Skip to main content

Απειλή για την ρωσική ασφάλεια οι ΗΠΑ, λέει ο Πούτιν

To έγγραφο έχει τίτλο «Για την στρατηγική εθνικής ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας» και υπογράφηκε από τον Β. Πούτιν την Πρωτοχρονιά.

Για πρώτη φορά οι ΗΠΑ κατονομάζονται ως μια από τις απειλές για την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας, σύμφωνα με σχετικό έγγραφο, μεταδίδει το Reuters.

To έγγραφο έχει τίτλο «Για την στρατηγική εθνικής ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας» και υπογράφηκε από τον Β. Πούτιν την Πρωτοχρονιά.

Αντικαθιστά την έκδοση του 2009 που έφερε την υπογραφή του Ντ. Μεντβέντεφ η οποία δεν ανέφερε ούτε το ΝΑΤΟ, ούτε τις ΗΠΑ.

Στο νέο έγγραφο αναφέρεται πως η Ρωσία κατάφερε να ενισχύσει το ρόλο της στην επίλυση των διεθνών προβλημάτων και συγκρούσεων. Αυτό προκάλεσε μια αντίδραση από τη Δύση.

Η διεξαγωγή μιας ανεξάρτητης πολιτικής, «τόσο διεθνώς όσο και στο εσωτερικό» έχει προκαλέσει «την αντίδραση από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της, οι οποίες προσπαθούν να διατηρήσουν την κυριαρχία τους στις παγκόσμιες υποθέσεις», σημειώνεται σχετικά.

Αυτό με τη σειρά του ενδεχομένως να οδηγήσει σε «πολιτική, οικονομική, στρατιωτική πίεση» προς τη Ρωσία, αναφέρεται στο έγγραφο.

Βάσει του εγγράφου οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστήριξαν ένα «αντισυνταγματικό πραξικόπημα στην Ουκρανία», που είχε ως αποτέλεσμα να διχαστεί η ουκρανική κοινωνία και να ξεκινήσει μια στρατιωτική σύρραξη.

Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ συνιστά απειλή για την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας και τονίζεται ότι οι ΗΠΑ έχουν διευρύνει το δίκτυο στρατιωτικών- βιολογικών εργαστηρίων σε χώρες που γειτνιάζουν με τη Ρωσία.

Το έγγραφο, που χρησιμοποιείται ως βάση για το σχεδιασμό της στρατηγικής που σχετίζεται με την εθνική ασφάλεια, δεν αναφέρεται στη Συρία.