Skip to main content

Απίστευτη πρόκληση από την αλβανική κυβέρνηση κατά των Ελλήνων

Η αλβανική κυβέρνηση επέβαλε τον διοικητικό «Καλλικράτη», για να αλλοιώσει τη βούληση των Ελλήνων κατοίκων της περιοχής στις δημοτικές εκλογές.
Η Voria.gr ενημέρωσε εχθές επαρκώς τους αναγνώστες, να μού επιτραπεί μόνον να υπενθυμίσω προς όσους δεν το πρόσεξαν, ότι ο πρωθυπουργός της Αλβανίας κ. Έντι Ράμα διόρισε αντιπρόεδρο της Βουλής τον κ. Ιντρίζι αρχηγό του ανθελληνικού κόμματος των Τσάμηδων, το οποίο ενέταξε επισήμως ως εταίρο στην κυβέρνησή του.
 
Να υπενθυμίσω, ότι με την ψήφο των Τσάμηδων, η αλβανική κυβέρνηση επέβαλε πέρυσι τον διοικητικό «Καλλικράτη», συμφώνως προς τον οποίο ο Δήμος Χειμάρρας συνενώθηκε με τη γειτονική Βράνιστα, με μουσουλμανικό πληθυσμό στην πλειοψηφία του, με στόχο να αλλοιωθεί η βούληση των Ελλήνων κατοίκων της περιοχής στις επικείμενες δημοτικές εκλογές.
 
Λέγεται, ότι ένας από τους λόγους αυτής της σύμπραξης Ράμα-Ιντρίζι είναι και οι αυτοδιοικητικές εκλογές του επόμενου μήνα, όπου τα δύο κόμματα ομού ελπίζουν σε επιτυχία. Άλλος, προφανής αυτός, λόγος είναι οι συμβουλές του κ. Ερντογάν που επισκέφθηκε προσφάτως την Αλβανία και «συμπτωματικώς» αμέσως με την αναχώρησή του, ο κ. Ράμα μας επέδωσε ρηματική διακοίνωση για την οριοθέτηση και των χερσαίων συνόρων, τα οποία βεβαίως έχουν οριοθετηθεί από το 1923.
Κοντά σ’ αυτά, να προστεθεί και η επιχείρηση αποπροσανατολισμού του αλβανικού λαού με όξυνση του σοβινισμού, όπως ακριβώς πράττει και ο κ. Γκρούεφσκι, λόγω της παντελούς αποτυχίας της κυβέρνησής του να επιλύσει τα σοβαρά προβλήματα τόσο στην οικονομία, όσο και στην διαφθορά και την εγκληματικότητα.
 
Το ελληνικό ΥΠΕΞ, δια του εκπροσώπου του κ. Κων. Κούτρα, έδωσε σωστή απάντηση: «Η επιλογή προσώπων, που είναι φορείς αλυτρωτικών αντιλήψεων και συνδέονται άμεσα με το αποκρουστικό φασιστικό και ναζιστικό παρελθόν της Ευρώπης, σε υψηλές θέσεις στα ανώτατα θεσμικά όργανα του κράτους, δεν προάγει την φιλία, τη συνεργασία, τη σταθερότητα και τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ούτε, βεβαίως, συμβάλλει στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας».
 
Όσοι απορήσουν για την σύνδεση που έκανε ο κ. Κούτρας των Τσάμηδων με τους ναζιστές και φασίστες, να μού ειτραπεί να ανασύρω από το αρχείο μου την κατωτέρω κατάπτυστη επιστολή του ηγέτη των Τσάμηδων, Νουρή Ντίνο Μπέη, στον Μουσολίνι, που δείχνει τον προδοτικό ρόλο των Τσάμηδων σε βάρος της Ελλάδος και την αφοσίωσή τους στην Ιταλία.
 
Η επιστολή εστάλη τον Φεβρουάριο του 1943 , φυλάσσεται στα ιταλικά αρχεία και στην τελευταία της παράγραφο και άσχετα με τις μετέπειτα εξελίξεις, ο Νουρή Ντίνο Μπέης ζητά από τον Καβαλιέρε, όπως αποκαλεί τον Μουσολίνι, να περάσουν οι Τσάμηδες στην Αλβανία, προφανώς γιατί είχε αντιληφθεί τις ευθύνες τους για τα εγκλήματα που είχαν διαπράξει στην Ήπειρο.
 
Ο Νουρή Ντίνο Μπέης γεννήθηκε στην Παραμυθιά και όταν κηρύχθηκε ο πόλεμος κατά της Ελλάδος οργάνωσε ένοπλα τμήματα βοήθειας προς τους Ιταλούς και αργότερα προς τους Γερμανούς. Μετά τη συνθηκολόγηση, με διάταγμα της ιταλικής κυβέρνησης διορίστηκε ύπατος αρμοστής Θεσπρωτίας και ο αδελφός του Ναζάρ Ντίνο συνταγματάρχης της Μαλίτσια, δηλαδή της Πολιτοφυλακής.
 
Η επιστολή του Νουρή Ντίνο Μπέη προς τον Μουσολίνι
 
«Η αφοσίωσή μου και οι από πλέον των 40 ετών παρασχεθείσες υπηρεσίες στην Ιταλία με υποχρεώνουν να σας αναφέρω όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στην Τσαμουριά, Ελλάδα και Νότια Αλβανία (σ.σ. εννοεί την Βόρειο Ήπειρο) όπου έτυχα μάρτυς και θύμα μιας ύπουλης επίθεσης, που κόστισε την ζωή και αρκετών Ιταλών στρατιωτών.
 
» Στη Νότια Αλβανία η κατάσταση έχει καταντήσει ανησυχητική. Η έλλειψη συνετών οδηγιών και η αδυναμία των αρχών επέτρεψε την διείσδυση της εχθρικής προπαγάνδας με την δημιουργία ανταρτικών ομάδων, οι οποίες καλυμμένες με τη μάσκα υποθετικών εθνικιστικών σκοπών είναι αναρχικά όργανα παρακινούμενα από πράκτορες και οδηγίες, που έχουν διεισδύσει από την Ελλάδα.
 
» Όλοι οι καλοί Αλβανοί πατριώτες είναι σύμφωνοι στο συμπέρασμα, ότι αυτοί οι αναρχικοί είναι προδότες της πατρίδας τους, και η ενδεχόμενη αδιαφορία της Ιταλίας θα άφηνε την Αλβανία έρμαιο των Ελληνικών και Σλαβικών βαρβαροτήτων, που θα κατέστρεφαν την Αλβανία και θα κατέσφαζαν τους Αλβανούς επειδή ασπάσθηκαν την Ιταλική υπόθεση».
 
Ο Μακεδών