Skip to main content

Αντισυνταγματικοί περιορισμοί σε χορηγήσεις επιδομάτων

Αντισυνταγματικοί κρίθηκαν ομόφωνα από το ΣΤ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας οι περιορισμοί που τίθενται στην προσαύξηση του επιδόματος υπηρεσίας αλλοδαπής που λαμβάνουν ορισμένες κατηγορίες δημ
Αντισυνταγματικοί κρίθηκαν ομόφωνα από το ΣΤ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας οι περιορισμοί που τίθενται στην προσαύξηση του επιδόματος υπηρεσίας αλλοδαπής που λαμβάνουν ορισμένες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων και υπαλλήλων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

Ειδικότερα, κρίθηκε αντισυνταγματική η μη προσαύξηση του επιδόματος υπηρεσίας αλλοδαπής λόγω τέκνων, που καταβάλλεται στους υπαλλήλους του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας οποίοι υπηρετούν στα γραφεία οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων του εξωτερικού. Όμως λόγω της αντισυνταγματικότητας η υπόθεση παραπέμφθηκε από το ΣΤ΄ Τμήμα στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας για οριστική κρίση.

Παράλληλα, στον Άρειο Πάγο θα υπάρξει αντίστοιχη εισήγηση περί αντισυνταγματικότητας στους περιορισμούς χορήγησης του εν λόγω επιδόματος, με μόνη τη διαφορά ότι αφορά εργαζομένους στο Δημόσιο και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που απασχολούνται με σχέση εργασία ιδιωτικού δικαίου.

Αναγκαίο είναι να επισημανθεί ότι οι περιορισμοί αυτοί στην χορήγηση του εν λόγω επιδόματος έπαυσαν να ισχύουν από το 2003, με το νόμο 3205/2003. Ωστόσο υπάρχουν αρκετές εκκρεμείς υποθέσεις, με τις οποίες εργαζόμενοι διεκδικούν διαφορές αποδοχών, επειδή δεν τους χορηγήθηκε το επίδομα. Επίσης, το όλο θέμα εκκρεμεί τόσο στην Ολομέλεια του ΣτΕ, όσο και στον ΑΠ.

Ειδικότερα, το ΣΤ΄ Τμήμα του ΣτΕ έκρινε ότι αντιστρατεύονται στα άρθρα 4 και 21 του Συντάγματος οι περιορισμοί που προβλέπουν ότι σε περίπτωση διαζυγίου των γονέων η προσαύξηση του εν λόγω επιδόματος θα γίνεται στον γονέα που έχει την επιμέλεια των τέκνων και συγκατοικεί με αυτά. Και κρίθηκε αντισυνταγματική, καθώς εισάγει αδικαιολόγητα δυσμενή διάκριση για τους διαζευγμένους γονείς έναντι των μη διαζευγμένων, δεδομένου ότι και στις δύο αυτές κατηγορίες των γονέων υπάρχει εκ του νόμου κοινή υποχρέωση για την διατροφή των τέκνων τους.

Κατέληξε το ΣΤ΄ Τμήμα ότι οι υπάλληλοι του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας οποίοι υπηρετούν στα γραφεία οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων του εξωτερικού, ακόμη και αν είναι διαζευγμένοι δικαιούνται ολόκληρη την προσαύξηση του επιδόματος υπηρεσίας αλλοδαπής λόγω τέκνων, έστω και αν δεν έχουν την επιμέλεια των παιδιών τους και δεν συγκατοικούν με αυτά.