόου», σημείωσε από την πλευρά του ο εγγονός του Χρυσοχόου, δικηγόρος Ηρακλής Σπανός, σημειώνοντας πως η έκθεση είναι μονομερής και μεροληπτική.  

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ανέφερε ότι για το θέμα δεν μπορεί να παρέμβει ο ίδιος.  

«Υπάρχουν κάποιες διαδικασίες, η Ε΄κοινότητα πήρε μια απόφαση, πήγε στην Αποκεντρωμένη, η οποία την ενέκρινε και ήρθε τώρα στο δημοτικό συμβούλιο. Δεν μπορεί να επέμβει ο δήμαρχος και να πει σταματήστε αυτο. Το σφάλμα της οικογένειας είναι ότι απείλησε τον υπάλληλο του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης. Η προτροπή μου προς την οικογένεια ήταν πηγαίνετε στα δικαστήρια», σχολίασε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, κάνοντας λόγο για τρομοκράτηση του συγκεκριμένου υπαλλήλου του ΚΙΘ.  

«Δεν υπάρχει απόκρυψη στοιχείων και κατά παραγγελία έκθεση από το Κέντρο Ιστορίας», ξεκαθάρισε από την πλευρά της η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καλυψώ Γούλα, σημειώνοντας πως «η απόφαση του συμβουλίου μπορεί να προσβληθεί εάν η οικογένεια δεν συμφωνεί».

Να αναβληθεί η συζήτηση και να επανέλθει με περισσότερα στοιχεία σε επόμενη συνεδρίαση ζήτησε η παράταξη των Εντάξει, με τον δημοτικό σύμβουλο Νίκο Ζεϊμπέκη να σημειώνει ότι «φτάσαμε να γινόμαστε δικαστές ενός προσώπου και μιας έρευνας».

Από την πλευρά της η Ρία Καλφακάκου από την παράταξη «Ανοιχτή Πόλη» να χαρακτηρίζει απαράδεκτο να έχει ένας δρόμος το όνομα του στρατηγού. «Οι απόγονοι συναισθηματικά μπορεί να θέλουν να τον υπερασπιστούν, ότι δεν ήταν τόσο κακός, αλλά ήταν συνεργάτης των Γερμανών εκείνη την περιόδο. Δεν τους τιμούμε σε αυτή την πόλη, σε αυτή την μαρτυρική πόλη, δεν μπορούμε να τιμούμε ανθρώπους που συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς», σημείωσε.

«Έχει σημασία ποιους τιμάς μια πόλη και ποιους αγνοεί. Ο βίος και η πολιτεία του στρατηγού περιγράφεται με επιστημονικό τρόπο στο ΚΙΘ. Μόνο όποιος δεν θέλει να το δει δεν βλέπει ότι ο συγκεκριμένος ήταν στέλεχος του δοσιλογισμού», ανέφερε ο Γιάννης Δελής από την Λαϊκή Συσπείρωση.

Ακολούθησε ένταση όταν πήρε τον λόγο ο δημοτικός σύμβουλος της Ελληνικής Αυγής Αρτέμης Ματθαιόπουλος. «Δεν μπορεί κάποιοι να εμφανίζονται ως τυμβωρύχοι της ιστορίας», σημείωσε, αναφερόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ματθαιόπουλος κάλεσε τους ανθρώπους της Αριστεράς να ζητήσουν συγνώμη και για τα δικά τους λάθη, σημειώνοντας πως το ΚΚΕ συνεργάστηκε με τις βουλγαρικές κατοχικές δυνάμεις.

Άμεση ήταν η αντίδραση του δημοτικού συμβούλου της Λαικής Συσπείρωσης, Μιχάλη Κωνσταντινίδη, ο οποίος αποχώρησε για λίγο από την αίθουσα.

«Δεν μπορούμε από την μία να κάνουμε Μουσείο και Εκπαιδευτικό Κέντρο Ολοκαυτώματος και από την άλλη να έχουμε ονόματα σε δρόμους που συνεργάστηκαν με τους Ναζί», είπε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.