Skip to main content

Από καρέκλα σε καρέκλα: Η καριέρα της Πέτης Πέρκα στα υπουργεία

Η Θεοπίστη Πέρκα, «Πέτη» για τους συντρόφους της, μπορεί να μην αξιώθηκε να σταδιοδρομήσει στη Βουλή, κάνει όμως λαμπρή καριέρα στα διάφορα υπουργεία.

Γράφει ο Σαλονικιός

Πριν από περίπου δύο μήνες, στις αρχές Μαρτίου, η Θεοπίστη Πέρκα, «Πέτη» για τους συντρόφους της στον ΣΥΡΙΖΑ, παραιτήθηκε από γενική γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας στο υπουργείο Οικονομικών, θέση στην οποία είχε διοριστεί ένα χρόνο νωρίτερα, καλύπτοντας το κενό του παραιτηθέντος Νίκου Ματζάκου. Ωστόσο, δεν έμεινε για πολύ καιρό χωρίς καρέκλα.

Στις 10 Απριλίου, με κοινή υπουργική απόφαση των Πάνου Σκουρλέτη και Αλέκου Φλαμπουράρη η Πέτη «μόνιμη υπάλληλος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με οργανική θέση του κλάδου ΠΕ Μηχανικών με βαθμό Α΄, τοποθετείται στο πολιτικό γραφείο του Υπουργού Επικρατείας, Αλεξάνδρου Φλαμπουράρη, σε θέση ειδικής συμβούλου με 15ο ΜΚ της ΠΕ κατηγορίας».

Θυμίζω ότι λίγο μετά τις εκλογές του 2015 η Πέτη είχε διοριστεί γενική γραμματέας στο υπουργείο Μεταφορών όπου έμεινε σχεδόν επί διετία όταν και αποχώρησε καθώς η συγκατοίκηση με τον Χρήστο Σπίρτζη δεν ήταν ανέφελη, παρότι οι δυο τους γνωρίζονταν από πριν, ως συνδικαλιστές στο Τεχνικό Επιμελητήριο.

Πριν να κάνει καριέρα ως κρατική αξιωματούχος η Πέτη έκανε αρκετές απόπειρες να εισέλθει στην πολιτική, κανονικά, από την πόρτα και όχι από το παράθυρο. Υπήρξε τρεις φορές υποψήφια βουλευτής και άλλη μία υποψήφια ευρωβουλευτής (2014). Υποψηφιότητα για το εθνικό κοινοβούλιο έβαλε δύο φορές στην Α' Θεσσαλονίκης (2009 και 2012) όταν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ακόμη στα πολύ πάνω του, και άλλη μια τον Γενάρη του 2015, αυτή τη φορά στη Φλώρινα, στον τόπο καταγωγής της.

Μάλιστα, για το χατίρι της Πέτης συνέβη κάτι που εξ όσων γνωρίζω δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στα εκλογικά χρονικά της χώρας. Δηλαδή δεν έχει ξανασυμβεί το όνομα του πρώτου υποψηφίου σε ψηφοδέλτιο οποιουδήποτε κόμματος, σε οποιαδήποτε εκλογική περιφέρεια να ξεκινά από το γράμμα «Π». Για να σας το πω αλλιώς: για να σπρώξει την υποψηφιότητά της στη Φλώρινα ο ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε η Πέρκα να είναι η πρώτη στη σειρά στο ψηφοδέλτιο του κόμματος. Αυτό σημαίνει πως όσων τα επίθετα ξεκινούσαν πριν από το «Πε», κόπηκαν από χέρι, των δε υπολοίπων τριών υποψηφίων τα επίθετα άρχιζαν από το μεθεπόμενο γράμμα, το «Σ». Ωστόσο, παρά τη μεγαλόπνοη αυτή μεθόδευση η Πέτη κατάφερε να βγει δεύτερη, υπολειπόμενη κατά 273 σταυρούς από τον Κώστα Σέλτσα.

Όμως, κανένα πρόβλημα, καθώς η Πέτη μπορεί να μην αξιώθηκε να σταδιοδρομήσει στη Βουλή, κάνει όμως λαμπρή καριέρα στα διάφορα υπουργεία.