Skip to main content

Απαλλαγή ηγούμενου και δύο μοναχών για υπεξαίρεση στην Ι.Μ. Εσφιγμένου

Σε βάρος των τριών ζηλωτών μοναχών ασκήθηκε ποινική δίωξη για κακουργηματική υπεξαίρεση - Το δικαστήριο αποφάσισε να παύσει οριστικά τη δίωξη

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων απήλλαξε τρεις μοναχούς για υπεξαίρεση κινητών αντικειμένων της Ι.Μ Εσφιγμένου. Κατηγορούμενοι ήταν ο ζηλωτής ηγούμενος Μεθόδιος και οι ιερομόναχοι Εφράιμ και Βαρνάβας οι οποίοι δεν παρέστησαν στο δικαστήριο και εκπροσωπήθηκαν από πληρεξούσιο δικηγόρο.

Το 2007, σε βάρος των τριών ζηλωτών μοναχών ασκήθηκε ποινική δίωξη για κακουργηματική υπεξαίρεση, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608- περί καταχραστών δημοσίου χρήματος. Το 2010, με βούλευμα παραπέμφθηκαν να δικαστούν για την παράνομη κατοχή 5 αυτοκινήτων, ενός τρακτέρ και δύο σκαφών, συνολικής αξίας 170.000 ευρώ, που ανήκαν στη νέα αδελφότητα. Η υπεράσπιση προσκόμισε έκθεση πραγματογνώμονα που υπολόγισε το πόσο στις 45.000 ευρώ.

Σήμερα, ύστερα από απαλλακτική πρόταση της εισαγγελέως της έδρας Ολυμπίας Γάκη, το δικαστήριο αποφάσισε να παύσει οριστικά την ποινική δίωξη, λόγω παραγραφής του αδικήματος που μετατράπηκε σε πλημμέλημα επειδή αποδείχτηκε ότι η αξία των πραγμάτων ήταν κάτω από 120.000 ευρώ.

Ο συνήγορος υπεράσπισης Αλκιβιάδης Γρηγοριάδης δήλωσε στη Voria.gr ότι : «Έγινε δεκτός ο ισχυρισμός μας καθώς αποδείχτηκε ότι οι αξίες που δηλώθηκαν δεν ήταν ακριβείς και αληθείς για να σταθεί κακουργηματική ποινική δίωξη».