Skip to main content

Απειλές Ερντογάν κατά των ΗΠΑ για το Αρμενικό

Παρωδία χαρακτήρισε ο Τούρκος πρωθυπουργός την πρόσφατη ψήφιση από Αμερικανούς βουλευτές της απόφασης που καταδικάζει την Τουρκία για την Αρμενική Γενοκτονία στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τονίζοντας ότι θ
Παρωδία χαρακτήρισε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την πρόσφατη ψήφιση από τους Αμερικανούς βουλευτές της απόφασης που καταδικάζει την Τουρκία για την Αρμενική Γενοκτονία στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τονίζοντας ότι θα βλάψει τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.
 
Η ψήφιση αυτή είναι αποτέλεσμα «εσφαλμένων πολιτικών», τόνισε ο Ερντογάν σήμερα ενώπιον ομάδας επιχειρηματιών, με τις δηλώσεις του να αναμεταδίδονται τηλεοπτικά. Η Τουρκία «δεν πρόκειται να ενοχληθεί από μία τέτοια κωμωδία, μία τέτοια παρωδία, ένα τέτοιο τετελεσμένο γεγονός», πρόσθεσε.

«Αφήστε με να σας πω ξεκάθαρα ένα πράγμα, από την απόφαση αυτή της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων δεν είναι η Τουρκία εκείνη που θα πληγεί. Αλλά θα πληγούν οι διμερείς σχέσεις, τα συμφέροντα και το όραμά τους για το μέλλον. Δεν θα είμαστε εμείς εκείνοι που θα χάσουμε», υπογράμμισε.

Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε την Πέμπτη, με πλειοψηφία 23 έναντι 22 ψήφων, το ψήφισμα καταδίκης της Τουρκίας και πλέον η ηγεσία της Βουλής εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο εάν θα το φέρει για ψήφιση την απόφαση στην ολομέλεια, ζυγίζοντας τα υπέρ (τη χαροποίηση του Αρμενικού λαού) και τα κατά (την οργή της Έγκυρας, στενής συμμάχου των ΗΠΑ).

Σημαίνοντα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης, από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα έως την ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον, έχουν επισημάνει πως η απόφαση μπορεί να βλάψει τόσο τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία, όσο και τις δρομολογημένες ειρηνευτικές συμφωνίες μεταξύ Αρμενίας και Τουρκίας.

Εξάλλου, ο Τούρκος πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον μετέβη στη χώρα του για να εξετάσει με την ανώτατη ηγεσία της την πρόσφατη ψήφιση από τους Αμερικανούς βουλευτές της απόφασης που καταδικάζει την Τουρκία για την Αρμενική Γενοκτονία στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Ναμίκ Ταν πρόκειται να συναντηθεί με τον πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ, τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου και θα εξετάσουν το ζήτημα, προτού επιστρέψει στις ΗΠΑ.