Skip to main content

Αποβολή από την ΟΝΕ για τις επικίνδυνες δημοσιονομικά χώρες;

Την αποβολή μιας χώρας από την ευρωζώνη αν επιδεινωθούν δραματικά τα δημοσιονομικά της πρέπει να προβλέπει το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας.
«Η ζώνη του ευρώ χρειάζεται μεγαλύτερη επιτήρηση και κυρώσεις στο θέμα της εποπτείας των μελών της, συμπεριλαμβανομένης της εξουσίας για την αποβολή μιας χώρας αν επιδεινωθούν δραματικά τα δημοσιονομικά της», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones Newswires.

Αναφορικά με τη σημερινή συνάντηση του Eurogroup, ο Schaeuble δήλωσε πως οι υπουργοί Οικονομικών δεν αναμένεται να εγκρίνουν ένα συγκεκριμένο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

«Χρειαζόμαστε (ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο), γιατί χρειαζόμαστε πιο αυστηρούς κανονισμούς», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Bild. Πρόσθεσε πως οι κανονισμοί αυτοί θα πρέπει να περιλαμβάνουν «πιο αυστηρή επίβλεψη και ισχυρότερες κυρώσεις, όταν μία χώρα δεν είναι σε θέση να διορθώσει τα δημόσια οικονομικά της, να αποχωρεί από την κοινότητα του ευρώ».

Ο Schaeuble δήλωσε πως η ενσωμάτωση των κανονισμών αυτών στο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο -το οποίο θα μπορούσε να δίνει βοήθεια σε χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα- θα χρειαστεί χρόνο και θα πρέπει να εξασφαλίσει πρώτα το πράσινο φως από τα 27 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.