Skip to main content

Αποχωρήσεων συνέχεια σήμερα από τον ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης

Απόψε επισημοποιούν τις παραιτήσεις τους από κομματικά όργανα και κόμμα δεκάδες στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Α' Θεσσαλονίκης. Η στάση της «Κίνησης των 53».

Απόψε είναι η κρίσιμη βραδιά για το ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, καθώς στη συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Α' Θεσσαλονίκης με διευρυμένη σύνθεση (δηλαδή και με τους συντονιστές των τοπικών οργανώσεων), θα ξεκαθαρίσει πόσοι και ποιοι παραιτούνται από τα κομματικά όργανα ή ακόμη κι από το κόμμα.

Στη χτεσινοβραδινή συνέλευση των μελών βόρειας Ελλάδας της «Κίνησης των 53», που αποτελούν και την πλειοψηφία των στελεχών που «τρέχουν» το κόμμα σε τοπικό επίπεδο, δε βγήκε «λευκός καπνός».

Οι απόψεις διχάζονται για τη στάση που θα κρατηθεί. Εξάλλου, πρόκειται για ιδεολογικό ρεύμα κι όχι για κάποια τάση με αρχηγούς, συντονιστές κτλ., οπότε δεν αναμένεται να κρατηθεί «γραμμή».

Από εκεί και πέρα όμως υπάρχουν οι πλειοψηφικές τάσεις. Απόδειξη της δυναμικής που έχει η «Κίνηση των 53» στη Θεσσαλονίκη και τους προβληματισμού που υπάρχει στο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι χτες το βράδυ στο κτίριο της ΕΔΟΘ πέρασαν περίπου 130 στελέχη, χωρίς καν να υπάρξει κινητοποίηση.

Ανακοίνωση δε βγήκε επίσης, διότι τα στελέχη της κίνησης δε θέλουν να δημιουργηθούν αντιπαλότητες, ειδικά σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για το ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, όπως τόνιζαν στελέχη της κίνησης στη Voria.gr το προσωπικό κόστος καθενός ανεξαρτήτως της απόφασης που θα λάβει είναι πολύ μεγάλο, αν κάποιος σκεφτεί ότι πολλοί έχουν αφιερώσει δεκαετίες στο κόμμα...

Κυρίαρχη τάση πάντως υπήρξε. Και είναι ανάλογη με εκείνη που προτίθενται να τηρήσουν τα στελέχη της νότιας Ελλάδας (συνεδρίασαν στην Αθήνα). Υπάρχει ένα κλίμα παραμονής στο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά, παραίτησης όμως από τα κομματικά όργανα κι από θέσεις ευθύνης.

Προφανώς και μια τέτοια θέση δεν είναι «υποχρεωτική» για κάποιον. Εξάλλου, εκφράστηκαν και απόψεις αποχώρησης από το κόμμα και προσχώρησης στη Λαϊκή Ενότητα ή δημιουργίας ενός νέου πολιτικού φορέα.

Όπως και να έχει πάντως φαίνεται ότι τελικά (ακόμη και πριν από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ερχόμενου Σαββατοκύριακου στην «Αθηναΐδα») απόψε θα υπάρξουν πολλές παραιτήσεις από τη Νομαρχιακή Επιτροπή, δηλαδή το κεντρικό κομματικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη.

Αν κάποιος συνυπολογίσει ότι από τα 45 μέλη του οργάνου οι 15 θα αποχωρήσουν επειδή πλέον ανήκουν στη Λαϊκή Ενότητα, ενώ άλλοι τέσσερις που ανήκουν στην ΚΟΕ επίσης θα παραιτηθούν, τότε μένουν 26.

Αν υπάρξουν και οι παραιτήσεις άλλων 10 στελεχών της «Κίνησης των 53», όπως λένε οι πληροφορίες, τότε η Νομαρχιακή Επιτροπή μένει με μόλις 16 μέλη και πρέπει άμεσα να υπάρξουν οι αντικαταστάσεις, διότι θα πρέπει να οργανωθεί γρήγορα και η προεκλογική εκστρατεία. Επισημαίνεται δε ότι οι περισσότεροι από τους παραιτηθέντες είναι από τα πλέον ενεργά μέλη στην οργάνωση του κόμματος. Κι όλα αυτά από απόψε...

Παραιτήσεις και μάλιστα μαζικές αναμένεται να υπάρξουν όμως κι από τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, όπου το κλίμα είναι ακόμη πιο εκρηκτικό, αφού οι νέοι του κόμματος είναι στα... κάγκελα πανελλαδικά και αποχωρούν διαρκώς.

Η «Κίνηση των 53» πάντως δεν πρόκειται να εξαφανιστεί. Μπορεί προεκλογικά να παραμείνει στο «περιθώριο», όμως μετεκλογικά αναμένεται να συνθέσει νέο πολιτικό φορέα, ανάλογα και με τις εξελίξεις (που αναμένονται ραγδαίες) ως το τέλος του έτους. Πεποίθηση των περισσοτέρων είναι ότι το νέο μνημόνιο δεν μπορεί ούτε να εφαρμοστεί, ούτε να υποστηριχθεί. «Δε βγαίνει», λένε με σιγουριά...