Skip to main content

Αντίθεση πανεπιστημιακών για την εκδήλωση για την Άλωση της Πόλης

Η εκδήλωση μνήμης για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης προκαλεί επικίνδυνους εθνικιστικούς και αλυτρωτικούς συνειρμούς, αναφέρουν οι πανεπιστημιακοί

Την αντίθεσή της με την εκδήλωση μνήμης για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης σήμερα στο πλαίσιο των δράσεων για την ανάδειξη της ιστορίας της Βυζαντινής Θεσσαλονίκης εκφράζει μερίδα πανεπιστημιακών.

Όπως αναφέρει η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών, «η εκδήλωση αυτή προκαλεί επικίνδυνους εθνικιστικούς και αλυτρωτικούς συνειρμούς, δημιουργώντας, συν τοις άλλοις, σε αυτές τις φορτισμένες διεθνείς συνθήκες και κλίμα μεγαλοϊδεατισμού».

Αναφορικά με τη συμμετοχή του ΑΠΘ, αναφέρουν οι πανεπιστημιακοί ότι προξενεί δυσάρεστη έκπληξη η συμμετοχή του πανεπιστημίου στην εκδήλωση αυτή, καθώς, όπως υποστηρίζουν θα έπρεπε να διαφυλάττει τη νηφάλια και πολυεπίπεδη ανάδειξη της ιστορίας της πόλης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Συσπείρωσης Πανεπιστημιακών:

Με έκπληξη πληροφορήθηκαν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης ότι τη Δευτέρα 29 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας της Αγίας Σοφίας εκδήλωση Μνήμης για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, στο πλαίσιο των δράσεων για την ανάδειξη της ιστορίας της Βυζαντινής Θεσσαλονίκης (!). Την εκδήλωση, που περιλαμβάνει ανοιχτή συναυλία και ομιλία της προέδρου του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών του Α.Π.Θ., διοργανώνει η Πρωτοβουλία για τη Βυζαντινή Θεσσαλονίκη, με συνδιοργανωτές την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, ο σκοπός της εκδήλωσης είναι να αξιοποιήσει η Θεσσαλονίκη τη βυζαντινή της φυσιογνωμία αναδεικνύοντας μια σύγχρονη αντίληψη για την αξιοποίηση του πολιτισμού στη χώρα, δημιουργώντας διεθνή δίκτυα συνεργασίας, βασισμένα στον πολυεθνικό χαρακτήρα του Βυζαντίου.

Η ανάδειξη των πολλαπλών ταυτοτήτων μιας πόλης όπως η Θεσσαλονίκη με ιστορία 2.300 χρόνων είναι και επιθυμητή και αναγκαία. Αντί όμως για αυτό, επιλέγεται από το πλούσιο βυζαντινό παρελθόν της η στιγμή της Άλωσης μιας άλλης πόλης. Η εκδήλωση αυτή προκαλεί επικίνδυνους εθνικιστικούς και αλυτρωτικούς συνειρμούς, δημιουργώντας, συν τοις άλλοις, σε αυτές τις φορτισμένες διεθνείς συνθήκες και κλίμα μεγαλοϊδεατισμού.

Προξενεί δυσάρεστη έκπληξη η συμμετοχή του ΑΠΘ στην εκδήλωση αυτή. Το ΑΠΘ ως πανεπιστημιακός θεσμός θα έπρεπε να διαφυλάττει τη νηφάλια και πολυεπίπεδη ανάδειξη της ιστορίας της πόλης και όχι να συμμετάσχει σε αμφιλεγόμενες εκδηλώσεις Μνήμης, με τον κίνδυνο να κατηγορηθεί ότι υιοθετεί εθνικιστικές πολιτικές. Η συμμετοχή του ΑΠΘ σε ανάλογες εκδηλώσεις δεν συμβάλλει ούτε στις σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία και τα πανεπιστήμιά της, οι ακαδημαϊκές ελευθερίες των οποίων πλήττονται βάναυσα το τελευταίο διάστημα, αλλά ούτε και στην διεκδίκηση της «ανεξιθρησκίας» των μνημείων της πόλης (όπως η Ροτόντα) από τις βλέψεις της Εκκλησίας.