Skip to main content

Από τον Δεκέμβριο η ανακύκλωση φελιζόλ στον δήμο Θεσσαλονίκης

Πώς θα γίνεται η ανακύκλωση φελιζόλ από τα μέσα Δεκεμβρίου και από ποια σημεία του Δήμου Θεσσαλονίκης θα συλλέγονται οι ποσότητες.

Στην αποκομιδή και ανακύκλωση φελιζόλ από Καπάνι, Μοδιάνο, λαϊκές αγορές καθώς και αθλητικούς και συναυλιακούς χώρους προχωρά, από τα μέσα Δεκεμβρίου, ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως, προκειμένου να προχωρήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για να αναδειχθεί ο ανάδοχος.

Υπενθυμίζεται ότι το 2013, ο Δήμος Θεσσαλονίκης είχε προχωρήσει σε ανάλογο πιλοτικό πρόγραμμα αποκομιδής και διαχείρισης φελιζόλ από δύο λαϊκές αγορές και την ψαραγορά στο Καπάνι. Τότε, η δράση διήρκεσε μικρό χρονικό διάστημα, χωρίς να μπορέσει να αξιολογηθεί ορθά η αποτελεσματικότητα της.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του δήμου, αρμόδιο για θέματα Καθαριότητας Θωμά Ψαρρά, η αποκομιδή των φελιζόλ δημιουργεί μηχανικά προβλήματα στα απορριμματοφόρα. Παράλληλα, η διαδικασία της ανακύκλωσης του προϋποθέτει προεπεξεργασία του (συμπίεση με ειδικό εξοπλισμό) και στη συνέχεια εξαγωγή προς περαιτέρω επεξεργασία, όμως, ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν διαθέτει τον απαιτούμενο εξοπλισμό.

Συγκεκριμένα, η εφαρμογή της αποκομιδής του φελιζόλ θα εφαρμοσθεί:

α) στις λαϊκές αγορές του Δήμου, από όπου συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος όγκος συσκευασιών φελιζόλ, κυρίως από την τοποθέτηση ψαριών
β) στα γήπεδα της πόλης, κατά τις ημέρες διεξαγωγής αγώνων και άλλων αθλητικών εκδηλώσεων (όπου χρησιμοποιούνται από τους θεατές μαξιλάρια από φελιζόλ), όπως επίσης και στα ανοιχτά θέατρα κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών θεαμάτων  και  
γ) στις ψαραγορές στο Καπάνι και τη Μοδιάνο, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες της αγοράς.

Ο Δήμος θα αναλαμβάνει να συγκεντρώνει τις συσκευασίες μέσα σε σάκους ή με ανοιχτές σκάφες. Στη συνέχεια με προσωπικό και φορτηγά του Δήμου θα γίνεται η αποκομιδή των συσκευασιών του φελιζόλ και θα μεταφέρονται προς τις εγκαταστάσεις του αναδόχου. Έπειτα, αυτό θα συμπιέζεται από ειδικά μηχανήματα συμπίεσης και θα προωθείται προς ανακύκλωση στο εξωτερικό.

Αυτή τη στιγμή, η Διεύθυνση Ανακύκλωσης και Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων δεν είναι εύκολο να υπολογίσει τις ποσότητες που προκύπτουν από τις λαϊκές αγορές, την ψαραγορά, καθώς και από τα γήπεδα και θέατρα.