Skip to main content

Αντιμνημονιακό κάλεσμα από Κλεισιάρη

Η σύνδεση των τοπικών ζητημάτων με την Κεντρική Εξουσία είναι πιο έντονη από ποτέ υποστηρίζει ο υποψήφιος δήμαρχος, σε συνέντευξή του στη Voria.gr, απευθύνοντας κάλεσμα στους πολίτες να ανατρέψουν το
Συνέντευξη στην Κάτια Γερακαρίτου

Η σύνδεση των τοπικών ζητημάτων με την Κεντρική Εξουσία είναι πιο έντονη από ποτέ υποστηρίζει ο υποψήφιος δήμαρχος με τη δημοτική παράταξη «Θεσσαλονίκη της ανατροπής Κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ – Καλλικράτη», Ζήσης Κλεισιάρης, σε συνέντευξή του στη Voria.gr, απευθύνοντας κάλεσμα στους πολίτες να ανατρέψουν το μνημόνιο και την αντεργατική πολιτική κυβέρνησης και τρόικας.

Ο κ. Κλεισιάρης καλεί ακόμα τους πολίτες να συνδιαμορφώσουν ένα αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα πάλης στο δήμο Θεσσαλονίκης και δηλώνει αντίθετος στον Καλλικράτη, η εφαρμογή του οποίου, όπως τονίζει, θα κλείσει 4.000 δημοτικές επιχειρήσεις και θα πετάξει στο δρόμο 35.000 εργαζομένους στους Δήμους.

Ακόμη, ασκεί δριμεία κριτική για τα όσα διαδραματίζονται με τα μεγάλα έργα της πόλης (Μετρό, Υποθαλάσσια και Μετεγκατάσταση ΔΕΘ), ενώ τονίζει ότι το παρεμπόριο ανθίζει στην πόλη, γιατί οι τιμές των εμπορικών καταστημάτων είναι εξωφρενικές.

Τέλος, υπογραμμίζει ότι δε θα στηρίξει κανέναν εκ των Μπουτάρη και Γκιουλέκα σε περίπτωση που η εκλογική μονομαχία πάει σε δεύτερο γύρο μεταξύ των δύο προαναφερθέντων, καθώς σημειώνει ότι τα όσα υποστηρίζει η παράταξή του απέχουν πολύ από τα όσα υποστηρίζουν οι προαναφερθέντες.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Ζήση Κλεισιάρη:

- Στις εκλογές ζητάτε ψήφο διαμαρτυρίας ενάντια στο Μνημόνιο ή ψήφο επίλυσης των προβλημάτων της πόλης;

Εμείς είπαμε από την πρώτη στιγμή ότι οι εκλογές αυτές είναι πολιτικές. Οι εργαζόμενοι θα προσέλθουν στις κάλπες με κριτήριο τη δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει, τις περικοπές μισθών και συντάξεων, τις απολύσεις και την ανεργία που μπαίνει πλέον σε κάθε σπίτι, τις ανεβασμένες κοινωνικές ανάγκες που πλέον δεν ικανοποιούνται στο παραμικρό. Δεν είναι δυνατόν να ξεχάσουν ότι σε μερικούς μήνες χάθηκαν κατακτήσεις ενός ολόκληρου αιώνα, ότι καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις και ότι θα δουλεύουν τετράωρα για ένα κομμάτι ψωμί στην κυριολεξία. Να ξεχάσουν ότι με την εφαρμογή του Καλλικράτη θα κλείσουν 4.000 δημοτικές επιχειρήσεις και θα πεταχτούν στο δρόμο 35.000 εργαζόμενοι στους δήμους.  Να αποσπαστούν από την πραγματικότητα και να ξεχάσουν το μνημόνιο, το ΔΝΤ, την ΕΕ, τους διεθνείς και ντόπιους τοκογλύφους των τραπεζών.

Όμως, όπως φαίνεται και από τις προτάσεις μας για την πόλη, εμείς μιλήσαμε και για τα τοπικά. Η σύνδεση όμως των τοπικών ζητημάτων με την Κεντρική Εξουσία είναι πιο έντονη από ποτέ. Με την εφαρμογή του μνημονίου και του Καλλικράτη, για όποιο τοπικό ζήτημα θελήσεις να μιλήσεις, θα προσκρούεις επάνω στο μνημόνιο και στα μέτρα λιτότητας. Έτσι, το αύριο της Θεσσαλονίκης είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη συνολική πορεία της χώρας και αυτό πρέπει να είναι το κριτήριο της ψήφου στις 7 Νοέμβρη.

- Με ποιον τρόπο θα μπορέσετε να βοηθήσετε τους άνεργους και γενικότερα τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες ως παράταξη, δεδομένου ότι περικόπτονται τα κονδύλια προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Πρέπει να πάμε κόντρα στον Καλλικράτη και από την επομένη των εκλογών να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος του δήμου, να μην κλείσει καμία δημοτική επιχείρηση, καθώς προσφέρουν κοινωνικές παροχές προς τους δημότες. Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που κλείνουν ή επιχειρούν να μετεγκατασταθούν σε άλλη γειτονική χώρα να περνάνε σε καθεστώς αυτοδιαχείρισης από τους ίδιους τους εργαζομένους, χωρίς αποζημίωση, για να μην δημιουργηθούν νέες στρατιές ανέργων. Ο δήμος να απαιτήσει δυναμικά την κατασκευή νέων, απαραίτητων για τους δημότες έργων. Γενικότερα, όμως, χρειάζεται πίεση προς την Κεντρική Εξουσία, για να απαγορευτούν οι απολύσεις. Δεν πρέπει να πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση του συστήματος. Να δημιουργηθούν δημοτικές επιτροπές αλληλεγγύης για οικογένειες που έχουν ανάγκη. Να υπάρχουν πλήρεις, αξιοπρεπείς και δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου, στον αθλητισμό, τον πολιτισμό και την πρόνοια.

- Ποιες είναι οι πρώτες λέξεις που σας έρχονται στο μυαλό όταν ακούτε: Μετρό, Υποθαλάσσια, Μετεγκατάσταση της ΔΕΘ.

Μετρό: Η μεγάλη κοροϊδία του λαού της Θεσσαλονίκης. Χρησιμοποιήθηκε από όλες τις Κυβερνήσεις σε βάρος της ανάγκης των Θεσσαλονικέων για ποιοτικές και γρήγορες συγκοινωνίες. Είναι ένα έργο το οποίο δεν ήταν απαραίτητο, καθώς η πόλη έχει ανάγκη από ένα δίκτυο μέσων μαζικής μεταφοράς, με βάση το τραμ, τα αστικά λεωφορεία και τον προαστιακό και ένα ευρύ δίκτυο ποδηλατοδρόμων και λεωφορειοδρόμων, δωρεάν διάθεση από το δήμο ποδηλάτων για τις καθημερινές μετακινήσεις, σε συνδυασμό με ευρείες πεζοδρομήσεις στο κέντρο (Τσιμισκή), χωρίς όμως τη θέση των αυτοκινήτων να πάρουν τραπεζάκια και καφετέριες και να επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο μαζικών μέσων μεταφοράς και δημοτικά δωρεάν parking. Ήδη, η κατασκευή του πηγαίνει για το 2015 (το νωρίτερο) και με την υποχρηματοδότησή του είναι πλέον αμφίβολη η ολοκλήρωσή του.

Υποθαλάσσια: Το μεγάλο φαγοπότι. Η πόλη μας έχει την πολυτέλεια να αποζημιώνει με 67 εκατ. ευρώ την κοινοπραξία κατασκευαστικών εταιριών που είχε αναλάβει το έργο της υποθαλάσσιας, καθώς αυτό ακυρώθηκε οριστικά λόγω έντονων αντιθέσεων των επιχειρηματικών συμφερόντων και των κατασκευαστικών εταιριών. Και πρόκειται για ένα έργο, για το οποίο δεν έγινε εκσκαφή ούτε ενός κυβικού μέτρου. Είναι χαρακτηριστική περίπτωση έργου το οποίο δεν χρειαζόταν οι εργαζόμενοι της πόλης, αλλά σχεδιάσθηκε για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα. Το κυκλοφοριακό δεν λύνεται με την κατασκευή νέων δρόμων και υποθαλάσσιων αρτηριών. Όσο περισσότερους δρόμους κατασκευάζεις, τόσο περισσότερο θα κυκλοφορούν τα ΙΧ. Πρέπει να ακολουθηθεί πολιτική περιορισμού της χρήσης του αυτοκινήτου με κατασκευή μέσων σταθερής ελαφριάς τροχιάς (τραμ, προαστιακός), τα οποία μπορούν να κατασκευασθούν με ευθύνη του ΟΣΕ. Όλα τα μέσα να είναι δημόσια ή και δημοτικά και να προσφέρουν ποιοτικές, δωρεάν συγκοινωνίες.

Μετεγκατάσταση ΔΕΘ: Το επόμενο διάστημα η ΔΕΘ θα μεταφερθεί στη Σίνδο και ήδη πολλά επιχειρηματικά συμφέροντα τρίβουν τα χέρια τους, προσδοκώντας πολλαπλά οφέλη από την αξιοποίηση των χώρων της ΔΕΘ. Μάλιστα η υπουργός κ. Μπιρμπίλη είπε ότι θα αξιοποιηθεί ο χώρος και με οικονομικά κριτήρια, γεγονός που προοιωνίζει ότι θα συνεχισθεί το πάρτι των κατασκευαστικών εταιριών για το ποιος θα πάρει τη μερίδα του λέοντος. Θέλουμε ο χώρος της ΔΕΘ να γίνει μητροπολιτικό πάρκο, να δοθεί σε ερασιτεχνικούς θιάσους, οι οποίοι σήμερα δεν έχουν πού να στεγαστούν, να γίνει κοιτίδα Τέχνης και Πολιτισμού με τη δημιουργία ποικίλων καλλιτεχνικών γεγονότων από Λέσχες Πολιτισμού και Στέκια Νεολαίας. Δεν πρέπει να οικοπεδοποιηθεί ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο και υποσχόμαστε στο λαό Θεσσαλονίκης ότι θα δώσουμε μεγάλο αγώνα για αυτό.

- Ποια θεωρείτε ότι είναι η ιδανική λύση για την πάταξη του παρεμπορίου και το πλήγμα που δημιουργούν οι αλλοδαποί και όχι μόνο μικροπωλητές στα καταστήματα κυρίως του κέντρου;

Το παρεμπόριο ανθίζει, γιατί οι τιμές των εμπορικών καταστημάτων είναι εξωφρενικές. Όσοι αγοράζουν από το παρεμπόριο, δεν θα αγόραζαν το ίδιο προϊόν από ένα κατάστημα ποτέ, καθώς η τιμή του είναι στα ύψη. Π.χ. μία κυρία που αγοράζει ένα τσαντάκι επώνυμης φίρμας από το παρεμπόριο 10 ευρώ, ποτέ δεν θα αγόραζε το ίδιο τσαντάκι από το κατάστημα, γιατί εκεί κοστίζει 300 ευρώ. Ένα CD δεν μπορεί να πωλείται 20 ευρώ, την ίδια στιγμή που μπορείς να κατεβάσεις το τραγούδι και από το internet. Εάν οι τιμές των καταστημάτων ήταν σε τέτοιο ύψος, που μπορούσε ο καθένας να αγοράσει τα προϊόντα αυτά, τότε δεν θα υπήρχε παρεμπόριο. Άλλωστε σε πολλά προϊόντα, εμείς είμαστε υπέρ των παζαριών που γίνονται σε υπαίθριους χώρους, για την προώθηση δημιουργημάτων μεμονωμένων κατασκευαστών σε λογικές τιμές (φο μπιζού κλπ). Σε κάθε περίπτωση, όμως, πρέπει να ελέγξουμε αυτά τα κυκλώματα που βρίσκονται πίσω από τη διακίνηση αυτών των εμπορευμάτων, τα οποία κάνουν τζίρο δις € και οι οποίοι είναι συνήθως μεγαλέμποροι ημεδαποί, που εκμεταλλεύονται την κρίση προς όφελός τους και όχι να στρεφόμαστε κατά των μικροπωλητών που βγάζουν στην κυριολεξία ένα μεροκάματο, αναγκασμένοι να κρύβονται και να κυνηγιούνται κάθε μέρα.

- Συμμετείχατε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στις απελάσεις μεταναστών. Πόσοι μετανάστες πιστεύετε ότι μπορεί να φιλοξενήσει η Θεσσαλονίκη και με ποιον τρόπο μπορούν να βοηθηθούν αυτοί οι άνθρωποι, δεδομένης της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που βρίσκεται η χώρα;

Το γεγονός ότι έρχονται οικονομικοί μετανάστες στην Ελλάδα και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη οφείλεται στο ότι οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στις χώρες τους, στην κυριολεξία τις έχουν διαλύσει. Πολλές επεμβάσεις γίνονται και με τη συμμετοχή ελληνικών στρατευμάτων κατοχής στις ξένες αυτές χώρες (Αφγανιστάν, Ιράκ, Σομαλία κλπ). Αυτές οι επεμβάσεις έχουν σκοπό να αφαιμάξουν τον οικονομικό πλούτο των χωρών αυτών και να τον παραδώσουν στις πολυεθνικές και στο μεγάλο κεφάλαιο. Έτσι, οι λαοί αυτών των χωρών καταδικάζονται στην φτώχεια, την εξαθλίωση και την προσφυγιά. Τους εκμεταλλεύονται συγκεκριμένα συμφέροντα δουλεμπόρων και τους προωθούν στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, με το όνειρο (απατηλό βέβαια) μιας καλύτερης ζωής. Πρέπει να τους φιλοξενούμε με τον καλύτερο τρόπο και να μην τους αντιμετωπίζουμε ως λαθραίους. Πρέπει να βοηθηθούν με κοινωνικές δράσεις κυρίως από το Κράτος και τους Δήμους, με παροχή στέγης, ρουχισμού και φαγητού και την ένταξή τους μέσα στην ελληνική κοινωνία όχι ως κάτι ξεχωριστό, αλλά ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι της.

- Πείτε μας έναν λόγο που πρέπει να σας ψηφίσουν οι δημότες σας;

Γιατί λέμε την αλήθεια και δεν τους γεμίζουμε με αυταπάτες και μεγάλα λόγια. Γιατί δεν έχουμε από πίσω μας τα κόμματα που ευθύνονται για το σημερινό χάλι αυτής της πόλης. Γιατί θέλουμε να λειτουργούν τοπικές συνελεύσεις, οι αποφάσεις των οποίων να εκφράζονται με άμεση εκπροσώπηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Γιατί θέλουμε να γίνονται δημοψηφίσματα για σοβαρά ζητήματα που ανακύπτουν και ο ετήσιος προϋπολογισμός να συζητιέται και να εγκρίνεται με διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας.
 
Πιστεύουμε ότι με την εφαρμογή των πολιτικών του μνημονίου και της τρόικας έχει επέλθει μία βαθιά χειροτέρευση των συνθηκών διαβίωσης των εργαζομένων, που αγγίζει τα όρια της εξαθλίωσης. Από την άλλη είμαστε σίγουροι ότι εάν αυτή η πολιτική του μνημονίου, της Κυβέρνησης, του ΔΝΤ και της ΕΕ δεν ανατραπεί από ένα πλατύ, ταξικό εργατικό κίνημα, θα συνεχισθεί όχι μόνο μέχρι το 2013 ή το 2020 αλλά ακόμα παραπέρα. Οι μεμψιμοιρίες, οι ατομικές λύσεις, οι τάσεις προσαρμογής σε μία εξαθλιωμένη κατάσταση διαβίωσης δεν οδηγούν πουθενά. Απευθύνουμε κάλεσμα στους εργαζόμενους, στις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται βάναυσα από την πολιτική αυτή, στους άνεργους, στους μετανάστες,  στους αυτοαπασχολούμενους, να βγούμε μαζί στο δρόμο του αγώνα για να ανατρέψουμε το μνημόνιο και την αντεργατική πολιτική Κυβέρνησης – ΕΕ - ΔΝΤ. Να αναζητήσουμε και να διαμορφώσουμε μαζί ένα αγωνιστικό, αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα πάλης στο Δήμο Θεσσαλονίκης, το οποίο έχει ως κεντρικό του σημείο τη διαγραφή του χρέους και το οποίο θα δίνει μία εργατική απάντηση στην επίθεση που δεχόμαστε σήμερα. Για να έχουμε μία ανθρώπινη και αξιοπρεπή διαβίωση στην πόλη μας.

- Σε περίπτωση που πάμε σε δεύτερο γύρο και περάσουν οι συνδυασμοί Μπουτάρη και Γκιουλέκα, ποιον από τους δυο θα στηρίξετε;

Κανέναν. Νομίζω ότι είναι απόλυτα σαφές από αυτά που υποστηρίζουμε ότι απέχουμε πάρα πολύ από αυτά που λένε οι κκ. Γκιουλέκας και Μπουτάρης, οι οποίοι εκφράζουν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα, του μνημονίου και των τραπεζών. Θέλουμε να ξεφύγει ο κόσμος από τη λογική του μικρότερου κακού και να κατανοήσει ότι αυτό που χρειάζεται είναι μία ανεξάρτητη φωνή, που θα τάσσεται στο πλευρό των εργαζομένων και η οποία δεν θα γίνει ποτέ ουρά κανενός. Θα βρίσκεται απέναντί τους και θα αντιμάχεται τις πολιτικές τους, που είναι σε βάρος των εργαζομένων. Και οι δύο θέλουν το λαό στο περιθώριο, να αποφασίζουν οι ίδιοι, ως φωστήρες και νέοι προφήτες, ενώ εμείς προωθούμε διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας, να έχουν δηλαδή οι δημότες αποφασιστικό ρόλο στη λειτουργία του δήμου και όχι διακοσμητικό και ρόλο χειροκροτητή και ψηφοφόρου.