Skip to main content

Απεμπλοκή επενδύσεων 20 δισ. ευρώ

Ποιο είναι το σχέδιο αναπτυξιακής πολιτικής, με στόχο την αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας και την παραγωγική αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, που παρουσίασε η Λ. Κατσέλη στη Διυπουργι
Κινήσεις απεμπλοκής μεγάλων επενδυτικών σχεδίων, ύψους 20 δισ. ευρώ, αποφασίστηκαν στη σημερινή άτυπη συνεδρίαση της Διϋπουργικής Επιτροπής για θέματα αναπτυξιακής πολιτικής.

Όπως έγινε γνωστό, η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κα. Λούκα Κατσέλη ενημέρωσε την Διϋπουργική Επιτροπή «για τις εμπλοκές και τις καθυστερήσεις που κληρονομήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση στην προώθηση των συγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων». Αποφασίστηκε να προωθηθούν πολιτικές πρωτοβουλίες για την απεμπλοκή όσων από αυτά τα σχέδια μπορούν να υλοποιηθούν, με παρεμβάσεις σε κάθε στάδιο που εκδηλώνονται οι εμπλοκές.

Στη συνεδρίαση η κα Κατσέλη παρουσίασε τέσσερις πυλώνες της αναπτυξιακής πολιτικής, με στόχο την αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας και την παραγωγική αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, που περιλαμβάνουν: τα προγράμματα στήριξης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, το σχέδιο αναμόρφωσης του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ), τις προτάσεις για την αναθεώρηση του νόμου 3614 για τη διαχείριση του ΕΣΠΑ (Δ΄ ΚΠΣ) και τις πρωτοβουλίες για την ενθάρρυνση των ιδιωτικών επενδύσεων, που περιλαμβάνουν τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, τις ρυθμίσεις για απλούστευση της ίδρυσης και αδειοδότησης επιχειρήσεων, τα αναπτυξιακά ταμεία.

Η Υπουργός Οικονομίας παρουσίασε επίσης συνοπτικά το νέο σχεδιασμό για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), καθώς και τις προτάσεις αναμόρφωσης του νόμου 3755/2009 για τη γρήγορη προώθηση επενδυτικών πρωτοβουλιών ("Fast Track"), με έμφαση στην επέκταση του πεδίου εφαρμογής του νόμου σε ευρύτερο φάσμα επενδυτικών σχεδίων, καθώς και στον περιορισμό του χρόνου για την υποβολή προσφυγών.

Τέλος, στη συνεδρίαση παρουσιάσθηκαν τα έργα του προγράμματος Ψηφιακής Σύγκλισης που θα προωθηθούν από το ΥΠΟΙΑΝ το προσεχές διάστημα και περιλαμβάνουν τα πληροφοριακά συστήματα για τον έλεγχο και την παρακολούθηση της διακίνησης υγρών καυσίμων, για τις ηλεκτρονικές προμήθειες στο Δημόσιο, για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, καθώς και για την ίδρυση επιχειρήσεων σε ένα μόνο βήμα.