Skip to main content

Η απάντηση του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα σε δημοσίευμα της Voria.gr

Η Διοίκηση του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα απαντά σε δημοσίευμα της Voria.gr για τη λειτουργία των μουσείων στη Θεσσαλονίκη.

Απάντηση σε δημοσίευμα της Voria.gr σχετικά με τη λειτουργία των μουσείων στη Θεσσαλονίκη και στη χώρα μας γενικότερα, δίνει με επιστολή της η Διοίκηση του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα.

Μεταξύ άλλων, η Διοίκηση περιγράφει τις δράσεις που υλοποιούνται στο Μουσείο, αναφέρει ότι τα έσοδα του Ιδρύματος είναι περιορισμένα, επισημαίνει ότι η βοήθεια του δημοσίου είναι μηδαμινή, ενώ τονίζει πως το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ δεν αφήνει αδιάφορο το Ίδρυμα.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Αξιότιμε κ. Διευθυντά,

Σχετικά με το δημοσίευμα με τίτλο, «Σάββατο μεσημέρι στην Πέλλα και το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα», που υπογράφει ο κ. Γ. Μητράκης, Θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:

• Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα ανήκει στο ομώνυμο 'Ίδρυμα κοινωφελούς σκοπού ιδιωτικού δικαίου και όχι στο Δημόσιο.

• Δυστυχώς η βοήθεια από την πολιτεία είναι εδώ και χρόνια μηδαμινή και το Ίδρυμα συντηρείται από χορηγίες ιδιωτών Μακεδόνων χορηγών.

• Το λειτουργικό και ερευνητικό σκέλος εξυπηρετείται χάρη στον «ηρωισμό», για να χρησιμοποιήσουμε τη λέξη τον δημοσιεύματος, των ανθρώπων του Μουσείου. Για τον λόγο αυτό και πριν δύο μήνες προσθέσαμε μία ακόμη μέρα την Τετάρτη, με ολοήμερη λειτουργία του Μουσείου ώστε να διευκολύνουμε τούς ανθρώπους της αγοράς να επισκέπτονται το Μουσείο, όπως εξάλλου μπορούν να το κάνουν και το πρωί τον Σαββάτου.

• Το Μουσεία είναι ανοιχτό για όλους τούς επισκέπτες, ιδιαίτερη όμως σημασία δίνει στις οργανωμένες επισκέψεις σχολείων οι οποίες αυξάνονται συνεχώς, φτάνοντας για το 2017 έως τις μέρες μας στους 10.298 μαθητές από την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Επιπλέον συνεργάζεται με άλλους φορείς στην εκπόνηση κοινών προγραμμάτων και εκθέσεων, διοργανώνει εικαστικά εργαστήρια τόσο στις διακοπές των Χριστουγέννων και τον Πάσχα, όσο και κατά τις καλοκαιρινές διακοπές των σχολείων. Συμμετέχει στη δράση «SΙeepoνer - Διανυκτέρευση στο μουσείο για παιδιά». Διοργανώνει Θεατρικές παραστάσεις σε συνεργασία με Προξενικές Αρχές, μουσικές παραστάσεις„ σεμινάρια, ομιλίες, παρουσιάσεις βιβλίων, σε συνεργασία με το ΠΑΜΑΚ και με τη βοήθεια τον Συλλόγου Φίλων τον Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα.

• Έχει ενεργές συμφωνίες με τα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα της πόλης μας, οι οποίες επιτρέπουν σε μεταπτυχιακούς φοιτητές και ερευνητές να παράγουν υψηλής στάθμης επιστημονικό έργο.

• Στο πλαίσιο της ανάδειξης της Μακεδονικής Ιστορίας βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγάλο έργο που στηρίζεται στα εκπαιδευτικά προγράμματα που εκπονούνται στο Μουσείο. Προγράμματα που είναι βασισμένα στην Ιστορία και έχουν εκπονηθεί με ιδιαίτερη ευαισθησία για κάθε ηλικία. Στόχο τους έχουν την ευαισθητοποίηση τόσο των μικρών όσο και των έφηβων μαθητών σχετικά με την ιστορία του χώρου μέσα στον χρόνο από την πρώτη στιγμή τον μακεδονικού αγώνα έως τις μέρες μας.

• Με γνώμονα πάντα την καλύτερη ανάδειξη της Μακεδονικής Ιστορίας στον χώρο μας διεξάγονται σε ετήσια βάση τέσσερις τουλάχιστον κύκλοι σεμιναρίων για τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από συνεργάτες-πανεπιστημιακούς τόσο από τα Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο όσο και από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, δίνονται λύσεις, προτάσεις, αλλά και πρακτικές συμβουλές σχετικά με τη διδασκαλία τον μαθήματος της Ιστορίας.

• Το Μουσείο επιπρόσθετα λειτουργεί ως χώρος πρακτικής άσκησης για τους φοιτητές των δύο μεγάλων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της πόλης μας. Στους χώρους τον, κάθε ακαδημαϊκό έτος, εργάζονται δώδεκα τουλάχιστον φοιτητές. Γνωρίζοντας τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν σήμερα στη Χώρα μας προσπαθούμε να δώσουμε όσο τα δυνατόν περισσότερα προσόντα στους νέους επιστήμονες και να τούς εφοδιάσουμε με δεξιότητες που μόνον σε πραγματικές συνθήκες εργασίας μπορούν να έχουν.

• Ασφαλώς και επιθυμούμε και προσπαθούμε για την ένταξή μας στην όποια πολιτική ή δίκτυο μουσείων για την τουριστική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, αλλά αυτό είναι Θέμα που αφορά του Οργανισμό Τουρισμού, του Δήμο, την Περιφέρεια και το αρμόδιο Υπουργείο.

• Μέχρι τότε, Θα βοηθούσαν ασφαλώς θετικά δημοσιεύματα σχετικά με το Μουσείο, το ερευνητικό τον έργο, τα κειμήλια τον Μακεδονικού Αγώνα και εν γένει την ιστορία της Μακεδονίας των αρχών του 24ου αιώνα, ώστε ο κάθε επισκέπτης της πόλης να ενημερώνεται από την ιστοσελίδα μας για τις μέρες και ώρες λειτουργίας τον Μουσείου κατ να μπορεί απρόσκοπτα να το επισκεφθεί. Σημειώστε εδώ ότι στις περιπτώσεις που έχουμε αιτήματα οργανωμένων επισκεπτών για επίσκεψη σε ώρες εκτός ωραρίου, φροντίζουμε πάντοτε να τα ικανοποιούμε.

• Τέλος, είναι προφανές ότι το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων δεν αφήνει αδιάφορο το Ίδρυμα και το Μουσεία Μακεδονικού Αγώνα. Μας συγκινεί από το 1917, από τότε που η Προσωρινή Κυβέρνηση Βενιζέλου, με το διάταγμα 2134 αποφάσισε να προχωρήσει στην ίδρυση "Μακεδονικού Μουσείου", όχι ως ζήτημα εφήμερο βάσει της ειδησεογραφικής ή πολιτικής επικαιρότητας, αλλά διαχρονικό. Γι' αυτό, τόσο το Ίδρυμα τον Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα όσο και το Κέντρο Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης εργάζονται συστηματικά για τη μελέτη, τη διαφύλαξη και την προ βολή (στο εσωτερικό και το εξωτερικό) της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας της Μακεδονίας και της μακραίωνης ελληνικής της κληρονομιάς. Το Ίδρυμα βέβαια δεν συμμετέχει στη διαμόρφωση της εξωτερικής μας πολιτικής (τομέας που ανήκει στις αρμοδιότητες της επίσημης Πολιτείας), αλλά διαθέτει όλες του τις δυνάμεις και τους διαθέσιμους πενιχρούς πόρους τον στην επιτέλεση της πολυδιάστατης επιστημονικής, κοινωνικής και εκπαιδευτικής τον αποστολής. Με τον τρόπο αυτόν προσπαθεί να συμβάλει, μαζί με άλλα παρεμφερή ιδρύματα της χώρας, στη θωράκιση της εθνικής μας αυτοσυνειδησίας, που αποτελεί άλλωστε και τη θεμελιώδη προϋπόθεση για τη μακροπρόθεσμη διασφάλιση της ελληνικότητας της Μακεδονίας μας.

Σας προσκαλούμε να γνωρίσετε από κοντά το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα και το έργο του και μετά από την επίσκεψή σας παρακαλούμε για τη δημοσίευση των απόψεων μας αλλά και των εντυπώσεών σας.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο πρόεδρος, Νικόλαος Κ. Μαργαρόπουλος

Η γενική γραμματέας, Σταυρούλα Μαυρογένη»