Skip to main content

Απασφαλίζεται το συνταξιοδοτικό

Την αύξηση του μέσου όρου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά τουλάχιστον δύο χρόνια έως το 2015 στα 63 από 61 έτη θέτει ως στόχο το υπουργείο Εργασίας, ενώ θέτει τέλος στις εθελούσιες εξόδους.
Την αύξηση του μέσου όρου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά τουλάχιστον δύο χρόνια έως το 2015 στα 63 από 61 έτη δρομολογεί το υπουργείο Εργασίας. Όπως τόνισε ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, στην εισήγησή του για τις δομικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, το ασφαλιστικό σύστημα με τα δεδομένα του 2009, αλλά και τις δομικές αδυναμίες του, θέτει σε κίνδυνο την καταβολή συντάξεων από το 2015.

Ο υπουργός διευκρίνισε στην εισήγησή του ότι οι προτάσεις αφορούν στονιδιωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων των ΔΕΚΟ, και τόνισε πως οκοινωνικός διάλογος για το ασφαλιστικό δεν αφορά σε καμία περίπτωση στιςΈνοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, στις βασικές αλλαγές που προωθούνται στο ασφαλιστικό σύστημα περιλαμβάνονται τα παρακάτω:

-Αύξηση του μέσου όρου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά τουλάχιστον δύο χρόνια έως το 2015 στα 63 από 61 έτη. Ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι διασφαλίζονται όσοι έχουν θεμελιωμένα ή ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα, οι οποίοι θα συνταξιοδοτηθούν όποτε οι ίδιοι το επιλέξουν με το ισχύον σήμερα καθεστώς. Η επιλογή αυτή είναι αναγκαία προκειμένου να αποκατασταθεί κλίμα ασφάλειας στους εργαζομένους και να αποχωρήσουν σταδιακά για συνταξιοδότηση, χωρίς να φοβούνται αιφνιδιασμούς και ανατροπές.

-Καταργούνται όλες οι εθελούσιες έξοδοι. «Τέλος, στις εθελουσίες, τέλος στα προνόμια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος. Σύμφωνα με τα στοιχεία, που παρουσίασε οι εθελούσιες έξοδοι έριξαν το μέσο όρο ηλικίας συνταξιοδότησης στην Ελλάδα κατά 1,3 χρόνια την τελευταία πενταετία από τα 62,7 χρόνια στα 61,4 χρόνια.

-Θεσμοθετείται η βασική σύνταξη. Συγκεκριμένα, γίνεται διαχωρισμός μεταξύ της βασικής σύνταξης προνοιακού χαρακτήρα και της σύνταξης βάσει του χρόνου εργασίας.

-Διαχωρισμός του συνταξιοδοτικού συστήματος, από τον κλάδο Υγείας.

-Ίδρυση φορέα, που θα διαχειρίζεται τα αποθεματικά των Ταμείων και του Ταμείου Αλληλεγγύης. Ο φορέας θα εποπτεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδας και θα λογοδοτεί στη Βουλή.

-Εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών-γυναικών στο δημόσιο από το 2013. Μεταξύ των αλλαγών, που αναμένεται να ανακοινωθούν, είναι οι ανατροπές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων και τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς στόχος των αλλαγών είναι η αύξηση του μέσου πραγματικού ορίου ηλικίας στα 63 έτη εργασίας, από 61,4 το 2008.

-Καθιέρωση πάγιου συστήματος ρύθμισης των οφειλών των επιχειρήσεων προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, ενός σταθερού συστήματος, που θα λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια και ενιαίους κανόνες.

-Ενοποίηση των φορέων κοινωνικής ασφάλισης με κατεύθυνση τη συγκρότηση για την κύρια σύνταξη τριών ομάδων (Μισθωτοί, Αυτοπασχολούμενοι, Αγρότες), μετά την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών και σε βάθος δεκαετίας.

«Οι αλλαγές που κάνουμε δεν είναι μερεμέτια, αποτελούν τομές που δίνουνζωή στο σύστημα έτσι ώστε να αντέξει τα επόμενα χρόνια, υπογράμμισε σεδηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας.