Skip to main content

Από τη Θεσσαλονίκη ο «πόλεμος» των δημάρχων κατά της απλής αναλογικής

Την Παρασκευή 17 Μαρτίου ανακοινώνονται οι θέσεις των δημάρχων για την αλλαγή εκλογικού νόμου που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών.

Κοινό μέτωπο συστήνουν οι περισσότεροι δήμαρχοι και περιφερειάρχες όλης της χώρας ενάντια στην αναμόρφωση του «Καλλικράτη» και στο σχετικό σχέδιο νόμου της κυβέρνησης, που προτείνει σημαντικές αλλαγές, από τις οποίες η κυριότερη –σύμφωνα με τους αυτοδιοικητικούς- είναι η αλλαγή του εκλογικού συστήματος και η εφαρμογή της απλής αναλογικής.

Στο επίκεντρο αυτού του μετώπου βρίσκεται η Θεσσαλονίκη, καθώς την επόμενη εβδομάδα η ηγεσία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας θα ανακοινώσει από εδώ τις θέσεις της για το νομοσχέδιο και για το υπό υιοθέτηση εκλογικό σύστημα.

Πλέον οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες δια των συλλογικών οργάνων τους ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με το υπουργείο Εσωτερικών, με αιχμή το νέο εκλογικό σύστημα για την ανάδειξη δημάρχων και περιφερειαρχών και μάλιστα από τις δημοτικές εκλογές του 2019.

Η ΚΕΔΕ από τη Θεσσαλονίκη προτίθεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ανακοινώσει ότι «η αυτοδιοίκηση δεν πρόκειται να πίσω στις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει, υπενθυμίζοντας ότι η μεταρρύθμιση του Καλλικράτη πρέπει να προηγηθεί κάθε αλλαγής του συστήματος εκλογής», όπως έλεγαν στελέχη της στη Voria.gr.

Η Θεσσαλονίκη μάλιστα περιλαμβάνεται στην περιοδεία του προέδρου της ΚΕΔΕ, Γιώργου Πατούλη (την Παρασκευή 17 Μαρτίου), σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου να ενημερώσει τις κατά τόπους Περιφερειακές Ενώσεις των Δήμων για τις θέσεις του συλλογικού οργάνου τους, αλλά και για να κάνει πράξη την ευρεία διαβούλευση για το κρίσιμο θέμα του εκλογικού νόμου, ώστε να αποφασιστούν και τυχόν κινητοποιήσεις.

Στις 14 Μαρτίου θα καταθέσουν τις προτάσεις τους οι δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας, σε ειδική συνεδρίαση της ΠΕΔΚΜ και τρεις μέρες μετά θα γίνουν οι ανακοινώσεις από τον κ. Πατούλη και τους δυο προέδρους των ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρο Κυρίζογλου και Δυτικής Μακεδονίας, Γιάννη Βοσκόπουλο.

«Η κυβέρνηση δεν έχει λευκή επιταγή να νομοθετεί για εμάς χωρίς εμάς. Εάν θέλει το καλό της χώρας να το αποδείξει έμπρακτα και να ξεκινήσει έναν ουσιαστικό διάλογο με την αυτοδοίκηση», τόνισαν στελέχη της ΚΕΔΕ.

Ο κ. Κυρίζογλου είπε χαρακτηριστικά: «Πλέον δεν μιλάμε για την αναθεώρηση του Καλλικράτη, αλλά για τη ΣΥΡΙΖοποίησή του. Σίγουρα το θεσμικό πλαίσιο χρήζει αλλαγών, αλλά όχι με τον τρόπο που επιχειρεί η κυβέρνηση, προτάσσοντας την αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Σε καμία χώρα της Ευρώπη δεν υπάρχει το σύστημα της απλής αναλογικής και δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι οι αρμόδιες επιτροπές του υπουργείου προτείνουν τη επανεξέτασή του. Ακόμη και στις εθνικές εκλογές προβλέπεται 3% για την εισαγωγή ενός κόμματος στη Βουλή... Επιχειρείται μια ιδεοληπτική άσκηση επί χάρτου».

Απόφαση να συμπορευτούν με τους δημάρχους έλαβε και η ΕΝΠΕ στην πρόσφατη κοινή συνεδρίασή της με την ΚΕΔΕ. Μάλιστα ως το τέλος του μήνα εξετάζεται να γίνει κοινό συνέδριο των δυο συλλογικών οργάνων.

Η Voria.gr είχε παρουσιάσει πόσο αλλάζουν οι συσχετισμοί σε Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και Δήμο Θεσσαλονίκης, σε περίπτωση εφαρμογής της απλής αναλογικής, με βάση τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2014 από τον προηγούμενο Δεκέμβριο:

Η απλή αναλογική σε δήμο και περιφέρεια

Στους παρακάτω πίνακες παρουσιάζονται οι συσχετισμοί στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στον δήμο Θεσσαλονίκης, όπως αναδείχθηκαν με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο και όπως θα ήταν εάν ίσχυε η απλή αναλογική.

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Υποψήφιος/Συνδυασμός

Α’ Κυριακή

 

Έδρες

με απλή αναλογική

Έδρες που πήραν

Διαφορά

 

Ποσοστό

Έδρες

 

 

 

Απ. Τζιτζικώστας – Αλληλεγγύη

32,81

12

23

43

+20

Γ. Ιωαννίδης – Πρωταθλήτρια

18,59

7

13

11

-2

Δ. Χαραλαμπίδου – ΡΑΕ

11,74

4

9

4

-5

Ν. Χρυσομάλλης – Ελληνική Αυγή

8,74

3

6

3

-3

Μ. Μπόλαρης – Συμμετέχω

8,55

3

6

3

-3

Γ. Ζιώγας - Λαϊκή Συσπείρωση

7,96

3

6

3

-3

Ν. Παυλίδου – Πολίτες Μπροστά

5,90

2

4

2

-2

Μιχ. Τερμόπουλος – Οικ. Αλληλεγγύη

3,09

1

2

1

-1

Θ. Αγαπητός – ΑΝΤΑΡΣΥΑ

2,63

1

2

1

-1

 

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Υποψήφιος/Συνδυασμός

Α’ Κυριακή

 

Έδρες

με απλή αναλογική

Έδρες που πήραν

Διαφορά

Γ. Μπουτάρης – Πρωτοβουλία

Ποσοστό

Έδρες

 

 

 

Στ. Καλαφάτης – Εντάξει

36,04

9

18

29

+11

Τρ. Μηταφίδης - Ανθρώπινη Πόλη

26,16

6

13

10

-3

Αρ. Ματθαιόπουλος - Ελληνική Αυγή

10,57

3

5

3

-2

Ι. Δελλής - Λαϊκή Συσπείρωση

7,71

2

4

2

-2

Αρ. Στεργίου – Συμμαχία Πολιτών

6,25

2

3

2

-1

Ελ. Ιωαννίδου – Γειτονιές σε Δράση

3,15

1

1

1

 

Γ. Ρακκάς – Μένουμε Θεσσαλονίκη

3,13

1

1

1

 

Ι. Κούτρας – Ανταρσία

2,17

1

1

1

 

Ι. Κουριανίδης – Πόλη Ελλήνων

2,12

 

1

 

-1

Δ. Παπαμιχαήλ – Πειρατές

1,45

 

1

 

-1

 

1,27

 

1

 

-1