Skip to main content

Αντισυνταγματική έκρινε ο Άρειος Πάγος την υποχρεωτική διαμεσολάβηση

Το Ανώτατο Δικαστηριο έκρινε αντισυνταγματική την επίμαχη διάταξη η οποία ψηφίστηκε για να επιταχύνει τους ρυθμούς απονομής της δικαιοσύνης.

Όχι είπε η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου στη διάταξη που υποχρεώνει τους πολίτες να προσφύγουν, πριν από τη δικαιοσύνη, στην ιδιωτική διαμεσολάβηση για την επίλυση των προσωπικών τους διαφορών.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Διοικητική Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου κατά πλειοψηφία έκρινε αντισυνταγματική την επίμαχη διάταξη η οποία ψηφίστηκε για να επιταχύνει τους ρυθμούς απονομής της δικαιοσύνης.

Η επίμαχη διάταξη προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις τόσο από τους δικαστές όσο και από τους δικηγόρους με τους τελευταίους να παίρνουν την πρωτοβουλία να θέσουν το θέμα στον Άρειο Πάγο, προκαλώντας γνωμοδότηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, στο σκεπτικό τους οι δικαστές υιοθετούν βασικά επιχειρήματα που διατύπωσε πρώτη η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σημειώνοντας πως εντοπίζουν θέματα αντισυνταγματικότητας στην υποχρέωση της προσφυγής σε διαμεσολαβητή αλλά και στο ύψος της αμοιβής του που ξεκινά, σύμφωνα με την ρύθμιση, από τα 170 ευρώ.

Επιπλέον, φέρονται να διατυπώνουν ενστάσεις για το γεγονός ότι ο διαμεσολαβητής θα είναι ιδιώτης και όχι δικαστής καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν κάνει λόγο για λειτουργία «παραδικαστηρίων».

Αν και η επίμαχη γνωμοδότηση δεν είναι δεσμευτική για την διοίκηση, νομικοί εκτιμούν πως στην περίπτωση που δεν υπάρξει διόρθωση θα διαπιστωθούν προβλήματα με την έναρξη της εφαρμογής της τον ερχόμενο Οκτώβριο.