Skip to main content

Από μία κλωστή κρέμεται η επιβίωση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης

Αβεβαιότητα για την πώληση των θυγατρικών της Σερβίας, σε έκτακτη γενική συνέλευση παραπέμφθηκε το θέμα. Μεγάλες οι ταμειακές ανάγκες.

Η τακτική γενική συνέλευση της ΕΒΖ δεν έδωσε απάντηση στο πιο κρίσιμο θέμα για την επιβίωση της βιομηχανίας Ζάχαρης, στο ανοικτό θέμα της πώλησης των δύο θυγατρικών της Σερβίας που έχει αποτελέσει αιτία αντιπαράθεσης μεταξύ διοίκησης της Εταιρείας και της πιστώτριας Τράπεζας, της Πειραιώς.

Σήμερα πραγματοποιήθηκε η εξ αναβολής τακτική γενική συνέλευση της ΕΒΖ, με απαρτία 82,35% και με παρόντα εκπρόσωπο του βασικού μετόχου, δηλαδή του εκκαθαριστή της ΑΤΕ Bank, τον κ. Στ. Αυγουλέα της PQH.

Όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης πέρασαν από τη συνέλευση των μετόχων αλλά όταν αναγνώσθηκε το 10ο, δηλαδή το θέμα που αφορά την πώληση των θυγατρικών της Σερβίας, ο πρόεδρος της γ.σ. και πρόεδρος της Εταιρείας κ. Χατζηδιαμαντής, πρότεινε να αποτελέσει αντικείμενο έκτακτης γενικής συνέλευσης καθώς οι σχετικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, λόγος για τον οποίο δεν δέχθηκε να κάνει πρόσθετα σχόλια.

Το πρόβλημα της ΕΒΖ είναι μέγα, πολυσυζητημένο και όπως όλοι αναγνωρίζουν, η εταιρεία κρέμεται κυριολεκτικώς από μία κλωστή και η επιβίωσή της εξαρτάται απολύτως από την συμφωνία με την Πειραιώς για αναδιάρθρωση του δανεισμού της, συμφωνία που προβλέπει σαν βασικό στοιχείο την πώληση των εργοστασίων της Σερβίας.

Μπορεί σήμερα να μην ανακοινώθηκαν εξελίξεις για την υπόθεση των σερβικών εργοστασίων, αλλά οπωσδήποτε πρέπει να υπάρξουν εξελίξεις μέσα στο Σεπτέμβριο, γιατί η ΕΒΖ βρίσκεται μπροστά στην έναρξη της ζαχαρικής καμπάνιας και θα χρειαστεί οπωσδήποτε κεφάλαια από την Τράπεζα, ενώ από την άλλη και η προσφορά του ΜΚ Group για τις θυγατρικές, θα βρίσκεται πάνω στο τραπέζι έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Στην παρούσα φάση η ΕΒΖ λειτουργεί με ίδιους πόρους, με τις εισπράξεις από τις πωλήσεις ζάχαρης. Όμως τα αποθέματα σταδιακά εξαντλούνται (σ.σ έχει υπόλοιπο 6.000 tn) και για να παράξει νέα ζάχαρη, θα πρέπει να χρηματοδοτήσει τη νέα καμπάνια, μέσα στο επόμενο δίμηνο και βεβαίως να πληρώσει τους τευτλοπαραγωγούς.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μόνο για την πληρωμή των παραγωγών θα πρέπει να διατεθούν περί τα 15 εκατ. Ευρώ. Σημειώνεται ότι φέτος σπάρθηκαν 64.000 στρέμματα από τα οποία υπολογίζεται να παραχθούν περί τους 45.000 τόνους ζάχαρη.

Αλλά το κόστος της καμπάνιας επιπλέον αφορά μηχανάτορες, μεταφορικά, ιδιαίτερα έξοδα για τη λειτουργία των ζαχαρουργείων σε Πλατύ και Ορεστιάδα (π.χ. εποχικό προσωπικό, ενεργειακό κόστος), ένα κονδύλι που συνολικά υπολογίζεται σε 5-6 εκατ. Ευρώ, δαπάνες που για να καλυφθούν πρέπει να χρηματοδοτήσει την Εταιρεία η Πειραιώς.

Ας σημειωθεί ότι με τα τελευταία στοιχεία οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της ζημιογόνου ΕΒΖ ανέρχονται σε 151 εκατ. Ευρώ, ενώ στην έκθεσή τους για την τελευταία εταιρική χρήση οι ορκωτοί λογιστές εκφράζουν αβεβαιότητες για τη δυνατότητα συνέχισης της λειτουργίας της Εταιρείας.