Skip to main content

Απετράπησαν δύο αυτοκτονίες από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Απετράπησαν δύο περιπτώσεις πρόθεσης αυτοκτονίας τις τελευταίες μέρες από τo Cyber Alert της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ.

Η online διαδικασία «CYBER ALERT» της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ βοήθησε στην αποτροπή δύο περιπτώσεων πρόθεσης αυτοκτονίας τις τελευταίες μέρες.

Ειδικότερα, στην πρώτη περίπτωση, το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο «CYBER ALERT» της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενημερώθηκε, χθες το απόγευμα, από χρήστη του διαδικτύου με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ότι κατά τη διάρκεια ανταλλαγής ηλεκτρονικών μηνυμάτων με 52χρονη φίλη του, εκείνη εκδήλωσε την πρόθεσή της να αυτοκτονήσει.

Άμεσα αστυνομικοί της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πραγματοποίησαν ενδελεχή διαδικτυακή και αστυνομική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας ταυτοποιήθηκε γεωγραφικά το σημείο πρόσβασης της προτιθέμενης αυτόχειρα στο διαδίκτυο και ενημερώθηκε το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα για τον άμεσο εντοπισμό της.

Μετά από συντονισμένες αστυνομικές αναζητήσεις η 52χρονη εντοπίστηκε έγκαιρα και διασφαλίστηκε η σωματική της ακεραιότητα.

Στη δεύτερη περίπτωση, το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο «CYBER ALERT» της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενημερώθηκε χθες το απόγευμα από χρήστη του διαδικτύου, με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ότι έτερος χρήστης του διαδικτύου, εκδήλωσε την πρόθεσή του να αυτοκτονήσει με σχετική ανάρτησή του σε λογαριασμό που διατηρούσε σε γνωστή ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, επειδή βρισκόταν σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση εξαιτίας προσωπικών και οικογενειακών προβλημάτων.

Ακολούθησε άμεση κινητοποίηση και ενδελεχής ψηφιακή και αστυνομική έρευνα για την ανεύρεση των στοιχείων του κατόχου του επίμαχου λογαριασμού κοινωνικής δικτύωσης, από την οποία ταυτοποιήθηκαν τα ηλεκτρονικά ίχνη του επίμαχου λογαριασμού, τα οποία ανήκαν σε 39χρονη ημεδαπή.

Άμεσα ενημερώθηκε το αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα με αποτέλεσμα τον εντοπισμό της 39χρονης, η οποία διακομίσθηκε σε νοσοκομείο όπου και νοσηλεύεται.

Και για τις δύο προαναφερόμενες υποθέσεις σχηματίσθηκαν δικογραφίες και το προανακριτικό υλικό που συγκεντρώθηκε θα υποβληθεί στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές για τα κατά νόμο.

Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

• Τηλεφωνικά στον αριθμό: 111 88
• Στέλνοντας email στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
• Μέσω της εφαρμογής ( application ) για έξυπνα τηλέφωνα ( smart phones ): CYBER KID
• Μέσω Twitter «Γραμμή SOS Cyber Alert »: @cyberalertGR