Skip to main content

Αντιδρούν οι ξενοδόχοι στις αγροτικές κινητοποιήσεις

Σε καθεστώς ομηρίας βρίσκονται οι ελληνικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, καθώς υφίστανται τις αρνητικές συνέπειες των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων, επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων.
Σε καθεστώς ομηρίας βρίσκονται, για μία ακόμη φορά, οι ελληνικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, καθώς υφίστανται τις αρνητικές συνέπειες των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων και πλήττονται άμεσα από τους αποκλεισμούς οδικών αρτηριών και αξόνων, σχεδόν στο σύνολο της ηπειρωτικής Ελλάδας, επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ).

Η ΠΟΞ έχει υπογραμμίσει πολλές φορές στο παρελθόν ότι είναι δεδομένη η κατανόηση που επιδεικνύει ο ξενοδοχειακός κόσμος στις διεκδικήσεις των άλλων κλάδων και παραγωγικών τάξεων. Ωστόσο, είναι, επίσης, δεδομένη η ζημία που επωμίζονται οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στις περιπτώσεις που οι αποκλεισμοί των δρόμων καθιστούν την πρόσβαση των επισκεπτών στα ξενοδοχειακά καταλύματα δυσχερή ή ακόμη και αδύνατη, στις περιπτώσεις που ολόκληρες πόλεις ομοιάζουν με εμπόλεμες ζώνες, στις περιπτώσεις που απεργιακές κινητοποιήσεις «παραλύουν» ολόκληρη τη χώρα κλπ.

Σημειώνεται, δε, ότι από την πτώση της τουριστικής δραστηριότητας πλήττονται κλάδοι της τοπικής οικονομίας ακριβώς όπως η γεωργία, το εμπόριο κ.α.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η κατάσταση που δημιουργείται με τον οδικό αποκλεισμό ολόκληρων περιοχών και κατά προέκταση ταξιδιωτικών προορισμών, προκαλεί «έμφραγμα» σε πολλές μικρομεσαίες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που λειτουργούν κυρίως τη χειμερινή περίοδο και βασίζονται στους επισκέπτες αυτής της εποχής. Ιδίως, όταν η φετινή χειμερινή περίοδος εξελίσσεται μάλλον απογοητευτικά, λόγω της κρίσης και του γενικότερου δυσμενούς οικονομικού περιβάλλοντος.

Η ΠΟΞ αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι ήδη, από τις πρώτες κιόλας αναφορές περί επικείμενης έναρξης των κινητοποιήσεων, άρχισαν να γίνονται ακυρώσεις κρατήσεων, ενώ από το περασμένο Σαββατοκύριακο, εκδηλώνεται πλέον «κύμα» ακυρώσεων, στους περισσότερους χειμερινούς προορισμούς της χώρας. Αντιστοίχως, προβλήματα δημιουργούνται και στα αστικά κέντρα, όπου αυτήν την περίοδο διοργανώνονται εκθέσεις και συνέδρια.

«Ο ξενοδοχειακός κλάδος, μόλις, εξήλθε από μια δύσκολη χρονιά, καθώς το 2009 απώλεσε το 16% του τζίρου του, ήτοι περίπου 1 δισ. ευρώ, εισήλθε δε σε μια εξίσου δύσκολη χρονιά με εξαιρετικά αβέβαιη την έκβασή της. Η ελληνική ξενοδοχία ζητά οι εκπρόσωποι των κλάδων, στο πλαίσιο των αποφάσεων για τον τρόπο των διεκδικήσεών τους, να συνυπολογίζουν τόσο το κόστος στην ξενοδοχία, στον τουρισμό και στο κοινωνικό σύνολο γενικότερα, όσο και το αναφαίρετο δικαίωμα των υπολοίπων κλάδων στο επιχειρείν», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.