Skip to main content

Αντίθετοι οι οπτικοί της Β. Ελλάδας στην υπογραφή σύμβασης με ΕΟΠΥΥ

Ο Σύλλογος Οπτικών - Οπτομετρών Β. Ελλάδας αναφέρεται στα προβλήματα που δημιουργεί η πρόταση ΕΟΠΥΥ για αλλαγή του τρόπου πληρωμής των ασφαλισμένων.

Με λουκέτο για εκατοντάδες μικρομεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις ισοδυναμεί η νέα πρόταση του ΕΟΠΥΥ για αλλαγή του τρόπου πληρωμής των ασφαλισμένων για την αγορά γυαλιών οράσεως, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Οπτικών - Οπτομετών Βορείου Ελλάδας (ΣΟΟΒΕ)

Ο ΕΟΠΥΥ κάλεσε τους οπτικούς να υποβάλουν αίτηση υπογραφής σύμβασης που αλλάζει τις διαδικασίες προμήθειας οπτικών ειδών για τους ασφαλισμένους, οι οποίοι πλέον δεν θα προπληρώνουν, αφού ο οργανισμός θα αποζημιώνει απευθείας τα καταστήματα οπτικών ειδών. Η πρόταση αυτή βρήκε αντίθετους τους οπτικούς ανά τη χώρα. 

«Για άλλη μια φορά ο ΕΟΠYΥ αποφάσισε χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τους εκπροσώπους του κλάδου των Οπτικών - Οπτομετρών να αλλάξει τον τρόπο πληρωμής για τις παροχές που παρέχει στους ασφαλισμένους του» σημειώνει ο ΣΟΟΒΕ. 

Μάλιστα κατηγορεί τον ΕΟΠΥΥ ότι ενώ λαμβάνει το πόσο που του αναλογεί από τις ασφαλιστικές εισφορές, αρνείται να αποδώσει άμεσα στον ασφαλισμένο τις παροχές που δικαιούται, επιλέγοντας να κάνει κοινωνική πολιτική με τα χρήματα των Οπτικών και για να πετύχει τον σκοπό του ωθεί σε ταλαιπωρία χιλιάδες ασφαλισμένους. Υπογραμμίζει παράλληλα ότι ο προϋπολογισμό του 2018 ως δαπάνη για τα οπτικά έχει μειωθεί από 47 σε 45 εκατ. ευρώ τα οποία αντιστοιχούν σε 450.000 ασφαλισμένους ανά έτος. 

«Αυτό σημαίνει ότι είτε οι υπόλοιποι δικαιούχοι της παροχής θα εξαιρεθούν του δικαιώματος τους, είτε ότι το κόστος των συνταγών που εκτελεστούν αλλά δεν θα πληρωθούν λογω της υπέρβασης του προϋπολογισμού θα το επωμιστούν οι Οπτικοί - Οπτομέτρες μέσω clawback» προσθέτει ο Σύλλογος.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

Για άλλη μια φορά ο ΕΟΠYΥ αποφάσισε χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τους εκπροσώπους του κλάδου των Οπτικών - Οπτομετρών να αλλάξει τον τρόπο πληρωμής για τις παροχές που παρέχει στους ασφαλισμένους του.

• Ο ΕΟΠΥΥ ενώ λαμβάνει το πόσο που του αναλογεί από τις ασφαλιστικές εισφορές, αρνείται να αποδώσει άμεσα στον ασφαλισμένο τις παροχές που δικαιούται, επιλέγοντας να κάνει κοινωνική πολιτική με τα χρήματα των Οπτικών και για να πετύχει τον σκοπό του ωθεί σε ταλαιπωρία χιλιάδες ασφαλισμένους.

• Απαγορεύει στον ασφαλισμένο να έχει την δυνατότητα να πάρει γυαλιά πέραν του ποσού των 100 Ευρώ χωρίς να υπάρχουν κυρώσεις για το οπτικό κατάστημα, που σημαίνει ότι όσοι έχουν μεγάλους βαθμούς, χρειάζονται ειδικές κατασκευές ή θέλουν καλύτερη ποιότητα φακών, δεν μπορούν να πάρουν την παροχή τους.

• Έχει προϋπολογίσει ως δαπάνη για οπτικά για το 2017 47 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία περιλαμβάνουν και τις βεβαιωμένες και μη πληρωμένες δαπάνες των ασφαλισμένων. Ο προϋπολογισμός του 2018 προβλέπει 45 εκατ. Ευρώ που αντιστοιχούν σε 450.000 ασφαλισμένους ανά έτος. Αυτό σημαίνει ότι είτε οι υπόλοιποι δικαιούχοι της παροχής θα εξαιρεθούν του δικαιώματος τους, είτε ότι το κόστος των συνταγών που εκτελεστούν αλλά δεν θα πληρωθούν λογω της υπέρβασης του προϋπολογισμού θα το επωμιστούν οι Οπτικοί - Οπτομέτρες μέσω clawback. 

• Δηλώνουμε αντίθετοι στην υπογραφή σύμβασης η οποία θα οδηγήσει σε λουκέτο εκατοντάδες μικρομεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις, λόγω του ότι απαιτεί από τα καταστήματα Οπτικών να παρέχουν με πίστωση 120 ημερών τα εμπορεύματα και τις υπηρεσίες τους, ενώ την ίδια στιγμή δεν παρέχει την δυνατότητα συμψηφισμού σε ότι αφορά την πληρωμή του ΦΠΑ προς το κράτος.

• Προσκαλούμε τον ΕΟΠYΥ σε ουσιαστικό διάλογο με σκοπό την αναβάθμιση των ήδη υψηλού επιπέδου παρεχόμενων υπηρεσιών και προϊόντων από τα οπτικά καταστήματα προς τους ασφαλισμένους, με γνώμονα ρεαλιστικές, οικονομικές και κοινωνικές βάσεις.

• Απαιτούμε από τον ΕΟΠΥΥ να σταματήσει άμεσα την προσπάθεια του να φέρει αντιμέτωπους τους καταναλωτές με τους Οπτικούς-Οπτομέτρες, με πρόφαση την διευκόλυνση και την προάσπιση των συμφερόντων των ασφαλισμένων, ενώ έχει την πλήρη ευθύνη για τα όσα συμβαίνουν στον χώρο της υγείας. 

• Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας σε αυτή την δύσκολη περίοδο. Με την βοήθεια και την κατανόηση σας οι Οπτικοί - Οπτομέτρες θα συνεχίσουν να προσφέρουν το ίδιο υψηλό επίπεδο υπηρεσιών που απολαμβάνει το κοινωνικό σύνολο εδώ και δεκαετίες