Skip to main content

Αντιδράσεις στην ιταλική αποστολή στη Λιβύη

Έντονες αντιδράσεις σε Λιβύη και Ιταλία για τη σχεδιαζόμενη συνεργασία λιβυκών-ιταλικών αρχών με σκοπό τον περιορισμό προσφυγικών ροών.

 

Πριν καλά καλά ξεκινήσει η κοινή επιχείρηση ιταλικών και λιβυκών αρχών στις ακτές της Λιβύης, κυβερνητικός αξιωματούχος στην Τρίπολη δήλωσε στην τηλεόραση της Λιβύης ότι η ιταλική ναυτική αποστολή παραβιάζει τα χωρικά ύδατα της χώρας του. «Οι δηλώσεις αυτές δεν ζημιώνουν την συνεργασία των δυο χωρών μας. Στοχεύουμε στην ενίσχυση της κυριαρχίας της Λιβύης και στην καταπολέμηση των διακινητών», απαντούν πηγές του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών».Την ίδια ώρα το κοινοβούλιο του Τομπρούκ εκφράσθηκε κατά της ιταλικής αποστολής. Και στην Τρίπολη, είναι σε εξέλιξη έντονη αντιπαράθεσησε ότι αφορά την χρησιμότητα, και τους στόχους της.

Το πρώτο ιταλικό πλοίο, το Comandante Borsini, έχει ήδη φτάσει στην Τρίπολη και ετοιμάζει την συνεργασία με την λιβυκή ακτοφυλακή. Η κυβέρνηση του Πάολο Τζεντιλόνι ελπίζει με τον τρόπο αυτό να μειωθούν τα μεταναστευτικά ρεύματα. Πολλοί σχολιαστές, όμως, υπογραμμίζουν πως κάποιοι ξέχασαν, προφανώς, ότι η Λιβύη ήταν πρώην αποικία των Ιταλών. Με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Η αριστερή αντιπολίτευση στην Ρώμη, υπογραμμίζει επίσης ότι η ιταλική βουλή στο σύνολό της δεν έλαβε ποτέ γνώση της επιστολής με την οποία, η κυβέρνηση της Τρίπολης ζήτησε την βοήθεια του ιταλικού πολεμικού ναυτικού. Το κείμενο παρουσιάσθηκε μόνο στα μέλη της επιτροπής εθνικής ασφαλείας του κοινοβουλίου.

Συνεχίζεται η κόντρα κυβέρνησης – «Γιατρών χωρίς σύνορα»

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η αντιπαράθεση με αντικείμενο την δράση των μη κυβερνητικών οργανώσεων. Οι «Γιατροί χωρίς σύνορα» επιβεβαίωσαν ότι αρνούνται να υπογράψουν τον κώδικα δράσης που έχει ετοιμάσει η ιταλική κυβέρνηση και προβλέπει μεταξύ των άλλων την παρουσία ένοπλων ανδρών στα πλοία των ΜΚΟ. Παράλληλα, όμως, οι εθελοντές της οργάνωσης αυτής συνεχίζουν να σώζουν ζωές στην Μεσόγειο και μέχρι αυτή την στιγμή οι ιταλικές αρχές δεν έχουν διακόψει την δραστηριότητά τους.

Με σημερινό του άρθρο στην εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, τέλος, ο γνωστός Ιταλός συγγραφέας και δημοσιογράφος Ρομπέρτο Σαβιάνο γράφει: «Θέλω να πω ξεκάθαρα ότι τάσσομαι στο πλευρό των "Γιατρών χωρίς σύνορα", διότι συμβαίνει κάτι το ιδιαίτερα επικίνδυνο: πρόκειται για την ποινικοποίηση της ανθρωπιστικής δράσης. Η στάση τους, να μην υπογράψουν τον κώδικα για τις ΜΚΟ που επεξεργάσθηκε η ιταλική κυβέρνηση είναι μια σημαντική απόφαση, διότι οι Γιατροί χωρίς σύνορα υπερασπίζονται την ουδετερότητά τους», προσθέτει ο πολυβραβευμένος ναπολιτάνος συγγραφέας.

Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη

Πηγή άρθρου: Deutsche Welle