Skip to main content

Από την παρ' ολίγο παραίτηση Μπουτάρη, στην οριακή εκλογή

Τα γενέθλια της «Πρωτοβουλίας» - Μέρος 2ο: Η παρ’ ολίγο παραίτηση του Μπουτάρη, η «Δράση», η υποψηφιότητα Ευθυμιάδη και η νίκη στις εκλογές του 2010.

Του Νίκου Ηλιάδη

Το ερώτημα που απασχολούσε τους φίλους της «Πρωτοβουλίας» την επομένη των εκλογών του 2006 ήταν εάν η παράταξη θα αντέξει, εάν θα έχει διάρκεια και εάν θα καταφέρει να φτάσει ως τις επόμενες εκλογές του 2010. Το 16% της 15ης Οκτωβρίου ήταν για ορισμένους «εντολή για νέα προσπάθεια». Όμως, η απουσία συγκροτημένης οργανωτικής δομής, σε συνδυασμό και με την χαλαρότητα του Γιάννη Μπουτάρη, δημιουργούσαν αμφιβολίες ως προς το μέλλον του εγχειρήματος. Η συνέχεια απέδειξε ότι οι ανησυχίες δεν ήταν παντελώς αβάσιμες. Με το 16% που έλαβε η «Πρωτοβουλία» εξέλεξε τρεις δημοτικούς συμβούλους. Εκτός δημοτικού συμβουλίου έμεινε ο Λάζαρος Ζαχαριάδης ο οποίος λίγο καιρό μετά εντάχθηκε στη δημοτική παράταξη της Χρύσας Αράπογλου.

Τον πρώτο χρόνο στα έδρανα της αντιπολίτευσης η «Πρωτοβουλία» έκανε κοιλιά. Συνετέλεσε σε αυτό και η απώλεια της συζύγου του Μπουτάρη, της Αθηνάς, στις αρχές του 2007, γεγονός που τον οδήγησε σε μερική αποστασιοποίηση για ένα διάστημα από τα δημοτικά πράγματα. Ωστόσο, η «Πρωτοβουλία» κατάφερε σιγά σιγά να αποκτήσει μια υποτυπώδη οργανωτική δομή, με τον ορισμό ενός συντονιστικού οργάνου και την ενοικίαση γραφείων στη Βασιλέως Ηρακλείου. Νέα πνοή στην παράταξη έδωσαν οι αποκαλύψεις για το μεγάλο σκάνδαλο της υπεξαίρεσης στο δήμο Θεσσαλονίκης. Οι καταιγιστικές εξελίξεις υποχρέωσαν την «Πρωτοβουλία» να αποκτήσει αντιπολιτευτικό βηματισμό, ανοίγοντας ένα σταθερό μέτωπο απέναντι στον πανταχόθεν βαλλόμενο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο.

 Η συγγνώμη στον Παπαγεωργόπουλο

Τον Γενάρη του 2008, έναν μήνα πριν από την αποκάλυψη του σκανδάλου ο Μπουτάρης σε συνέντευξή του χρησιμοποίησε προσβλητικούς χαρακτηρισμούς σε βάρος του Παπαγεωργόπουλου ο οποίος κατέθεσε αγωγή σε βάρος του ζητώντας αποζημίωση ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ! Η διένεξή τους διευθετήθηκε τελικά εξωδικαστικά, τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, με τον Παπαγεωργόπουλο να αποσύρει την αγωγή, έπειτα από μια επιστολή συγγνώμης που του απέστειλε ο Μπουτάρης, για την οποία οι κακές γλώσσες λένε ότι την είχε γράψει ο ίδιος ο Παπαγεωργόπουλος. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε κάποια δυσφορία στο εσωτερικό της «Πρωτοβουλίας» καθώς και πλήγμα στο προφίλ του επικεφαλής της αφού η συγγνώμη του Μπουτάρη προσέφερε βαθιά επικοινωνιακή ανάσα στον Παπαγεωργόπουλο ο οποίος βρισκόταν υπό κατάρρευση. Σε αντίστιξη η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρύσα Αράπογλου επέλεγε να δώσει τη μάχη στις δικαστικές αίθουσες υποχρεώνοντας σε ήττα τον Παπαγεωργόπουλο, ενώ στη διάρκεια της πολυήμερης δίκης αποκαλύφθηκαν οι πρώτες πτυχές του σκανδάλου της υπεξαίρεσης.

 Οι πρώτοι τριγμοί

Η σοβαρότερη εσωτερική κρίση που αντιμετώπισε η «Πρωτοβουλία» προέκυψε τον Μάρτιο του 2009. Ο Μπουτάρης αποκάλυψε στους Αβραμόπουλο και Κουράκη την πρόθεσή του να συνδράμει στο εγχείρημα δημιουργίας της «Δράσης», μαζί με τον Στέφανο Μάνο και τον Βασίλη Κοντογιαννόπουλο. Οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι προσπάθησαν να τον μεταπείσουν λέγοντας ότι η «Πρωτοβουλία» είχε καταφέρει έως τότε να μην ταυτιστεί με κόμματα κι αυτό ήταν ένα από τα ισχυρά της πλεονεκτήματα. Επιπλέον, το προφίλ της «Δράσης» απείχε σημαντικά από το κεντροαριστερό στίγμα της «Πρωτοβουλίας». Ο Μπουτάρης φάνηκε να πείθεται, ωστόσο, στις 17 Μαρτίου εμφανίστηκε μαζί με τους Μάνο και Κοντογιαννόπουλο στη συνέντευξη παρουσίασης του νέου κόμματος. Η στάση του εξόργισε αρκετούς στη δημοτική παράταξη, κάποιοι εκ των οποίων, μάλιστα, αποχώρησαν. Αποστάσεις από την απόφασή του πήραν με γραπτή δήλωσή τους και οι Αβραμόπουλος, Κουράκης. Το θέμα συζητήθηκε σε μια θυελλώδη συνεδρίαση των μελών της παράταξης όπου ο Μπουτάρης υποστήριξε ότι η εμπλοκή του στη «Δράση» θα προσφέρει οφέλη στην «Πρωτοβουλία» καθώς θα της δώσει τη δυνατότητα να προσελκύσει κεντροδεξιούς ψηφοφόρους. Βλέποντας το βαρύ κλίμα που επικρατούσε, ο Μπουτάρης υπαινίχθηκε ότι δεν θα τον πείραζε να παραιτηθεί από επικεφαλής της παράταξης, ακόμη και από δημοτικός σύμβουλος.

Πρότεινε τον Ευθυμιάδη

Η υπόθεση της «Δράσης» βάρυνε σημαντικά στην παράταξη, ενώ επισκίασε και τις σχέσεις στο εσωτερικό της τρόικας. Η δεύτερη εσωτερική κρίση ήταν θέμα χρόνου να εκδηλωθεί. Το φθινόπωρο του 2009 ο Μπουτάρης εκμυστηρεύτηκε στους Αβραμόπουλο και Κουράκη ότι θέλει να πάψει να είναι το πρώτο βιολί στην «Πρωτοβουλία» και πως δεν επιθυμεί να είναι ξανά υποψήφιος το 2010. Μάλιστα πρότεινε η παράταξη να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του επιχειρηματία Νίκου Ευθυμιάδη με τον ίδιο να παραμένει στη θέση του προέδρου της «Πρωτοβουλίας». Οι άλλοι δύο της τρόικας αρνήθηκαν λέγοντας πως «η παράταξη δεν είναι εμπόρευμα προς μεταβίβαση». Επέμειναν ότι θα πρέπει να συνεχίσουν όλοι μαζί και για να μεταπείσουν τον Μπουτάρη πρότειναν να γίνει δημοσκόπηση προκειμένου να φανεί εάν η «Πρωτοβουλία» έχει προοπτική νίκης στις εκλογές που θα γίνονταν μετά έναν χρόνο. Η δημοσκόπηση έγινε λίγο καιρό μετά, από την εταιρεία to the point και έδειξε ότι πράγματι υπήρχε προοπτική νίκης. Ωστόσο, ο Μπουτάρης φάνηκε να είχε πάρει τις αποφάσεις του και επέμενε στην υποψηφιότητα Ευθυμιάδη. Ο τελευταίος έκανε κάποιες συζητήσεις και με τους άλλους δύο προκειμένου να διερευνήσει τις προθέσεις τους. Οι Αβραμόπουλος και Κουράκης του είπαν ότι αυτοί προτίθενται να συνεχίσουν μόνον με τον Μπουτάρη. Η διελκυστίνδα αυτή κράτησε ως τους πρώτους μήνες του 2010. Τότε κλείστηκε ένα δείπνο μεταξύ των τεσσάρων (Ευθυμιάδη, Μπουτάρη, Αβραμόπουλου, Κουράκη), σε ισπανικό εστιατόριο επί της οδού Ρογκότη. Εκεί διαφάνηκε οριστικά ότι η «Πρωτοβουλία» δεν επρόκειτο να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Ευθυμιάδη με τον τελευταίο να στρέφεται προς τον Μπουτάρη και να του λέει απογοητευμένος «Γιάννη γιατί μ’ έμπλεξες σ’ αυτή την περιπέτεια».

Η στήριξη από το ΠΑΣΟΚ

Παρά το ναυάγιο ο Ευθυμιάδης αποφάσισε να ρίξει μόνος του τη ζαριά, ανακοινώνοντας στις 22 Ιουνίου 2010 πως θα είναι υποψήφιος δήμαρχος χωρίς κομματική στήριξη. Μάλιστα, στη συνέντευξη παρέστη και ο Μπουτάρης ο οποίος, ωστόσο είχε λάβει οριστικά την απόφαση να δοκιμάσει για δεύτερη φορά. Στις 29 Σεπτεμβρίου ο Ευθυμιάδης ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την προεκλογική μάχη, λέγοντας πως δεν θα συμμετάσχει σε άλλον συνδυασμό.

Στο μεταξύ, στο παρασκήνιο γίνονταν διάφορες ζυμώσεις και συναντήσεις σε μια προσπάθεια η «Πρωτοβουλία» να εξασφαλίσει κομματική στήριξη από το ΠΑΣΟΚ και τον Συνασπισμό. Το καλοκαίρι του 2010 στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Βασιλέως Ηρακλείου έγινε μια συνάντηση η οποία έμελλε να καθορίσει τις μετέπειτα εξελίξεις. Συμμετείχαν σ’ αυτήν ο τότε γραμματέας του κόμματος Σωκράτης Ξυνίδης, ο γραμματέας της Περιφερειακής Επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Γεράκης και ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος. Το θέμα της ήταν η ενδεχόμενη στήριξη του κυβερνώντος κόμματος στην υποψηφιότητα Μπουτάρη. Όπως και τελικά έγινε. Στις 3 Σεπτεμβρίου, ανήμερα της 36ης επετείου από την ίδρυση του κόμματος, ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι στη Θεσσαλονίκη το ΠΑΣΟΚ στηρίζει Μπουτάρη. Λίγη ώρα μετά, η τρόικα, μεταβαίνει στην πρώτη προβλήτα του λιμανιού όπου οι Μπουτάρης, Αβραμόπουλος και Κουράκης φωτογραφίζονται με φόντο τον Θερμαϊκό και τον Λευκό Πύργο, δηλώνοντας την πεποίθησή τους ότι η «Πρωτοβουλία» θα κερδίσει τις εκλογές.

Νίκη στο φώτο φίνις

Στο διάστημα που απέμεινε ως τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου συνωμότησε θαρρείς το σύμπαν προκειμένου ο Μπουτάρης να γίνει δήμαρχος. Ο βασικός αντίπαλός του Κώστας Γκιουλέκας είχε να διαχειριστεί την αμαρτωλή κληρονομιά που του άφησε ο Παπαγεωργόπουλος ενώ ο συνδυασμός του σπαρασσόταν από εσωτερικές έριδες εξ αιτίας του αποκλεισμού από το ψηφοδέλτιο βασικών στελεχών της απερχόμενης διοίκησης. Συγχρόνως, η αήθης επίθεση του μητροπολίτη Άνθιμου προς τον Μπουτάρη, εντός του Αγίου Δημητρίου, ανήμερα του εορτασμού του πολιούχου της πόλης, συσπείρωσε έτι περαιτέρω τους ψηφοφόρους της κεντροαριστεράς γύρω από την «Πρωτοβουλία». Ο Μπουτάρης μπήκε στο δεύτερο γύρο των εκλογών με 5.378 ψήφους λιγότερες από τον Γκιουλέκα. Ωστόσο, στις 15 Νοεμβρίου οι κάλπες ανέδειξαν αυτόν δήμαρχο, έπειτα από μια οριακή αναμέτρηση η οποία κρίθηκε για μόλις 326 ψήφους.

 Δείτε εδώ το πρώτο μέρος του αφιερώματος της Voria.gr στην «Πρωτοβουλία».

* Αύριο: Η ανέμελη πρώτη δημαρχιακή θητεία, οι πρώτες συγκρούσεις, η άνετη επανεκλογή και η διάλυση της τρόικας.