Skip to main content

Απέρριψε την πρόταση εκεχειρίας η λιβυκή κυβέρνηση

Δεν έγινε δεκτή από την κυβέρνηση της Λιβύης η πρόταση για εκεχειρία, που κατατέθηκε από τους εξεγερμένους.

Δεν έγινε δεκτή από την κυβέρνηση της Λιβύης η πρόταση για εκεχειρία, που κατατέθηκε από τους εξεγερμένους, όπως ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος τόνισε ότι «τα κυβερνητικά στρατεύματα θα επιμείνουν να πολιορκούν λιβυκές πόλεις, καθώς επίσης και να προβαίνουν σε βομβαρδισμούς».

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το βράδυ της Παρασκευής, ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε ως «έγκλημα, στρεφόμενο κατά της ανθρωπότητας» τις αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού, υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Μουάμαρ Καντάφι αναφέρθηκε επίσης,στις ίδιες δηλώσεις του, «σε βομβαρδισμούς αμάχων» από τα πολεμικά αεροπλάνα των συμμάχων. Από τη γεωγραφική σκοπιά, ανέφερε ότι «πρόκειται γιά βομβαρδισμούς αμάχων, που κατοικούν, ιδίως, στον ανατολικό τομέα της Λιβύης».

Εξάλλου, δυνάμεις πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι βομβάρδισαν νωρίτερα με σφοδρά πυρά πυροβολικού την Μιζουράτα, που ελέγχεται από τους αντάρτες, και στρατιώτες που υποστηρίζουν τον Καντάφι επιτίθενται σε καταστήματα και κατοικίες στο κέντρο της πόλης, δήλωσε εκπρόσωπος των ανταρτών.

«Χρησιμοποίησαν άρματα μάχης, ρουκέτες, όλμους και άλλα όπλα για να πλήξουν σήμερα την πόλη. Ήταν ένας τυφλός και πολύ σφοδρός βομβαρδισμός», δήλωσε τηλεφωνικά στο Ρόιτερς ο εκπρόσωπος. «Ο τόπος έχει γίνει αγνώριστος. Δεν μπορώ να περιγράψω την καταστροφή», πρόσθεσε.

«Οι φιλοκανταφικοί στρατιώτες που κατάφεραν να μπουν μέσα στην πόλη μέσω της Οδού της Τρίπολης λεηλατούν τα καταστήματα, ακόμη και σπίτια, και καταστρέφουν τα πάντα», δήλωσε ακόμη ο εκπρόσωπος. «Βάζουν στόχο τους πάντες, μπαίνουν στα σπίτια πολιτών. Δεν ξέρω τι να πω, ας μας βοηθήσει ο Αλλάχ», πρόσθεσε.

Οι εξεγερμένοι ισχυρίζονται ότι ελέγχουν την Μπρέγκα

Οι εξεγερμένοι στη Λιβύη που μάχονται κατά των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στον Καντάφι κέρδισαν έδαφος σήμερα και όπως λένε ελέγχουν την Μπρέγκα (800 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης), μία πληροφορία που μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί από τους δημοσιογράφους.

Όταν ρωτήθηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο οι κάτοικοι της Μπρέγκα δήλωσαν ότι οι εξεγερμένοι έχουν υπό τον έλεγχό τους την πόλη. Οι συγκρούσεις μεταξύ των αντικαθεστωτικών και του λιβυκού στρατού στα περίχωρα της Μπρέγκα μοιάζουν να έχουν σταματήσει σήμερα το πρωί, όπου το μόνο που ακουγόταν ήταν ο ήχος των βομβαρδιστικών του ΝΑΤΟ που πετούσαν πάνω από την περιοχή.

Σημειώνεται ότι η πετρελαϊκή πόλη Μπρέγκα είναι εδώ και αρκετές ημέρες θέατρο σφοδρών συγκρούσεων και η γραμμή του μετώπου μεταξύ των πιστών στον Καντάφι δυνάμεων και των εξεγερμένων, οι οποίοι είχαν αναγκαστεί να υποχωρήσουν προς την Αντζαμπίγια στα ανατολικά.

Δέκα αντικαθεστωτικοί νεκροί από βομβαρδισμό του ΝΑΤΟ

Αεροπορική επιδρομή των διεθνών δυνάμεων στα περίχωρα της Μπρέγκα προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον δέκα ανταρτών, όπως ανακοίνωσαν πηγές των αντικαθεστωτικών.

Ανταποκριτής του Ρόιτερ είδε τουλάχιστον τέσσερα καμένα αυτοκίνητα, ανάμεσα τους και ένα ασθενοφόρο, στην άκρη του δρόμου κοντά στην ανατολική είσοδο της πολης και άντρες να προσεύχονται.

«Μερικοί από τους πιστούς στον Καντάφι, περασαν ανάμεσα στους αντάρτες και εξαπέλυσαν αντιαεροπορικά πυρά», δήλωσε ένας από τους αντικαθεστωτικούς και πρόσθεσε: «Μετά από αυτό οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις τους βομβάρδισαν».

 

Τελευταία ενημέρωση 12:40