Skip to main content

Κόντρα για την απαγόρευση μετάδοσης αποτελεσμάτων από τις περιφέρειες

Τι αναφέρει η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών. Κανονικά τα αποτελέσματα, λέει ο Τζιτζικώστας, μεθοδεύσεις Χότζα καταγγέλλει βουλευτής της ΝΔ.

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών να απαγορεύσει στις Περιφέρειες να μεταδώσουν αποτελέσματα από το δημοψήφισμα της Κυριακής.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα μεταδώσει αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, παρά την απαγόρευση του υπουργείου, δήλωσε ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, από το βήμα της συγκέντρωσης υποστηρικτών του «ΝΑΙ» στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

«Το υπουργείο Εσωτερικών και η κυβέρνηση διέταξε τις Περιφέρειες να μην ανακοινώνουν το βράδυ του δημοψηφίσματος τα αποτελέσματα. Ε, λοιπόν, εγώ σας το ξεκαθαρίζω σήμερα εδώ. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα μεταδίδει τα αποτελέσματα και θα διασφαλίσει στο ακέραιο τη βούληση των πολιτών όλης της Μακεδονίας», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

«Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη και πρωτοφανή  απόφαση. Οι Νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις και στη συνέχεια οι Περιφέρειες είχαν δημιουργήσει ένα αυτόματο σύστημα έγκυρης, άμεσης και κυρίως αξιόπιστης μετάδοσης αποτελεσμάτων. Υπήρχε εξασφάλιση της διαύγειας και κυρίως της εγκυρότητας. Αυτό που συμβαίνει γεννά πολλά ερωτήματα και προβληματισμούς. Είναι πρωτόγνωρο αυτό που αντιμετωπίζουμε», δήλωσε νωρίτερα η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη, σύμφωνα με το e-thessalia.gr.

«Μεθοδεύσεις που θα ζήλευε ο αλήστου μνήμης  Εμβέρ Χότζα και ο ηγέτης της βορείου Κορέας Κιμ Γιονγκ-ουν τα βήματα του οποίου αποφάσισε να ακολουθήσει   η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» δήλωσε ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ, Χρήστος Μπουκώρος.

«Με σημερινή του εγκύκλιο το Υπουργείο Εσωτερικών απαγορεύει ουσιαστικά την μετάδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος το βράδυ της Κυριακής από τις Περιφέρειες και τις Περιφερειακές Ενότητες ολόκληρης της χώρας» ανέφερε.

Η απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών:

Με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα, το υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε σε ανακοίνωση, στην οποία τονίζει ότι «η  εγκύκλιος 23/30.6.2015 αριθ.πρωτ.22216 με θέμα "Συγκέντρωση και μετάδοση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015"  και συγκεκριμένα στο σημείο υπ’ αριθμόν 6. Μετάδοση στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κατά προτεραιότητα αναφέρει ότι έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις αμέσως μετά την εξαγωγή των αποτελεσμάτων από τα εκλογικά τμήματα της περιοχής ευθύνης σας, αυτά μεταδίδονται στα τοπικά τηλεοπτικά και διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης, χωρίς να έχει προηγηθεί η κατά προτεραιότητα μετάδοσή τους στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης».

Και προσθέτει το ΥΠΕΣ: Η μετάδοση των αποτελεσμάτων που είναι αποκλειστική ευθύνη των γραφείων των Περιφερειακών Ενοτήτων, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, αποτελεί κατ’ εξοχήν αρμοδιότητα του κεντρικού φορέα, που είναι το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Δεν είναι λοιπόν επιτρεπτό να ανακοινώνονται εκλογικά αποτελέσματα σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων και των ιστοχώρων που ενδεχόμενα διαθέτετε, εάν δεν έχει προηγηθεί η μετάδοση τους από το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Για το λόγο αυτό, εφιστούμε και πάλι την προσοχή των αρμόδιων φορέων για την ταχύτατη συγκέντρωση και διαβίβαση των αποτελεσμάτων στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, απ’ όπου θα γίνεται η πανελλαδική μετάδοσή τους για την ενημέρωση των πολιτών όλης της χώρας.

Η ανακοίνωση συνεχίζει, λέγοντας ότι «η  παραπάνω διατύπωση είναι αυτούσια και στην αντίστοιχη εγκύκλιο 8/20.1.2015 αριθ.πρωτ.2732 του τότε Υπουργείου Εσωτερικών ενόψει των εθνικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015 και επαναλαμβάνεται πάγια προκειμένου να αποτραπούν φαινόμενα διαρροών, αποσπασματικής και ελλιπούς πληροφόρησης της κοινής γνώμης, χωρίς να έχει προηγηθεί η κατά προτεραιότητα μετάδοση των αποτελεσμάτων στο Υπουργείο, που έχει την αρμοδιότητα για τη συγκεντρωτική μετάδοσή τους.  Όσον αφορά στους χαρακτηρισμούς, που συνοδεύουν το δημοσίευμα, το μόνο σχόλιο προς τις κυρίες και τους κυρίους, που τους διατυπώνουν, και τα ΜΜΕ που τους φιλοξενούν, είναι πως η βλακεία παραμένει πραγματικά αήττητη»