Skip to main content

Από το 2018 οι διαγωνισμοί ΣΔΙΤ για 11 νέα σχολεία της Θεσσαλονίκης

Παρά την ανακοίνωση για σύσταση διυπουργικής επιτροπής για τη σχολική στέγη, οι δήμαρχοι της ΠΕΔΚΜ δήλωσαν ανικανοποίητοι από τη συνάντηση.

Παρά την ανακοίνωση για σύσταση διυπουργικής επιτροπής η οποία θα εξετάσει το θέμα της σχολικής στέγης, οι δήμαρχοι της ΠΕΔΚΜ δήλωσαν ανικανοποίητοι από τη συνάντηση.

Συνάντηση για το πρόβλημα της σχολικής στέγης πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη μεταξύ των υπουργών Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη και της εκτελεστικής γραμματείας της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονιάς.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Χρ. Σπίρτζης σημείωσε οτι είναι ώριμες μελέτες για 11 σχολεία στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων τα πέντε είναι στις δυτικές συνοικίες. "Τα σχολεία αυτά θα μπουν στους πρώτους διαγωνισμούς του ΣΔΙΤ και μέσα σε αυτά είναι και του Ευόσμου, το οποίο είχα επισκεφθεί με τον πρωθυπουργό" ανέφερε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών, συμφωνήθηκε, μέσα σε ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα να στείλουν οι δήμοι ποια σχολεία είναι ώριμα, ώστε τους επόμενους μήνες να ολοκληρωθούν οι διαπραγμάτευσεις με την ΕΤΕπ και να βγουν οι διαγωνισμοί. "Θα δωθεί έμφαση στα σχολεία της δυτικής Θεσσαλονιπκης και των περιφερειακών δήμων που ήταν ξεχασμένοι για χρόνια", τόνισε ο κ. Σπίρτζης.

Από την πλευρά του ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα συσταθεί η διυπουργική επιτροπή από τα εμπλεκόμενα υπουργεία, η οποία θα προχωρήσει στην καταγραφή των προβλημάτων στη σχολική στέγη σε όλη την Ελλάδα. Παράλληλα, η Επιτροπή θα αναζητήσει πηγές χρηματοδότησης και θα θέσει συγκεκριμένα χρονοδιάγραμματα.

"Αποφασίσαμε να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, να υπάρχει συντονισμός με τους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης και με τα συναρμόδια υπουργεία για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τους πόρους που διαθέτουμε για να απαντήσουμε στο πρόβλημα", τόνισε, υπογραμμίζοντας πως απαιτείται συνεργασία όλων και σε όλα τα επίπεδα.

Τον συντονισμό της προσπάθειας θα έχει το υπουργείο Παιδείας.

Επιφυλακτικοί οι δήμαρχοι

"Δεν ειμαστε αισιόδοξοι, δεν ειμαστε ικανοποιημένο. Απλά μετέχουμε στο διάλογο, διεκδικούμε και θα πιέζουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Κρατάμε μόνο οτι αναγνώρισαν την σπουδαιότητα του προβλήματος", τόνισε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ Λάζαρος Κυρίζογλου, υπενθυμίζοντας πως υπάρχει αναλυτική καταγραφή των προβλημάτων και πως πρέπει να βρεθεί ένα καλάθι πόρων.

Όπως σημείωσε, κατά τη συνάντηση οι δήμαρχοι δεν έλαβαν συγκεκριμένες απαντήσεις, παρότι έχουν σταλεί σχετικές επιστολες εδω και 10 μήνες.

"Συγκεκριμένη απάντηση για τη σπουδαιότητα του προβλήματος δεν πήραμε. Δεν ζητάμε χρηματοδότηση των δήμων μας. Ζητάμε να χρηματοδοτήσει η κυβέρνηση, που ειναι δική της υποχρέωση, προγράμματα αγοράς οικοπέδων για κατασκευή διδακτηρίων. Και όπου τα οικόπεδα είναι έτοιμα να ετοιμαστούν καινούργια σχολεία", ανέφερε ο κ. Κυρίζογλου. "Δεν ακούσαμε τίποτα καινουργιο", τόνισε.

Αιχμές από Σπίρτζη

Απαντώντας ουσιαστικά στον κ. Κυρίζογλου, ο υπουργος Υποδομών έκανε λόγο για δημάρχους δυο ταχυτήτων που λειτουργούν ως εκπρόσωποι της ΝΔ και άλλοι δήμαρχοι που είναι και αποτελεσματικοί.

Υπενθυμίζεται οτι η ΠΕΔΚΜ είχε ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο οποίος όμως τους παρέπεμψε στους αρμόδιους υπουργούς.

Στη σύσκεψη συμμετείχε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΕΔΚΜ και συγκεκριμένα οι δήμαρχοι Αμπελόκηπων - Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, Νεάπολης -Συκέων Σίμος Δανιηλίδης, Θέρμης Θ. Παπαδόπουλος, Λαγκαδά Γ. Καραγίαννης καθώς και οι Απόστολος Αντωνούδης από το δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη και Παύλου Μελά, γραμματέας της ΠΕΔΚΜ Κ. Ξανθόπουλου.