Skip to main content

Αντωνοπούλου: Κάτω από 20% η ανεργία στα τέλη του 2018

εκτίμησή μας είναι ότι στα τέλη του 2018 θα πέσει κάτω από το 20%, τόνισε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας.

Η μείωση της ανεργίας είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός, δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό του 2018, σημειώνοντας πως «από 26,5% το 2014, σήμερα είναι στο 20,1%, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ».

«Η εκτίμησή μας είναι ότι στα τέλη του 2018 θα πέσει κάτω από το 20%», τόνισε η κ. Αντωνοπούλου, ενώ καταλόγισε στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι «ασκεί με περισσή υποκρισία κριτική στην κυβέρνηση για τη μερική απασχόληση, χωρίς να έχει να προτείνει τίποτα ως λύση».

Παράλληλα, στάθηκε στην εφαρμογή συγκεκριμένων δράσεων για τη μείωση των ευέλικτων μορφών εργασίας. Όπως είπε, με το πρόγραμμα μετατροπής των δελτίων παροχής υπηρεσιών σε μισθωτή απασχόληση «δίνουμε για πρώτη φορά κίνητρο ώστε να μετατραπεί η ψευδώς δηλωμένη αυτοαπασχόληση σε αυτό που πραγματικά είναι, δηλαδή σε μισθωτή εργασία». Επιπλέον, προανήγγειλε την εφαρμογή στο αμέσως επόμενο διάστημα προγράμματος που θα πριμοδοτεί τη μετατροπή της μερικής σε πλήρη απασχόληση.

Η κ. Αντωνοπούλου σημείωσε εξάλλου ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι απρόθυμος να απορροφήσει μακροχρόνια ανέργους, ιδιαίτερα όταν είναι μεγαλύτερης ηλικίας με χαμηλά τυπικά προσόντα. «Γι’ αυτούς τους πολίτες επανασχεδιάσαμε και υλοποιούμε τη νέα γενιά προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας», τόνισε και πρόσθεσε πως για πρώτη φορά οι άνεργοι εργάζονται για οκτώ μήνες, με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, συνδυάζοντας μάλιστα την εργασία με βελτίωση των προσόντων τους, μέσα από τη συμμετοχή τους σε σεμινάρια ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας, σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός του 2018 «όπως και οι δύο προηγούμενοι προϋπολογισμοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καταρτίστηκαν σε ένα περιβάλλον αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής, έχοντας όμως δύο βασικές επιδιώξεις»:

- Να αποκατασταθεί η αξιοπιστία και το αξιόχρεο της χώρας. «Αυτό το στοίχημα το κερδίζουμε μέρα με τη μέρα», σημείωσε η κ. Αντωνοπούλου.
- Την ήπια και δίκαιη προσαρμογή, χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς.

Όπως ανέφερε, «με δεδομένο ότι ο ρυθμός ανάπτυξης την επόμενη χρονιά θα αυξηθεί, θα έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο που χρειαζόμαστε  για να μειώσουμε τη φορολογία, και να ενισχύσουμε το κοινωνικό κράτος που αποδυναμώθηκε τόσο πολύ από τις πολιτικές του παρελθόντος».