Skip to main content

Αντωνοπούλου: Προωθούμε την αυτόνομη ανάπτυξη συνεταιρισμών

Η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία αναπτύσσεται από κάτω προς τα πάνω και όχι το αντίστροφο, αναφέρει η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας.

«Στη δική μας αντίληψη, η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία αναπτύσσεται από κάτω προς τα πάνω και όχι το αντίστροφο», τονίζει στην "Αυγή" της Κυριακής η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την Κοινωνική Οικονομία, Ράνια Αντωνοπούλου.

Εκφράζει την ικανοποίησή της για την 1η έκθεση Κ.ΑΛ.Ο. που έγινε στο Γκάζι, επισημαίνοντας ότι δόθηκε η ευκαιρία για πρώτη φορά σε τόσους πολλούς φορείς να βρεθούν στον ίδιο χώρο, όπως και στο ευρύ κοινό να γνωρίσει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της Κ.ΑΛ.Ο. «Υπήρξε η επιδιωκόμενη μεταξύ τους δικτύωση, η οποία αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας», αναφέρει.

Η κ. Αντωνοπούλου επικεντρώνει στη διαφορετική προσέγγιση που έχει η κυβέρνηση για την Κοινωνική Οικονομία, σημειώνοντας ότι τα προηγούμενα χρόνια η ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας συνδεόταν με τα κοινοτικά προγράμματα και όταν τελείωνε η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, σταματούσε ουσιαστικά και η λειτουργία ανάπτυξης των κοινωνικών επιχειρήσεων. «Για την κυβέρνησή μας όμως», τονίζει, «το ζητούμενο είναι οι φορείς Κ.ΑΛ.Ο. να αναπτύσσονται μόνοι τους, με τη στήριξη κυρίως των τοπικών κοινωνιών και των ανθρώπων τους και δευτερευόντως από τις όποιες κρατικές επιχορηγήσεις».

Υπογραμμίζει ότι ο νέος νόμος για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, που ψηφίστηκε πριν από έναν χρόνο, «θέτει εκείνο το πλαίσιο που διασφαλίζει μεν την οικονομική και συμβουλευτική υποστήριξη των φορέων Κ.ΑΛ.Ο., αποτρέπει δε τις κρατικοδίαιτες πρακτικές του παρελθόντος μέσω διαφόρων ασφαλιστικών δικλείδων».

Μιλά ακόμη για τη δυναμική που προσδοκά στον τομέα τους επόμενους μήνες, εκτιμώντας πως «τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα υπάρξουν τους επόμενους μήνες, αλλά και η λειτουργία περισσοτέρων από 100 Κέντρων Υποστήριξης, σε όλη την Ελλάδα, θα δώσουν περαιτέρω ώθηση στην ανάπτυξη της Κ.ΑΛ.Ο.».

Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «με δεδομένο ότι η στενή σύνδεση της Κ.ΑΛ.Ο. με τις τοπικές κοινωνίες αποτελεί ένα από τα κλειδιά στην ανάπτυξή της, είναι προφανές ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, περιφέρειες και δήμοι, μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη και την εδραίωση των φορέων Κ.ΑΛ.Ο.».