Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018
x

ΤΟ ΠΙΟ ΠΙΘΑΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟ ΣΤΡΕΣ ΤΕΣΤ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Υπολογίζεται πως μέχρι τις 20 Απριλίου οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών θα έχουν σαφή εικόνα για τα αποτελέσματα της διαδικασίας.

Η αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση του πιο κρίσιμου στρες τεστ των ελληνικών τραπεζών από το ξέσπασμα της κρίσης και μετά έχει ξεκινήσει. Όπως επιβεβαιώνεται πλέον και από την έδρα της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, μέχρι τις 20 Απριλίου οι διοικήσεις των τραπεζών θα έχουν σαφή εικόνα για τα αποτελέσματα της διαδικασίας. Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση κάθε τράπεζας θα ενημερωθεί για το αν προκύπτουν κεφαλαιακές ανάγκες για την τράπεζά τους, ώστε να έχουν χρόνο να προετοιμάσουν τη στρατηγική τους πριν από την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, 

Το πιθανότερο σενάριο για τα αποτελέσματα είναι ότι όλες οι συστημικές τράπεζες θα «περάσουν» το δυσμενές σενάριο της άσκησης, ενώ αν κάποια τράπεζα βρεθεί στο όριο και χρειαστεί να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου, αυτή θα είναι σχετικά μικρή και θα υπάρχει επαρκές χρονικό περιθώριο γεγονός το οποίο δεν θα προκαλέσει σοβαρή αναστάτωση στην αγορά.

Ούτως ή άλλως, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται με πολύ ισχυρή κεφαλαιακή βάση, γεγονός το οποίο τις επιτρέπει να κινούνται με μεγαλύτερη ασφάλεια. Αυτό, σε συνδυασμό με το ότι οι διαβουλεύσεις των στελεχών των τραπεζών με τους τεχνοκράτες του SSM, στο πλαίσιο των αναγκών του στρες τεστ έγιναν σε θετικό κλίμα, προκαλεί μια αισιοδοξία για την επόμενη μέρα. Πάντως, προς αποφυγή παρεξηγήσεων, θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι το τεστ πραγματοποιείται για τις εγχώριες τράπεζες ακριβώς με την ίδια μεθοδολογία που εφαρμόζεται σε όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ